POMYSŁY NA MIASTO

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

daniels90
Prytan

Re: POMYSŁY NA MIASTO

Post autor: daniels90 »

figa pisze:
15-05-2024, 11:43
daniels90 pisze:
15-05-2024, 11:21
24 czerwca wrócą przejazdy meleksem po mieście, który będzie kursował tylko od poniedziałku do piątku. Trochę mnie to dziwi, bo turystów najwięcej jest w weekend.

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... a-tarnowa/
W weekendy będą tradycyjne spacery z przewodnikiem.
Tak, ale meleks też mógłby jeździć.

TomaszTrn
Obywatel

Post autor: TomaszTrn »

1) Może warto oddzielić wątki dotyczące promocji miasta od tych które dotyczą jego rozwoju? Byłoby to bardziej przejrzyste dla tych, którzy są tu obecni raz na jakiś czas i nie musieliby czytać każdego posta - ot, luźna sugestia.

2) Powrócę do pomysłu mocniejszego promowania miasta w mediach społecznościowych. Czy nie warto jednak nawiązać współpracy z kanałami historycznymi z YT o ogromnych zasięgach (Historia bez cenzury - odcinek o gen. Bemie realizowany na Starówce i Marcince, lub popularny ostatnio Łukaszek Kazek o historii Żydów w Tarnowie za okupacji, lub też o zamachu z sierpnia 39 na dworcu). Przecież są to tematy o wielkim potencjale, za stosunkowo niewielkie pieniądze. Obejrzały by to osoby żywo zainteresowane tematami, gdzie cześć po emisji odcinków odwiedza tak promowane miasta. Koszt takiej promocji nie przekracza 50 tysięcy złotych, a realne zasięgi to ponad milion. Po co wymyślać koło na nowo, skoro obecne się sprawdza?

3) Starówka? Ludzie umieją liczyć i jeśli im się nie przeszkadza to sami ją rozruszają. Jeśli turysta będzie chciał zwiedzić centrum, Marcinke, maszkarony itd, to siła rzeczy zostanie tu dłużej niż na wycieczce objazdowej i będzie bardziej skłonny do skorzystania z oferty gastronomicznej, bazy noclegowej... A Nasi przedsiębiorcy widząc taki potencjał będą już wiedzieć, że warto w swoje biznesy zainwestować.

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Można zatrudnić kogoś, kto promuje jazdę rowerem.
Niech zaliczy "Tarnowskie Rysy" (żadne Velo, czy Zalipie), pokaże jak fajnie można w okolicy pokręcić się rowerem.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

aaee
Archont

Post autor: aaee »

Może miasto mocniej by pomogło promować puchar MTB Tarnowa.

Dawniej Sokół organizował co roku rajd rowerowy, teraz już tak raczej nie ma.

W Dąbrowie Tarnowskiej co roku, tour de powiśle dąbrowskie.

Tarnów śmiało mógłby postarać się i organizować zawody szosowe / gravelowe w Tarnowie i okolicy.
Jednodniowe mogłyby nic nie dać, ale jakby połączyć je z promocją okolicznych winnic, naszego regionu i miasta, kończąc to fajnym koncertem.
Na przykład 3 dni imprezy, która i tak ściągnęła by przy dobrej promocji nie tylko kolarzy, ale i ich rodziny.

Jest dużo w Tarnowie grup rowerowych które na pewno pomogły by w organizacji.
Sponsorów kilku by też się znalazło z tego tytułu jak i znajomości niektórych kolarzy tarnowskich z TOPem polskiego kolarstwa.

LegoFX
Obywatel

Post autor: LegoFX »

1.) PREZYDENCJA POLSKI W UE

Za pół roku, w styczniu 2025 roku Polska obejmuje półroczną prezydencję w Unii Europejskiej. Z racji tego w kraju będą organizowane różne spotkania ministrów/wiceministrów i urzędników niższej rangi krajów członkowskich UE. Na pewno będą jakieś wydarzenia w Krakowie, może byłaby szansa na jakieś wydarzenia towarzyszące z okazji prezydencji Polski w UE w Tarnowie ? Nie wiem coś o bezpieczeństwie, bezpieczeństwie chemicznym itd.

