Rozdziobią nas kruki i wrony, czyli... rozbiór Unii Tarnów ?

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

1) co to za firma eMPEC, bo nie znam ?
2) Co ma do rzeczy, że to spółka miejska? To ma grzać za darmo, bo nie rozumiem Twojego pytania?
3)
Przecież wystarczy jeden telefon i ciepło znów może popłynąć na obiekty Unii.
To mnie rozbawiło do łez - a kto najpierw zapłaci zaległości? Ugoda przecież była pomiędzy SSA a ZKS, a nie pomiędzy ZKS a ENIONem, Wodociągami itd, prawda?

Autor tematu
Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Goscinny pisze:1) co to za firma eMPEC, bo nie znam ?
http://www.mpec.tarnow.pl/
2) Co ma do rzeczy, że to spółka miejska? To ma grzać za darmo, bo nie rozumiem Twojego pytania?
Jeżeli miasto ma przejąc całośc i splacic dług to chyba może dać gwarancje i ciepło może "płynąc" dalej. Więc po co robic tę cała szopkę ? By ludzie bardziej uwierzyli, ze przejcie tych trenow to "najlepsze" rozwiazanie ?
To mnie rozbawiło do łez - a kto najpierw zapłaci zaległości? Ugoda przecież była pomiędzy SSA a ZKS, a nie pomiędzy ZKS a ENIONem, Wodociągami itd, prawda?
Nie było żadnej ugody z ENIONem ponieważ akurat energię elektryczna dostarczają Azoty Tarnów ;)

Co do zaległości to juz napisałem powyżej. No ale jak widze, lepiej ejst narzekać, płakac, przekładać niż działać. Cóż, jak widac ktos woli "urabiać" myslenie mieszkańców co do tych problemów.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Czyli jednak MPEC a nie eMPEC :)
Miasto może gwarantować co tylko chce - jak spłacą długi to będzie ciepło. Dla MPEC po prostu zmienił się dłużnik z jednej instytucji na drugą. Dług pozostał. Miasto nie może po prostu nakazać dostarczenia ciepła, tak jak i nie może nakazać dostarczenia wody przez Tarnowskie Wodociągi. Może ew. porozmawiać o podpisaniu nowej umowy i rozłożeniu długu na raty. Przecież MPEC jest S.A. i musi się rozliczać z każdego grosza i co ma powiedzieć Radzie Nadzorczej - "prezydent kazał grzać za darmo?". No rozbawiłeś mnie.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Goscinny pisze:Przecież MPEC jest S.A. i musi się rozliczać z każdego grosza i co ma powiedzieć Radzie Nadzorczej - "prezydent kazał grzać za darmo?". No rozbawiłeś mnie.
Dlaczego ?? W jeszcze chyba nie Enionie pan bień biegał do prezesa społki żeby podłączyć pewne baraki przy ulicy krzyskiej, gdzie mieszkają pewni ludzie których odłączono od sieci za niepłacenie za energie.
Czasy sie powoli zmieniają, ale nawyki zostają. :-) .
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

pk
Obywatel

Post autor: pk »

trix pisze:
Goscinny pisze:Przecież MPEC jest S.A. i musi się rozliczać z każdego grosza i co ma powiedzieć Radzie Nadzorczej - "prezydent kazał grzać za darmo?". No rozbawiłeś mnie.
Dlaczego ?? W jeszcze chyba nie Enionie pan bień biegał do prezesa społki żeby podłączyć pewne baraki przy ulicy krzyskiej, gdzie mieszkają pewni ludzie których odłączono od sieci za niepłacenie za energie.
Czasy sie powoli zmieniają, ale nawyki zostają. :-) .
Gdyby pan Bien nie biegal po ludziach starajac sie im pomoc, to co bys teraz napiasal? D
Mysle Twix, ze w kazdym temacie szukasz diury w calym, po to tylko, zeby samodowartosciowac sie zdaniem, ktore wypowiadasz a ktorego nie posiadasz.

