@figa powiem Ci tak: miałem okazję widzieć projekt remontu kamienicy na której siadł konserwa - tak mniej więcej 1000 stron tego było a to tylko remont. Koszty były niebotyczne, bo okna musiały być taki i takie, nie mogły być trzyszybowe tylko musiały być inne, pokrycie dachowe z takiego materiału, bo przecież z czegoś innego jak będzie i będzie wyglądać tak samo to każdy z poziomu chodnika zauważy przecież, że jest użyty inny. Z tynkiem tak samo. Jeżeli odbudowa ma tak wyglądać, to może wogóle zatrudnijmy kogoć kto będzie ręcznie ciosał kamienie, kopał glinę, wypalał w piecu ziemnym a zaprawę zrobi wapienną, bo tak drzewiej bywało?
Drzewiej też bywało, że sąsiad sąsiada za zniewagę po łbie zdzielił, dziewki przechędożył i bydło zagarnął, a nynie tak nie lza, prawda?
Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
-
- Rhetor
Re: Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Jakiś czas temu była informacja, że miasto wygrało spór o tereny zamku. Wydawało mi się że ta decyzja była prawomocna, czyli teoretycznie pozwalałby już coś tam robić. Ja na żadną odbudowę zamku nie liczę, choć byłoby super. Mam świadomość kowztow. Ale miałem okazję być tam niedawno wieczorem zobaczyć zachod słońca na tle miasta. Polecić nie mogę, bo widok który byłby świetny jest totalnie zasłonięty dziką, wysoką roślinnością. W tak wielu miejscach zamki są atrakcją regionu, a u nas to zapuszczony teren. Już nie chcę się tu powtarzać co by tam można było zrobić, ale wykonanie lekkiej rewitalizacji zieleni żeby chociaż odsłonić piękny widok na miasto, to nie są chyba jakieś duże wymagania?
To samo pomyślałem ostatnio gdy tam byłem, zresztą, dawniej jadąc obwodnicą było widać ruiny, dziś krzaki. Nie jest to jakiś straszny koszt, a wiele by to dało. O posprzątaniu nie wspomnę Być może nawet udałoby się podświetlić ruiny... ale to już ciut większe koszty
W tym lub w przyszłym roku mają wyciąć samosiejki szczególnie po wschodniej stronie ruin, zresztą zgodnie z zaleceniami konserwatorskimi. Na razie nie ma czego podświetlać, bo mury trzeba najpierw zreperować.
Niestety konserwa siedzi twardo na tych ruinach, a to gadanie o "otwartej karcie" to tylko mydlenie oczu. Każdy doskonale wie, że z takim podejściem w tym stuleciu nic tam nie powstanie.
A co ma tam powstać?