Nie jesteśmy za małym miastem. W ubiegły weekend skończył się we Włoszech szczyt G7, impreza bez porównanie większej rangi, na który akredytowanych było aż 1500 dziennikarzy i pracowników mediów z różnych krajów. I uwaga ten szczyt nie odbył się ( tak jak miałoby to zapewne miejsce w Polsce) w żadnym Rzymie czy Mediolanie, ale w odległej Apulii (główne wydarzenia miały miejsce w 40 tys. Fasano i jego okolicy, centrum prasowe było w odległym o 60 km Bari, delegacje prezydentów państw G7 oraz Turcji/Brazylii/Indii były na noclegi rozlokowane po całym regionie). Myślę, że warto byłoby wybadać temat, jakiekolwiek wydarzenie związanego z prezydencją w UE byłoby dla miasta dużą sprawą.

2.)VIA CARPATIA/ INSTYTUT POLITECHNICZNY

Inna sprawa to kwestia promocji wśród inwestorów- tu piszę bardziej o przyszłości, ale pewne działania należy zaplanować z wyprzedzeniem. Wiemy, że Tarnów leży przy A4 ale myślę, że często zapominamy o bliskości Tarnowa z powstającą w trudach Via Carpatia, która ma łączyć port na Litwie z Salonikami i docelowo przebiegać przez Litwę-Polskę-Słowację-Węgry-Rumunię-Bułgarię-Grecję. Od zjazdu w Krzyżu do zjazdu z autostrady w kierunku południowym na S19 w Rzeszowie jest raptem 68 km czyli naprawdę niewiele, co daje nam potencjalnie duży plus jeśli chodzi o położenie i atrakcyjność ( nie będziemy już tylko leżeć 80 km na wschód od Krakowa, ale i w bliskości z ważną trasą północ/południe) . Myślę, że jeśli będą przygotowywane jakieś ulotki/plansze reklamujące miasto i pokazujące jego potencjał, to należy obok A4 i bliskości lotniska w Krakowie, pamiętać też o powstającej Via Carpatii.

Widziałem, że prezydent jest po rozmowach z rektor AT. Najbardziej interesowałyby mnie perspektywy rozwoju kierunków politechnicznych- czy jest szansa na studia II stopnia na tych kierunkach, które dzisiaj prowadzą tylko I stopień ? Pisałem o informatyce, która była zapowiadana, ale to też automatyka i robotyka, mechatronika, elektrotechnika itd. Jeśli w perspektywie 10 lat liczymy na 3. zjazd z A4, odblokowanie terenów inwestycyjnych w połączeniu z bliskością w/w Via Carpatia i chcemy przyciągać inwestycje przemysłowe ( marzyłoby się o czymś związanym z przemysłem lotniczym- nie leżymy za daleko od Rzeszowa/Mielca- w skład Doliny Lotniczej wchodzi choćby Woodward w Niepołomicach czy EC Engineering w Krakowie/Podłężu), to bardzo pomógłby w tym rozwój kierunków politechnicznych na Akademii Tarnowskiej.

LegoFX
Obywatel

3. ROZWÓJ TURYSTYKI W TARNOWIE

Obserwuję FB Tarnowskiej Organizacji Turystycznej i podobają mi się ostatnie akcje promocyjne tej organizacji (udział w targach w Szczecinie, zaproszenie blogerki z Czech ( jak w najbliższej dekadzie doczekamy się S52 do Bielska- Białej, to do Ostrawy czy Brna będzie naprawdę blisko), teraz wyjazd do Pragi i promowanie tam Tarnowa i Enotarnowskie). Myślę jednak, że warto byłoby powalczyć, żeby więcej uszczknąć z małopolskiego tortu.

Na FB Małopolskiej Organizacji Turystycznej znalazłem coś takiego- wpis z 7 maja:
,,W Dubaju trwają targi turystyczne Arabian Travel Market podczas, których zapraszamy mieszkańców Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz państw całego regionu Zatoki Perskiej do odwiedzin Małopolski. Nasze stoisko, gdzie pracujemy wspólnie z Kraków PL oraz Kraków Tourism Alliance oblegane jest przez miejscowych touroperatorów (targi są branżowe), którzy zasypują pytaniami o najpiękniejsze zakątki regionu, na czele z Krakowem, Spływem Dunajcem, Zakopanem i Energylandią. ‘’

Znalazło się miejsce na promocję w Dubaju spływu Dunajcem i Energylandii, niestety o Tarnowie zapomniano. Temat jest o tyle istotny, że kierunek ma ogromny potencjał turystyczny: W sezonie wakacyjnym do Krakowa mamy z Emiratów Arabskich i Kuwejtu.. uwaga 34 loty tygodniowo. (sprawdzałem kilka razy bo nie mogłem uwierzyć). Latają AirArabia, flydubai, Jazeera.