Mnie natomiast interesuje zupelnie inne zagadnienie, calkowicie zapomniane przez tarnowian, czyli sprawa modernizacji stadionu miejskiego w Mosciciach.
Ponad 700 tysiecy zl poszlo na projekt nowego stadionu, ktoryokazal sieb byc niczym inym, jak tylko atrapa stadionu, ktory przy probie aerodynamicznej calkowcie sie rozlecial.
Do tej pory nigdy nie widzialem zadnego zapytanie do prezydenta miast ze strony mieszkancow czy rady miejskiej o realizacje tego projektu.
Do tej pory niewiadoma jest czy miast odzyskalo pieniadze za zly projekt i czy zlecilo nowy?

Autor tematu
Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Goscinny pisze:Czyli jednak MPEC a nie eMPEC :)
Goscinny pisze: a ENIONem
Czyli jednak ENION a nie ENIONem.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ahahaha. :) Sorry, nie mogłem się powstrzymać. :D Dobre, dobre. :) Punkt dla Ciebie Deto. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Gdyby pan Bien nie biegal po ludziach starajac sie im pomoc, to co bys teraz napiasal? D
Pomóc ?? To dzielisz obywateli miasta na tych którzy moga mieć "pomoc" i prąd za darmo i na tych którzy muszą za niego płacić ?? To jest pomoc ??
Mysle Twix, ze w kazdym temacie szukasz diury w calym, po to tylko, zeby samodowartosciowac sie zdaniem, ktore wypowiadasz a ktorego nie posiadasz.
Po pierwsze trix, a nie Twix, a po drugie jak mogę nie posiadać zdania jak je wypowiadam. Możesz uznać ze jest głupie bez sensu itp, ale jakieś jest. Nie muszę sie dowartościowywać, to jest forum tarnowskie i dopóki mnie ktoś nie zbanuje mam prawo chyba sie wypowiadać, czy Ci sie to podoba czy nie. Mam takie poglądy a nie inne, każdy ma jakieś. Koniec OT.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Autor tematu
Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Podpinając sie pod post powyżej. Na pomocy eMPECu ;) i gwarancji i interwencji miasta nie skorzysta kilka czy kilkanaście osób. Skorzystają setki jak nie tysiące tarnowian !

Z tej hali korzystaja tarnowianie i nie tylko (futsal) bardzo często do późnych godzin wieczornych ! Bardzo często rozgrywki kończą się o 23-24 !

Tutaj chodzi o sprawę , która i tak zostanie załatwiona tyle, że w marcu. Czy do tego czasu ma nie funkcjonować hala ?

Niestety można było przewidzieć taką sytuacje wcześniej i zapobiec jej. Czy musi dochodzić do takich sytuacji, że władze miasta, czy inni podejmujący ważne decyzje, przypominają sobie o problemach po fakcie.

O basenie też "przypomniano" sobie w chwili gdy nie został uruchomiony mimo, że prezes Ćwikliński pisał pisma i sygnalizował ten problem kilka miesięcy wcześniej. Tak samo jest teraz z halą ! Czy naprawdę musi dochodzić do sytuacji, kiedy muszę się wstydzić, że mieszkam na takiej "wsi" ?

Ludzie w jakich my czasach żyjemy ?

Dlaczego najważniejsze osoby w tym mieście, które odpowiadają za nasze codzienne życie, nie potrafią przewidywać i interweniować wcześniej ? Mało tego. Dlaczego nie potrafią zauważyć tego, co my widzimy już od dłuższego czasu ? Niech mi to ktoś wyjaśni.

