Inwestycje w miescie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Re: Inwestycje w miescie

Post autor: gumini_0317 »

W sumie szekaczki są najbardziej uciążliwe dla mieszkających obok. Dzwony (jeszcze) da się tak dobrać, aby zarówno pełniły swoją funkcję, jak i nie były uciążliwe. Tym bardziej, że dzwony mają już znaczenie wyłącznie symboliczne i wystarczą takie, które są słyszalne w obejściu.
kato pisze:
18-08-2024, 06:41
To będzie ładny kościół.
Wiem, że o gustach się niby nie dyskutuje, ale… weź przestań :D Ten projekt kościoła to totalne nieporozumienie. Będzie niefunkcjonalny (kłopoty z ogrzewaniem, oświetleniem i pogłosem) i w dodatku brzydki. Ubzdurali sobie budować kościoły w stylu modernizmu i powstają takie nowoczesne potworki. Spójrzcie na kościoły Miłosierdzia, Dobrego Pasterza oraz w Tarnowcu. Ktoś z Was odgadł zamysł architektów i odszyfrował kształt budynku jako (odpowiednio) koronę cierniową/mitrę i pastorał/wiór drewna (bo św. Józef był cieślą :mrgreen: )? Nikt? Tym bardziej nie rozumieją tego odwiedzający Tarnów. Tak samo mało kto zachwyca się "teatrem z ołtarzem w kącie" czyli kościołem Maksymiliana na rogu Urszulańskiej i Bema.

Domyślam się, że ten nowy kościół budują w takim właśnie nowoczesnym stylu, aby gdy kuria popadnie w długi to budynek zdesakralizują i zamienią na halę sportową ;)
a tam poniżej
ksiądz proboszcz piszczy
zbudował kościół
jak Pałac Kultury z krzyżem
— ks. Jan Twardowski

kato
Rhetor

Post autor: kato »

gumini_0317 pisze:
18-08-2024, 14:47
Ten projekt kościoła to totalne nieporozumienie. Będzie niefunkcjonalny (kłopoty z ogrzewaniem, oświetleniem i pogłosem) i w dodatku brzydki.
Ale co ja poradzę, że mi się podoba?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Bo kościoły mają powstawać. Nieważne, że ten przy Gumniskiej jest wystarczający, że wydano kupę kasy na plebanię, która nigdy nie powstała. Trzeba nową kasę zutylizować, prawda?
No i przy okazji zmienić nazwę ulicy, bo kto bogatemu zabroni.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Czekaj czekaj co? Której ulicy nazwę chcą zmienić bądź zmienili?
Nie znam tej historii i chciałbym ją poznać. Tak samo jak Ty, nie rozumiem czemu nie można chodzić do kościoła na Gumniskach. Nie jest on aż tak daleko.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Ulica, która w Googlach nazywa się jeszcze "Wschodnia", została przemianowana na.... księdza Wojciecha Kani. To ta ulica przy kościele oczywiście.
To zdaje się jakiś proboszcz był czy coś - w każdym razie nikt szczególny, nikt jakoś specjalnie powiązany z miastem, nikt sławny itd. Po prostu ksiądz.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Goscinny pisze:
18-08-2024, 20:52
To zdaje się jakiś proboszcz był czy coś - w każdym razie nikt szczególny, nikt jakoś specjalnie powiązany z miastem, nikt sławny itd. Po prostu ksiądz.
Fakt dla Tanowa, może nikt sławny czy szczególny, ale dla osiedla i parafii dość tak. Dlatego wnioskowali o zmianę akurat tej uliczki przy kościele. O ile się nie mylę to były już nadawane nazwy ulic, imionami lokalnych działaczy. także nic nowego.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Goscinny pisze:
18-08-2024, 20:52
I tu się trochę mylisz. Kania na starość zdziwaczał, ale w czasach swojej świetności był wybitnym tłumaczem tekstów syryjskich i był pionierem w tej kwestii jeśli chodzi o nasz kraj. Mieszkając ponad i działając 50 lat w Tarnowie był z nim mocno związany i starszemu pokoleniu znany. I to bardziej niż np. Kazimierz Brodziński, Karol Kaczkowski, Tadeusz Romanowicz, Kornel Ujejski, Stanisław Konarski czy Tadeusz Łomnicki, których trudno połączyć z Tarnowem. W żadnym przypadku nie jestem za nachalnym nadawaniem ulicom imion księży. Nie mniej oni w poszczególnych "dzielnicach" odcisnęli duży ślad.

