Pałac młodzieży w Tarnowie

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Pałac młodzieży w Tarnowie

Post autor: LordRuthwen »

Ktoś coś kojarzy czy nasz UM chce szukać oszczędności kosztem dzieci?
Od nauczycieli dzieciaków uczęszczających do PM dostałem takiego linka: http://sosdlapm.pl/ ze strony nic nie wynika poza tym, że szukają poparcia ale nie ma napisane przeciw czemu. Jest jedynie link do Dziennika Bałtyckiego opisującego próbę zamknięcia podobnej instytucji na Pomorzu.

6k6
Obywatel

Re: Pałac młodzieży w Tarnowie

Post autor: 6k6 »

Tutaj jest coś o remoncie oraz o pomyśle zmiany instytucji oświatowej na kulturalną:

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... o-remontu/

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

Pałac Młodzieży w Tarnowie do likwidacji? Dyrektor: ‘To jakieś nieporozumienie’
https://rdn.pl/302557/palac-mlodziezy-w ... ozumienie/

daniels90
Prytan

Post autor: daniels90 »

Sprawą zaskoczona jest Renata Małek. Szefowa placówki przekonuje w rozmowie z Radiem RDN Małopolska, że cała akcja jest dla niej nieporozumieniem.

– Ja jako dyrektor Pałacu Młodzieży nie mam żadnej oficjalnej informacji, z których wynikałoby to, iż miasto planuje przekształcić, restrukturyzować czy też zlikwidować Pałac Młodzieży. Myślę, że jest to nieporozumienie, niedomówienie, ewentualnie coś, co nie ma pokrycia w rzeczywistości.

Pałac Młodzieży w Tarnowie zatrudnia około 70 osób, znaczną cześć stanowią nauczyciele – ok. 50 osób, pracownicy administracyjni to ok. 30 osób. Roczny koszt funkcjonowania i utrzymania placówki sięga 5 mln zł. Placówka wymaga gruntownego remontu.

Ciekawi mnie, ile osób uczestniczy w zajęciach Pałacu Młodzieży.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

@daniels90 ode mnie samego jest 4 :)
Ja nauczony doświadczeniem mogę powiedzieć tyle: jeśli politycy i urzędnicy mówią, że są zaskoczeni sytuacją, to jest coś na rzeczy.

Beny
Archont

Post autor: Beny »

A czy od władz miasta mozna spodziewac sie czegos pozytywnego??? aa no tak nowy maszkaron zostal postawiony:):), jak narazie to podatki do gory, parkowanie wydluzone,żłobki do góry itd. wazne zeby pensje tez byly do gory ale nie nasze tylko radnych i urzedu miasta, no ale oszczędzamy bo w miescie bieda,zero planów nowych inwestycji na przyszly rok. Szkoda ze oszczędzamy na mieszkańcach a nie na sobie. Z Pałacem tez cos moze byc na rzeczy, osobiscie dzisiaj widzialem pismo z apelem o nie likwidowaniu Pałacu Młodzieży, tylko że nie mozna tego robic tak od razu trzeba ludzi uspokoic moze jakis remont, zmiana funkcji, mozna na przyklad tak jak w pałacu Ślubów centrum dialogu zrobic czy cos w tym rodziaju.Młodzież dzisiaj ma inne zajecia niz te ktore proponuje im PM teraz jest XXI w, wystarczy tiktok, insta, po co miec w ogole jakies zainteresowania fizycznie tez sie nie ma co ruszac tyle co do szkoly i to najlepiej dojechac elektryczna hulajnogą.Ehh

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

No szczególnie, że z naszego PM wyszła (tu zaczynała) olimpijska medalistka w szermierce. Temat mi bliski, bo jedno z dzieci chodzi tam właśnie na zajęcia ze szpady. Sam chodziłem tam na j. niemiecki i uczyłem się tam tańczyć przed studniówką.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Ale skąd w ogóle info, że ktokolwiek chce likwidować Pałac Młodzieży lub wprowadzać jakieś drastyczne zmiany? Bo na tej dziwnej stronce jest info, że w Gdańsku zamknęli pałac młodzieży więc w Tarnowie pewnie też zamkną. Czy te wszystkie dywagacje opierają się na czymś więcej niż, że "ktoś słyszał, że pojawiły się jakieś pogłoski" ?
Pałac Młodzieży w Tarnowie zatrudnia około 70 osób, znaczną cześć stanowią nauczyciele – ok. 50 osób, pracownicy administracyjni to ok. 30 osób.
Trochę dziwny ten stosunek liczby pracowników administracyjnych do liczby osób realnie prowadzących tam zajęcia.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

daniels90
Prytan

Dziwni mnie ta liczba pracowników administracyjnych.
Aż 30 osób ?