Mamy ograniczony budżet na promocję i nie stać nas by być na wszystkich targach ( Małopolska czy Kraków ZAWSZE będą mieć większy potencjał i możliwości niż Tarnów, ale osobiście widziałbym to na przyszłość tak) :

- zaprosić pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej, którzy reprezentują i będą reprezentować w przyszłości region na tego typu targach ( niezależnie czy będzie to Dubaj,Frankfurt, Londyn czy gdziekolwiek pojadą) do Tarnowa i zorganizować im zwiedzanie miasta i okolic, żeby sami poznali i docenili naszą ofertę ( nie muszą być od razu przewodnikami miejskimi, wystarczy, że zapamiętają to, że miasto było w rankingu 15 najładniejszych miast wg CNN, że jest klimatyczne Stare Miasto, zabytkowy dworzec, jest raptem godzinę drogi od Krakowa, obok leży Zalipie itd.).

- sprawdzić czy w materiałach promocyjnych Małopolski obok tych w/w atrakcji jak spływ Dunajcem czy Energylandia pojawia się też gdzieś Tarnów – wskazane byłoby jakieś ładne zdjęcia Rynku, dworca, na rynek arabski można byłoby wykorzystać jako ciekawostkę zdjęcie parku z Mauzoleum gen. Bema ( sądzę, że będzie to dla nich duże zaskoczenie, że polski bohater narodowy został muzułmaninem i został uhonorowany w ten sposób). W Krakowie czy Zakopanem widać turystów z Zatoki Perskiej- często przyjeżdżają rodzinami, skoro inni w regionie mogą zarabiać, to dlaczego mamy pozostawać w tyle.

- przygotować na taką okoliczność ( na wzór wyjazdu do Pragi) jakieś drobne ulotki, flagi z logo miasta, może coś nietypowego z maszkaronami co przyciągnie uwagę i skłoni do zadania pytania. Tak jak wyżej- nie oczekuję od pracowników MOT gruntownej wiedzy o Tarnowie, wystarczy jak odwiedza to miasto i będą znać te kilka podstawowych sformułowań.

- a to wpis Małopolskiej Organizacji Turystycznej z weekendu:

,,W ubiegłym tygodniu na zaproszenie Polska Organizacja Turystyczna i MOT Małopolskę przemierzali (bardzo aktywnie!) touroperatorzy z Dubaju. Z Kraków PL, który ich całkowicie oczarował swoją niepowtarzalną atmosferą wyruszyli do Zakopane, po drodze zaglądając także do Kopalnia Soli "Wieliczka". Jak powiedzieli, to właśnie miejsca, których szukają dla swoich klientów: od średniowiecznego Starego Miasta w Krakowie ze wszystkimi atrakcjami, które oferuje, unikatowego solnego muzeum do malowniczych górskich widoków Podhala. Czekamy zatem na gości z ZEA!’’.

Może byłaby szansa, aby w przyszłości tacy touroperatorzy, którzy właśnie odwiedzili Małopolskę, zahaczyli i o Tarnów ? Albo przynajmniej nawiązać z nimi kontakt mailowy i przedstawić im naszą ofertę. Te 34 loty tygodniowo działają na wyobraźnię..

sigielki
Obywatel

Post autor: sigielki »

kato pisze:
12-06-2024, 17:12
Można zatrudnić kogoś, kto promuje jazdę rowerem.
Niech zaliczy "Tarnowskie Rysy" (żadne Velo, czy Zalipie), pokaże jak fajnie można w okolicy pokręcić się rowerem.
dzień dobry,
zamierzam "uruchomic" rower, gdzie sa "Tarnowskie Rysy"?

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Jak dla mnie to chodzi o Marcinkę ;)

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

daniels90
Prytan

Post autor: daniels90 »

Kiedy zaloguje się tutaj rzecznik prezydenta?
Kiedy poznamy nowych zastępców?
Na dniach Pilzna( 5 tyś. mieszkańców) wystąpiła większa gwiazda niż na dniach Tarnowa. Może warto połączyć siły z całą aglomeracją tarnowską i stworzyć jedno solidne wydarzenie ?

