Galeria Tarnovia

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

bobasek
Proedroj

Post autor: bobasek »

Goscinny, co do warunków to ciężko jest je negocjować lokalnym kupcom. Ale protest to lekkie przegięcie, kupiec na handlować a nie protestować !
Keleos pisze:O ile szkoda prostych ludzi, którzy chcieli poprowadzić biznesik w cudnej galerii, o tyle to był ich własny wybór. Nie rozumiem dlaczego samorząd miałby pomagać tym sklepom w galerii, podczas gdy nie pomaga innym - na ulicy. Każdy może powiedzieć, że ma za wysoki czynsz i potrzebuje pomocy miasta.
dokładnie tak, ja odnoszę wrażenie, że lokalni kupcy otwierają swoje sklepy na zasadzie "jakoś to będzie" Firmy sieciowe wydają na visual merchandising co roku krocie podczas gdy lokalny kupiec wychodzi z założenia, że jak handlował w "prymitywny" sposób od 20 lat (z jakimś tam zyskiem) to i następne 20 jakoś obleci. ;)
Szkoda ludzi, bo konsekwencje nieprzemyślanych decyzji mogą być opłakane
a po za tym..
PACTA SUNT SERVANDA :!:

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Jak nie Weredyk, to bobasek. Proszę administrację o dopisanie do Regulaminu Forum zakazu używania języka innego niż polski ; P

trix
Rhetor

Post autor: trix »

bobasek pisze:Goscinny, co do warunków to ciężko jest je negocjować lokalnym kupcom. Ale protest to lekkie przegięcie, kupiec na handlować a nie protestować !
Co masz na myśli pisząc "ciężko" ??. Nikt ich nie zmusza do stawiania stoiska w galerii, robią to z chęci zysku przecież. Inna sprawa że płaca min za reklamę (nie wiem jak to jest w sandecji) a właściciel obiektu ma poprzez różne promocje i zachęty jakimś sposobem (tu ukłony do pewnej pani, której nie ma tam gdzie była) zachęcić ludzi do odwiedzania galerii a i pośrednio do zakupu (to już jest bardziej w kwestii sklepikarza). Jeżeli galeria nie wywiązuje się z umowy to do sądu i tyle. Niestety do tych co rządzą galerią (marketingowcy to ogólnie ciężkie przypadki) nie dociera, że jada na tym samym wózku co sklepikarze. Przecież jeżeli galeria padnie to oni stracą robotę i niezłą kasę (no chyba że mają plecy i ich to pie... li delikatnie powiedziawszy bo spadną na 4 łapy, patrz nasze podwórko).
bobasek pisze:Keleos napisał/a:
O ile szkoda prostych ludzi, którzy chcieli poprowadzić biznesik w cudnej galerii, o tyle to był ich własny wybór. Nie rozumiem dlaczego samorząd miałby pomagać tym sklepom w galerii, podczas gdy nie pomaga innym - na ulicy. Każdy może powiedzieć, że ma za wysoki czynsz i potrzebuje pomocy miasta.
Dokładnie. Radni powinni trzymać sie od tego z daleka, no ale mamy demokrację, i za "wspieranie handlu lokalnego" zapewne zyskają głosy wyborców. Niestety nikt juz nie pomyśli o tym ze gdy taki radny coś nafika to nikt normalny nie będzie chciał stawiać niczego w okolicy w której na pstryknięcie palcem władzy szlak trafia wszystkie zobowiązania.