Tourist
Obywatel

Post autor: Tourist »

Przewodniczący RR Pałacu Młodzieży:
Rada Rodziców Pałacu Młodzieży w Tarnowie, na podstawie art. 4 ustawy o petycjach,
art. 84 Prawo oświatowe, działając w interesie dzieci i młodzieży tarnowskiej, jak również ich rodziców, niniejszym wnosimy o utrzymanie rangi oraz obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowo – wychowawczej, która realizuje zajęcia edukacyjno – wychowawcze w dotychczasowym zakresie (szeroka oferta pracowni i sekcji usytuowanych co do zasady w jednej lokalizacji ) i na dotychczasowym poziomie
zapewnionym przez wykwalifikowaną kadrę nauczycielską.
Treść niniejszej petycji odpowiada na potrzeby mieszkańców Tarnowa i stanowi głos
sprzeciwu wobec doniesień, jakoby władze Miasta planowały przekształcenie/restrukturyzację/likwidację Pałacu Młodzieży w Tarnowie.
Liczymy, że nasze sugestie zostaną uwzględnione, co przyniesie niewątpliwe korzyści
dla dzieci i młodzieży - mieszkańców Tarnowa, jak również dla ich rodziców.
Jednocześnie informujemy, że niniejsza inicjatywa znajduje poparcie wśród wielu
środowisk mieszkańców Miasta Tarnowa, na poparcie czego w załączeniu przedkładamy
podpisane świadectwa poparcia dla niniejszej petycji.
Z wyrazami szacunku

Grzegorz Mazur Przewodniczący Rady Rodziców Pałacu Młodzieży w Tarnowie

Awatar użytkownika

pan_wAZOn
Prytan

Post autor: pan_wAZOn »

daniels90 pisze:
18-11-2024, 16:50
Aż 30 osób ?
bardziej miarodajne byłoby podanie proporcji "etatów" administracyjnych do pedagogicznych, bo może być tak, że te 30 osób to w sumie np. 10 etatów....
"Pan Jan z Suwalszczyzny idąc na polowanie przez pomyłkę zabrał papierosy syna - do południa upolował: niebieskiego kangura, jednorożca i dwa smoki..."

daniels90
Prytan

pan_wAZOn pisze:
18-11-2024, 18:20
daniels90 pisze:
18-11-2024, 16:50
Aż 30 osób ?
bardziej miarodajne byłoby podanie proporcji "etatów" administracyjnych do pedagogicznych, bo może być tak, że te 30 osób to w sumie np. 10 etatów....
Oczywiście może tak być, że np. osoby sprzątające są zatrudnione na pół etatu, osoba od obsługi sceny również na pół itp. Aczkolwiek jeśli się okaże, że jest to pełne 30 etatów to będzie to co najmniej dziwne.

baru
Obywatel

Post autor: baru »

Zmiana z oświaty na kulturę, pewnie da możliwość zatrudniania ludzi na normalnych zasadach a nie karcie nauczyciela, więc 40h etatu na tydzień, a nie na karcie nauczyciela gdzie jest mniej. Tu pewnie miasto widzi oszczędności, a nauczyciele trochę strachu.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Oby się nie przeliczyli z tymi oszczędnościami. Nie licząc nauczania przedszkolnego i początkującego rynkowe stawki za godzinę przy tablicy są nawet większe niż te karciane, tu dużo zależy od tego czego kto uczy (chociaż dane które widziałem były jeszcze przed 30% podwyżką). To natomiast czego mogą się bać nauczyciele to mniejsza stabilność zatrudnienia.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

baru
Obywatel

Post autor: baru »

Licząc średnio pensum 20 h tygodniowo, różnica musiałaby być 100% (zamiast 2 pracowników na karcie nauczyciela, można mieć jednego na 40h etat). Poza tym trzeba sobie szczerze powiedzieć, że tarnowski rynek pracy nie jest jakość szczególnie łatwy dla pracownika, więc nauczyciele nie mają takiego wyboru jak w dużych miastach, gdzie jest pełno korporacji i nauczyciel się przekwalifikuje przez co pula nauczycieli się zmniejsza (choć i te czasy pewnie powoli mijają). Wtedy zgodnie z prawem popytu i podaży wycena pracy nauczyciela na rynku rośnie.

ODPOWIEDZ