Teraz kolejna sprawa z piłką nożną. Rozlatuje sie ostatnia drużyna na "wyższym" szczeblu. Zostanie w 120-tysięcznym Tarnowie piłka nożna na poziomie 6 ligi ! Pewnie znów sobie przypomna, gdy będzie już za późno i młodziez przestanie trenować bo nie będzie miała motywacji w postaci gry na 6-ligowym poziomie.
Ostatnio zmieniony 04-11-2009, 18:41 przez Deto, łącznie zmieniany 2 razy.

pk
Obywatel

Post autor: pk »

Pomóc ?? To dzielisz obywateli miasta na tych którzy moga mieć "pomoc" i prąd za darmo i na tych którzy muszą za niego płacić ?? To jest pomoc ??
To nie ja ich dzile, robi to system...;D
Po pierwsze trix, a nie Twix, a po drugie jak mogę nie posiadać zdania jak je wypowiadam. Możesz uznać ze jest głupie bez sensu itp, ale jakieś jest. Nie muszę sie dowartościowywać, to jest forum tarnowskie i dopóki mnie ktoś nie zbanuje mam prawo chyba sie wypowiadać, czy Ci sie to podoba czy nie. Mam takie poglądy a nie inne, każdy ma jakieś. Koniec OT.
Przepraszam, nie wiedzialem, ze cenisz sie tak nisko.
Jakos nie widac w twoich slowach szacunku do zdania innych, dlaczego?

Dorosnij twix. ;D

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

Da się, da się załatwić jak ma się układy. W Tarnowie nie ma żadnych inwestorów inwestujących w sport, są tylko miejscowi sponsorzy zachęcani przez tego czy tamtego polityka. To kogo i czy sponsorują Azoty zależy kogo politycy mianują na prezesa. Rafinerię, Orlen załatwiali politycy. Jak coś nie ma układów w Azotach, wśród polityków centralnych (posłów, senatorów) czy miejscowych (np radnych) ma małe szanse na przebicie. Jak Azoty zostaną sprywatyzowane to pole manewru może się zdecydowanie ograniczyć.

Rozbraja mnie że ponad milion zł długu ZKS to dług wobec niby sponsora Azotów Tarnów, wspierających sport od lat. :-P
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

Autor tematu
Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Miasto "wyrzuca" młodzież z hali

W dniu dzisiejszym doszło do długo oczekiwanego przejęcia należącego do ZKS Unia Tarnów „Domu Sportu”, czyli obiektu, w którym mieści się kryta pływalnia w Mościcach, przez Tarnowski Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Wszyscy oczekiwali, że gdy to nastąpi sytuacja finansowa jak i organizacyjna w największym klubie sportowym w Tarnowie się poprawi. Niestety, już pierwszego dnia okazuje się, że zamiast lepiej jest coraz gorzej. Stało się tak za sprawą tego, że miasto, które jest właścicielem obiektu, wyrzuciło z hali wszystkie grupy młodzieżowe! Warunkiem, które muszą one spełnić, aby móc nadal trenować jest płacenie za wynajem obiektu.

Przybliżony koszt takiego wynajmu przez samą sekcję koszykówki młodzieżowej to około 5.000 PLN miesięcznie. Klub, który od dawna nie jest zainteresowany utrzymywaniem tej sekcji, nie zamierza wydać ani grosza na ten cel. Rodzice zawodników, od początku sezonu z własnej kieszeni pokrywają wszystkie koszty związane z treningami swoich dzieci, zaczynając od wykupu licencji do opłacania busów na wyjazdy. Dołożenie do tych wydatków jeszcze kosztów związanych z wynajęciem hali, wydaje się już jednak zbyt wielkim obciążeniem. W efekcie istnienie sekcji koszykówki, która sięgała niejednokrotnie po najwyższe laury w Polsce, po raz kolejny jest poważnie zagrożone. Jeśli sytuacja szybko się nie wyjaśni, młodzież zamiast spędzać czas w aktywny i pożyteczny sposób, zostanie wręcz wyrzucona przez miasto na ulicę.

Do niedawna przy problemach ZKS Unia treningi odbywały się w zimnej hali, teraz treningów nie będzie wogóle. Jeśli tak ma wyglądać opieka władz miasta nad tarnowskim sportem, czy zachęcanie młodzieży do aktywnego spędzania wolnego czasu, to w Tarnowie długo jeszcze nie doczekamy się sukcesów sportowych, będących udziałem naszych rodzimych sportowców, a nie ludzi sprowadzanych do naszych klubów za duże pieniądze.
A to dopiero początek...

ODPOWIEDZ