bobasek
Proedroj

trix pisze:Co masz na myśli pisząc "ciężko" ??. Nikt ich nie zmusza do stawiania stoiska w galerii, robią to z chęci zysku przecież.
trix, jak najbardziej masz racje. Każdy najemca przed podpisaniem umowy ma czas na przeanalizowanie i zastanowienie się nad jej treścią (zwykle czas około 45-60 min. na 60-80 stron umowy).
Ciężko dlatego, że to bank żąda takich umów! W przypadku dużych sieci jest miejsce na jakieś widełki, natomiast lokalny kupiec albo podpisze, albo spadaj...Czynsz w C.H. zależy od:
- branży,
- wielkości sklepu (im większy tym mniejsza cena). Sklep powyżej 1000 m2 płaci 1/5 "normalnej" stawki z tym, że jest klauzula, w której jest zapis, że po przekroczeniu jakiegoś obrotu C.H może zmienić naliczanie za m2 na % od obrotów. I tak w przypadku spożywki jest to najczęściej 2-4%, RTV 4-6%, odzież i obuwie 6-8% itd.,
- pozycji i rozpoznawalności marki,
- często niestety od widzi mi się firmy komercjalizującej obiekt

trix
Rhetor

bobasek pisze:Ciężko dlatego, że to bank żąda takich umów
Bank żąda ?? i to jest właśnie nienormalne, bo to klient ma żądać bo za to płaci, ale w postkomunie pewnie jest jak mówisz.
bobasek pisze:Każdy najemca przed podpisaniem umowy ma czas na przeanalizowanie i zastanowienie się nad jej treścią (zwykle czas około 45-60 min. na 60-80 stron umowy).
Czyli chcesz powiedzieć że z chęci zysku sklepikarz cholernie ryzykuje i nie czyta umowy, bo BYĆ MOŻE mu sie uda. Jego wybór.
Byłem ostatnio w banku i laska wywaliła gały na mnie bo siedziałem i czytałem umowę. Nic się nie odezwała ale wyglądało na to że jestem przypadkiem odosobnionym.
Ja jestem całym sercem za rozwojem MISI ale to nie może być tak, że nie czyta się umowy a potem pretensje. Albo cholernie ryzykuję i idę w ciemno, albo szukam innego miejsca na biznes. Dura lex, sed lex !!! :P.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

trix pisze:
bobasek pisze:Ciężko dlatego, że to bank żąda takich umów
Bank żąda ?? i to jest właśnie nienormalne, bo to klient ma żądać bo za to płaci, ale w postkomunie pewnie jest jak mówisz.
Chyba nie do końca zrozumiałeś o co bobaskowi chodziło. Pomimo, że w przypadku galerii często mówi się o jakiejś firmie jako inwestorze, to tak naprawdę kasę wykłada w większości bank. Dlatego też trudno się dziwić, że to on rządzi i dzieli. Umowy z najemcami są niejako formą zabezpieczenia kredytu.

trix
Rhetor

Chyba bobasek wspominał kiedyś coś o tym. Nie zmienia to jednak faktu, że umowy można nie podpisać .
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

bobasek
Proedroj

trix pisze:Bank żąda ?? i to jest właśnie nienormalne, bo to klient ma żądać bo za to płaci,
Nie wiem trix co jest w tym nienormalnego? Tak działają C.H. na całym świecie.
Oczywiście, że można nie podpisać. I dlatego obecnie wszystkie nowe C.H. w Europie mają max 80% wynajętą powierzchnie. Dlaczego ryzykują to nie wiem. Wiem jedno, że każdy "zdrowo myślący" drobny kupiec nie podpisze takiej umowy. I nie chodzi tutaj tylko o okres umowy, stawkę za m2 ale też o nakazy i kary nakładane na najemców. Przez ostatnie kilka lat wielu "lokalsów" przejechało się na inwestycji w C.H. nie znając kompletnie specyfiki handlu w takim miejscu. Do sądu? Raczysz żartować! Umowa to umowa, tutaj żaden sąd nie pomoże. Są wygrane sprawy ale tylko o odcięcie prądu za niepłacenie czynszu.
Ostatnio zmieniony 03-07-2010, 23:29 przez bobasek, łącznie zmieniany 1 raz.