Niestety słabo nam idzie promocja postaci, które były związane z tym miastem. Co prawda Plac Szczepanika jest w centrum, ale ulica Szczepanika jest już zmarginalizowana.

Mleko się rozlało, 7 domów musiało zmienić adresy z Wschodniej na Kani. BTW: Zamenhof i Esperantyści mają dwie całkiem zaludnione ulice i myślę, że prędzej czy później ktoś się pokusi, aby jedną z nich dedykować komuś innemu.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Goscinny pisze:
18-08-2024, 19:14
Bo kościoły mają powstawać. Nieważne, że ten przy Gumniskiej jest wystarczający, że wydano kupę kasy na plebanię, która nigdy nie powstała. Trzeba nową kasę zutylizować, prawda?
No i przy okazji zmienić nazwę ulicy, bo kto bogatemu zabroni.
A ja im się nie dziwię. Przy takim tempie spadku zarówno osób deklarujących się jako katolicy jak i regularnie uczęszczających na msze doskonale zdają sobie sprawę, że jak coś budować to teraz albo nigdy. Natomiast czy to jest faktycznie potrzebne i jak to prezentuje się pod względem estetyki to inna para kaloszy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

daniels90
Prytan

Post autor: daniels90 »

Węzeł przesiadkowy przy ulicy Błonie w Tarnowie nie cieszy się popularnością wśród prywatnych przewoźników i kierowców osobówek

Zatrzymują się tutaj autobusy komunikacji miejskiej (cztery linie: 0,1,2 i 33) - w sumie w ciągu dnia zgodnie z rozkładem jazdy wykonują 132 kursy z węzła przesiadkowego.

Obserwowałem to miejsce ostatnio i te autobusy wożą powietrze. Dziś widziałem, że dwie osoby po 15 wsiadły na tym przystanku. Kolejne kursy jechały puste.
Jeden autokar się tam zatrzymał i kilka aut stało na parkingu.

https://tarnow.naszemiasto.pl/wezel-prz ... c1-9760477

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Może jakby tak Polonusowi czy FlixBusowi powiedzieć, że mogą tam się zatrzymać zamiast przeciskać się przez całe miasto pod dworzec PKP, to by skorzystali :)
Chyba byłoby im wygodniej - może po prostu nikt ich nie poinformował?

daniels90
Prytan

Na Słonecznej coś powstaje.

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-NAqQ5Bs9B5[/url]

tarnowianin1330
Prytan

Post autor: tarnowianin1330 »

daniels90 pisze:
19-08-2024, 22:05
Węzeł przesiadkowy przy ulicy Błonie w Tarnowie nie cieszy się popularnością
A który pomysł nieudacznika Ciepieli cieszy się popularnością :?:

aaee
Archont

Post autor: aaee »

Nie wszystko działa zawsze dobrze od samego początku, kwestia czasu i będzie tego ruchu tam więcej. Prędzej tam niż niż przy Mechanicznych.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

https://www.se.pl/tarnow/w-centrum-tarn ... -TEP9.html
Dwie niezwykle potrzebne inwestycje w Tarnowie mają powstać za jednym zamachem. Chodzi o parking wielopoziomowy oraz schron zapewniający bezpieczeństwo ludności cywilnej. Obiekt będzie usytuowany w centrum miasta, przy siedzibie delegatury Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego.
Trzymam kciuki aby to się udało.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

daniels90
Prytan

Urząd Ochrony Zabytków w Tarnowie wydał pozwolenie konserwatorskie na prowadzenie prac budowlanych w zakresie rozbudowy, przebudowy, a także zmiany sposobu użytkowania Młynu Szancera Inwestor wystąpił już także do urzędu miasta o wydanie pozwolenia na prowadzenie prac.

Mam nadzieję, że ta inwestycja dojdzie do skutku.
https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... -szancera/

ODPOWIEDZ