Powrót multitablicy

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Powrót multitablicy

Post autor: Marcin Zaród »

Swego czasu na starym chyba jeszcze forum trwała gorąca dyskusja o multitablicach za 6-8 tys., które miasto planowało umieścić w każdej szkole...

Prezentowałem wtedy bardziej realistyczny, że tak powiem, punkt widzenia... (nie ma na kredę czy - wtedy nie było- na malowanie, a chce się lekką ręką wydać kilkaset tysięcy złotych na gadżet, który później będzie niezbyt wykorzystywany)

Ostatnio byłem na konferencji dotyczącej użyciu multitablic w nauczaniu angielskiego.
90% rzeczy prezentowanych można zrobić za pomocą laptopa i rzutnika.

Niestety, w niektórych szkołach nauczyciele nie mogą się doprosić o zakup zwykłego rzutnika za 2 tys. złotych, bo nie ma pieniędzy. Jak taka sytuacja ma się do szczytnych planów Urzędu Miasta z zeszłego roku?

Kubo, wiem, że te multitablice do kilkunastu szkół jednak zakupiono. Czy jest możliwość uzyskania informacji zwrotnej od dyrektorów, jak wygląda codzienne "życie" takiej multitablicy? Gdzie się znajduje? Kto z niej korzysta? Ile razy została przez ten rok szkolny wykorzystana, przez nauczycieli jakich przedmiotów itd? Czy za zakupem sprzętu poszły szkolenia dla nauczycieli POSZCZEGÓLNYCH przedmiotów, podczas których ktoś z praktycznym doświadczeniem podrzuciłby tym nauczycielom KONKRETNE pomysły zastosowań?

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Ja widziałem te mulititablice w dwóch szkołach ale poza Tarnowem. W jednej z nich uczy moja żona i sobie tablicę chwali. Niestety nie pytałem jak często są one wykorzystywane.

Może i rzutnik jest tańszy ale trzeba wziąć pod uwagę także koszty eksploatacji. Lampa starcza na jakieś dwa lata przy niezbyt, koszt jej wymiany to ponad 1000 zł. Więc na dłuższą metę i tak wychodzi taniej.

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Ile taka tablica kosztuje? Projektor w zupełności wystarczający np. BenQ można kupić za ok. 1400zł, a jeżeli szkoła zakupiłaby więcej, to na pewno wyszedłby jeszcze taniej. Koszt lampy w tych projektorach, to ok. 500zł i wytrzymują ok. 3000 godzin pracy w trybie eco.

Autor tematu
Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Halford - jeśli masz multitablicę, to musisz mieć także rzutnik, bo ona działa na zasadzie czułości matrycy względem obrazu rzucanego zwykłym rzutnikiem, więc kwestia wytrzymałości lampy odnosi się do obu urządzeń...

Teraz tablice 42 cale to koszt ok 4600 zł...

Teraz gdzieś doczytałem, że multitablice do podstawówek i gimnazjów były kupione w ramach programu "Równym krokiem w przyszłość"... Nie wiem, dlaczego nikt nie wspominał o tym rok temu, jak było takie zamieszanie z wprowadzeniem multitablic. Czy miasto partycypowało jakoś w tych kosztach?

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Na Fanfeście w Tarnowie, w szkole na "Falklandach" była taka tablica :mrgreen: rzutnika używano do prelekcji a tablica była nie podłączona :mrgreen: i robiła za biały ekran. :mrgreen:

ODPOWIEDZ