bobasek
Proedroj

trix pisze:Inna sprawa że płaca min za reklamę (nie wiem jak to jest w sandecji) a właściciel obiektu ma poprzez różne promocje i zachęty jakimś sposobem (tu ukłony do pewnej pani, której nie ma tam gdzie była) zachęcić ludzi do odwiedzania galerii a i pośrednio do zakupu (to już jest bardziej w kwestii sklepikarza)
Działania marketingowe mają na celu tylko przyciągnięcie ludzi do obiektu. O sprzedaż już niestety najemca musi postarać się sam. I tego ludzie nie rozumieją.
Pamiętajmy, że rolą zarządcy centrum ( w tym przypadku Pani Dyrektor ) jest nie tylko dbałość o dochody z wynajmu lokali czy akcje marketingowe. Jednocześnie to zarządca odpowiada za całe spektrum działalności centrum - jego wizerunek, organizację pracy, bezpieczeństwo,etc. I oczywiście, że w tej relacji centrum będzie stawiało warunki najemcom (jako jednemu z elementów, który składa się na całość postrzegania centrum) i konsekwentnie je egzekwowało.

trix
Rhetor

bobasek pisze:Nie wiem trix co jest w tym nienormalnego? Tak działają C.H. na całym świecie.
Jestem klientem banku a klient nasz pan, to mam na myśli.
bobasek pisze:Do sądu? Raczysz żartować! Umowa to umowa, tutaj żaden sąd nie pomoże. Są wygrane sprawy ale tylko o odcięcie prądu za niepłacenie czynszu.
Jeżeli kupcy uważają że właściciel nie wywiązuje sie z zadan marketingowych.. śliska sprawa, ale czy jest inne wyjście ??.
bobasek pisze: Działania marketingowe mają na celu tylko przyciągnięcie ludzi do obiektu. O sprzedaż już niestety najemca musi postarać się sam. I tego ludzie nie rozumieją.
Toteż właśnie piszę że maja przyciągnąć klienta, jednak maja jakiś wpływ na sprzedaż poprzez czynsz.
bobasek pisze:( w tym przypadku Pani Dyrektor )
U nas się to zmieniło :mrgreen: . Apdejtuj dane :].

bobasek
Proedroj

trix pisze:Jeżeli kupcy uważają że właściciel nie wywiązuje sie z zadan marketingowych.. śliska sprawa, ale czy jest inne wyjście ??.
Jeśli najemcy płacą pewną stawkę za marketing a zarządca obiektu nic nie robi to może w sądzie coś by ugrali . Ale jeśli marketing jest tylko nieskuteczny to już inna bajka, to tutaj sąd niewiele pomoże... (przynajmniej tak mi się wydaje)
trix, możesz mnie oświecić kto został nowy Dyrektorem? Na stronie jest tylko info, że Pani Synowiec awansowała z asystenta na speca od marketingu. Ale ani słowa o zmianach "na górze"

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

2 tygodnie temu wybrałem się do galerii w celu zakupu koszuli z krótkim rękawem, wzrost około 190 cm. Zaliczyłem 4 czy 5 sklepów. Bodajże w 3 były z rękawem krótkim, ale na wzrost max. 176-184 cm. W pozostałych koszul z krótkim rękawem (przypominam; przełom czerwca i lipca) nie było w ogóle, w jednym pani rozbrajająco poinformowała, że "jeszcze takich nie dostała". 2 miesiące wcześniej, w maju, podobnie było z kąpielówkami. Nie żal mi najemców GT a do Krakowa jest blisko...

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Nie wiem jak dokładnie działając sklepy sieciowe ale to co pisze Roberto to sama prawda. Też byłem ostatnio kupić jakiś sweterek cienki na lato. Oczywiście nigdzie nie ma, są za to wszędzie koszule w mniejszą lub większą kratkę. W każdym sklepie. W każdym ! Wyboru tam nie ma żadnego.

W Zenicie na piętrze jest sklep na środku z ciuchami. Mają na powierzchni 100 m2 większy wybór niż całą GT.

ClNEK
Archont

Post autor: ClNEK »

bobasek pisze:możesz mnie oświecić kto został nowy Dyrektorem?
Tym razem mężczyzna, ok 45l.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

ClNEK, i jeszcze podaj rysopis. Nazwisko gościa chyba tajne nie jest, prawda?

ODPOWIEDZ