Zalew w Skrzyszowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Zalew w Skrzyszowie

Post autor: LordRuthwen »

Byłem pewien, że taki temat istniał, ale nie potrafię go znaleźć.
Z tego co mi wiadomo, wójt gminy Skrzyszów nie ma problemów ze zrobieniem w Skrzyszowie kąpieliska nad zalewem, ma je za to sanepid. Nie wiem o co tam chodzi, ale z mojej perspektywy to takie kąpielisko w zasadzie zaraz pod miastem to byłby strzał w dychę.
Miałem okazję być dziś nad zalewem Chechło koło Trzebini, zdecydowanie mniejszy zbiornik, za to zagospodarowany przez Trzebińskie Centrum Kultury ślicznie.
Poniżej wrzucę kilka fotek stamtąd, miniaturki przenoszą do sporych rozmiarów zdjęć.
Co tam jest takiego fajnego:
- Parking (darmowy)
- piaszczysta plaża
- murowane przebieralnie z natryskami i toaletami
- wypożyczalnie sprzętu wodnego (rowerki, deski, łodzie wiosłowe)
- przystań z jachtami żaglowymi typu omega (oraz szkółka żeglarska)
- spory plac zabaw dla dzieci
- ścieżki, ławki, drzewa
- gastronomia (około 10 lokali, głównie fastfood typu zapiekanka czy burger, ale burgery nie odgrzewane z Biedry tylko faktyczna wołowina, drinki, lody, piwo)
- jest tam czysto
- są ryby, widziałem kilka całkiem sporych spacerując z dziećmi przy brzegu

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chętnie widziałbym to podobnie u nas. Tak patrząc tylko na dzisiejszy dzień to generuje to na prawdę sporą ilość kasy zostającej na miejscu a poza tym jest gdzie pojechać z dziećmi i odpocząć.

Cubaza
Rhetor

Re: Zalew w Skrzyszowie

Post autor: Cubaza »

Wydaje mi się, że jeśli obiekcje ma sanepid to nie dlatego, że nie lubi wójta. Powody mogą być lepsze niż tylko niechęć. Przykładowo ja nie mam obiekcji żeby ludzie zwiedzali środek reaktora w Czarnobylu. Obiekcje ma agencja atomistyki. O ile jestem za tym żeby powstał zalew bo miejsc nad wodą nigdy za dużo. O tyle ten sanepid mi nie pasuje bo moze się okazać, że woda w tym zalewie jest średnio zdatna do kąpieli i wrzucenie kostek z chlorem nie wystarczy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Może tak być. Nie wiem tego. Jednak mając powód można dążyć do jego eliminacji.

szopen
Prytan

Post autor: szopen »

Ale tam raczej nie chodzi o negatywne stanowisko sanepidu, a właśnie o podejście gminy (być może do spółki z Wodami Polskimi):

Za RK (08.04.2019): https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... pieliskiem
- Z planów stworzenia tam plaży najprawdopodobniej jednak zrezygnujemy. Tam jest tylko jedno miejsce, gdzie by taką plażę można zrobić. Pytanie czy ilość miejsc, które można przeznaczyć pod kąpielisko, będzie satysfakcjonująca. Z naszych obserwacji wynika, że to może być co najwyżej kilkadziesiąt osób - mówi wójt Skrzyszowa Marcin Kiwior.
Za TNM (16.02.2022): https://tarnow.naszemiasto.pl/zbiornik- ... 15-8678455
Takie stanowisko Wód Polskich i brak dojazdu pod zbiornik oznacza również, że nierealne stają się w tym momencie plany dotyczące zagospodarowania choćby części akwenu na rekreację – pod kąpielisko z piaszczystą plażą. Sama gmina zresztą specjalnie nie jest tym zainteresowana.

- Zbiornik ma kształt litery „V” i trudno byłoby takie, bezpieczne kąpielisko na nim zorganizować. To urokliwe miejsce – taka nasza oaza ciszy i spokoju. Chcemy, aby takim pozostało – mówi Marcin Kiwior, wójt Skrzyszowa.
Z jednej strony szkoda, z drugiej strony się nie dziwię, bo pierwotna funkcja tego zbiornika to retencja. Fajnie że udało się chociaż zarybić i pętla wokół zbiornika będzie "domknięta" dla pieszych i rowerzystów. W jakimś innym artykule czytałem coś o perspektywach na wypożyczalnię kajaków.

Za to w Szerzynach stworzono miejsce od początku ukierunkowane na rekreację. Od Tarnowa sporo dalej i osobiście jeszcze nie byłem.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Szczerze, to właśnie dlatego to miejsce ma urok, bo nie ma tego o czym piszesz LordRuthwen, cisza, natura i spokój. Można obejść dookoła, modernizacja praktycznie zrobiona. Dzikie tłumy, średnio mi tam pasują. Radłów dziś pełni taką rolę.

aaee
Archont

Post autor: aaee »

LordRuthwen pisze:
08-09-2024, 20:31
Miałem okazję być dziś nad zalewem Chechło koło Trzebini, zdecydowanie mniejszy zbiornik, za to zagospodarowany przez Trzebińskie Centrum Kultury ślicznie.
Ha!

Byłem tam kilka razy i zaskoczyłeś mnie tą Trzebinią :)
Byłem pewny że to Chrzanów...

Bardzo ładne miejsce, plaża tak na prawdę i całe zaplecze rekreacyjne z jednej strony, pozostałe części są z tego co mi się wydaje są przeznaczone dla wędkarzy.

rzuf pisze:
09-09-2024, 17:27
Szczerze, to właśnie dlatego to miejsce ma urok, bo nie ma tego o czym piszesz LordRuthwen, cisza, natura i spokój. Można obejść dookoła, modernizacja praktycznie zrobiona. Dzikie tłumy, średnio mi tam pasują. Radłów dziś pełni taką rolę.
Przecież nie musi być cały zbiornik w około zrobiony na plaże, właśnie zrobienie czegoś takiego jak Chechło było by strzałem w dziesiątkę.
Szatnie, prysznice, małe zaplecze gastro, parę altanek, ławeczki. Czego chcieć więcej?

Parking nie powinien być też zbyt blisko. Jeśli miało by to być miejsce rekreacyjno-przyrodnicze.

daniels90
Prytan

Post autor: daniels90 »

Dużo osób jeździ tam na spacery. Widziałem też, że pary młode robią sobie tam sesję. Jest to miejsce z dużym potencjałem.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Mogli by chociaż dopuścić możliwość pływania na kajaku czy małych żaglówkach.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Na żaglówki to chyba zbyt mały zbiornik, ale jakieś kajaczki, SUPy dlaczego nie...

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

@rzuf popatrz na środkową fotkę z pierwszego postu, tamta kałuża jest zdecydowanie mniejsza niż ta w Skrzyszowie.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

To miejsce aż się prosi o atrakcje typu rowerki wodne czy kajaki. Byłem w wakacje w Łodzi i tam funkcjonowało to świetnie w stawie w jednym z parków, praktycznie w centrum miasta, który był z 10 razy mniejszy od tego zalewu w Skrzyszowie. Teoretycznie takie rowerki mogłyby działać nawet na Kantorii.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

ODPOWIEDZ