LegoFX
Obywatel

Pisałem niedawno o promocji w Dubaju, boomie na Kraków/Małopolskę wśród turystów z Bliskiego Wschodu i o tym, że chciałoby się, aby i Tarnów coś na tym ugrał. Najbliższa przyszłość może nam przynieść kolejne interesujące połączenia z tego regionu świata. Tutaj fragment zeszłotygodniowego wywiadu dotyczącego planów na rozwój lotniska w Balicach (od tego czasu jest nowy prezes):
Ważnym partnerem w ofercie lotów wakacyjnych jest także Turcja. Turkish Airlines lata do Stambułu siedem razy w tygodniu , PLL LOT pięć.

Kraków odwiedziła delegacja z Omanu. Czy jest szansa na pojawienie się w Balicach np. Salam Air?

Prowadzimy rozmowy z wieloma przewoźnikami, w tym także z Omanu. Jesteśmy w kontakcie z Qatar Airways. Naszym zdaniem potencjał na Bliski Wschód mogą wykorzystać zarówno przewoźnicy z Zatoki jak i zbazowani już w Krakowie przewoźnicy, tacy jak Wizzair, który lata dwa razy w tygodniu do Abu Zabi.

Arabia Saudyjska dynamicznie inwestuje w rozwój łączności lotniczej. Warszawa zyskała rejsy LOT-u do Rijadu. Czy w Krakowie pojawi się flynas, który jest zainteresowany lotami do Polski, co potwierdził w rozmowie z Rynkiem Lotniczym ambasador RP w Arabii Saudyjskiej?

Jeszcze raz chce podkreślić, że potencjał na Bliski Wschód mogą wykorzystać zarówno przewoźnicy z Zatoki jak i zbazowani w Krakowie. Aktualnie Arabia Saudyjska w kontekście pełnej liberalizacji umowy bilateralnej wydaje nam się szczególnie atrakcyjnym kierunkiem.
Stawka rośnie. W tym kontekście wzmiankowane w trakcie kampanii wyborczej bezpośrednie połączenie kolejowe Tarnów-Kraków Airport nabiera jeszcze większego znaczenia, a jego wywalczenie/wylobbowanie powinno być jednym z priorytetów miasta do końca bieżącej dekady.

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

daniels90 pisze:
23-06-2024, 21:50
Kiedy zaloguje się tutaj rzecznik prezydenta?
Kiedy poznamy nowych zastępców?
Na dniach Pilzna( 5 tyś. mieszkańców) wystąpiła większa gwiazda niż na dniach Tarnowa. Może warto połączyć siły z całą aglomeracją tarnowską i stworzyć jedno solidne wydarzenie ?
ad.1. Niebawem
ad.2. Już znamy :)
ad.3. Rozmawiamy o tym w ramach Aglomeracji. Dogrywamy też Wakacyjną Trasę Dwójki na 24 sierpnia: https://dziennikelblaski.pl/1066265,Lat ... blaga.html
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Co do jednego dużego wydarzenia z rozpoznawalną gwiazdą to zazwyczaj to sporo kosztuje. Gwiazda przyjedzie, pojedzie i tyle. Może lepiej byłoby zrobić tak aby w okresie letnim na rynku ciągle coś się działo w kazdy weekend. Jest masa zespołów niszowych i alternatywnych które są w stanie zagrać za grosze lub wręcz zwrot kosztów przyjazdu i zakwaterowania połączony z możliwością promocji i sprzedaży płyt. Dla przykładu w Melsztynie w poprzedni weekend był koncert zespołu Żniwa - taki folk slowiańsko pogański. Pasowaliby do Zamkomanii, ale na Rynku też mogli by grać. Bo obawiam się że ściągnięcie gwiazdy może wyczerpać dużą część budżetu a i tak gwiazda będzie nie pierwszej świeżości.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Czekam na deklarację prezydenta odnośnie ściągnięcia do miasta dużego inwestora. Tylko w ten sposób możemy przyciągnąć nowych mieszkańców. Od lat w Tarnowie nie otwarła się żadna duża firma. Dlaczego otwierają się w Mielcu, Bochni a nawet Sędziszowie?

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ostatnie pytanie jeest jak najbardziej na miejscu, zakłądam, że oni po protu nie mają przestiżu za to chcą mieć miejsca pracy :D
Niemniej mam kilku znajomych, którzy przyjechali tu z Krakowa bo... łatwiej tu o pracę :D A poza tym miasto jest mniejsze, nie ma korków, jakość powietrza zdecydowanie lepsza niż tam i życie jest spokojniejsze oraz tańsze.

ODPOWIEDZ