Lampy nie działają
Re: Lampy nie działają
A jak ma się to "rozjechanie" sterowników do tego, że lampy nie działają tylko na określonym odcinku? Bo reszta świeci tak jak trzeba.
Czy nie świecą całą noc? Jeżeli tak to mamy do czynienia z awarią to fakt ten należy zgłosić na infolinię Tauronu, tel. 991 jeżeli jest to sieć Tauronu.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
CZyli wychodzi na to, że niezastąpiony jest przysłowiowy Janusz odpowiedzialny za WŁĄ- WYŁ
Ja się zastanawiam, czy część lamp nie ma ustawionych czasu letniego. Bo nagle, 5 latarni nie świeci. Następne już tak. Mijasz rondo na Elektrycznej i bach - znów kilka nie świeci jak jest ciemno, za to są włączone jak jest już jasno.
-
- Archont
Dzisiaj rano wyjeżdżamy do pracy ok 6:20 (żona jedzie swoim autem), jest jeszcze ciemno i pada lekki deszcz, więc widoczność bardzo słaba. Jedziemy ul. Krakowską od skrzyżowania z Czerwoną i nagle .... gasną wszystkie światła. Ja prdl co za debile rządzą tym miastem?! W sekundzie gasną wszystkie światła oświetlające jedną z najbardziej ruchliwych ulic w Tarnowie, gdzie wszyscy jadą do pracy i ruch jest bardzo duży. Niektórzy zaczęli się dziwnie zachowywać na drodze bo im zgasło oświetlenie, ludzi na przejściach nie widać w ogóle. Potem wszyscy zdziwieni, że tyle potrąceń albo stłuczek. Domyślam się, że nastąpiło czasowe wyłączenie oświetlenia bo wybiła wtedy równa 06:30. Nie da się wcześniej wydłużyć czasu oświetlenia? Choćby o 30 minut dłużej i od początku października a nie jak zmienimy czas?
-
- Rhetor
Eeee, a to nie miało być tak, że lampy miały być sterowane oświetleniem zmierzchowym?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Nie. Oświetlenie uliczne sterowane jest sterownikami astronomicznymi CPA.LordRuthwen pisze: ↑15-10-2024, 09:06Eeee, a to nie miało być tak, że lampy miały być sterowane oświetleniem zmierzchowym?
-
- Rhetor
No to chyba coś nie działa, może strefa czasowa nie ta?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
-
- Archont
Jedna mała uwaga, bo nie napisałem a to pewnie istotne. Było włączone dosłownie kilka lamp po jednej stronie na światłach koło Galerii Tarnovia tam gdzie ostatnio był wypadek. Według mnie to świadomie świeci jak najkrócej się da ze względu na $$$$, nawet kosztem naszego bezpieczeństwa.
Tauron Nowe Technologie odpowiada za oświetlenie uliczne. Ostatnio zlecili wymianę sterowników na nowe. Niestety, wykonawca trochę namieszał z wgraniem programu rocznego i ustawieniem aktualnej godziny. Stąd mamy sytuację kiedy na jednej stacji oświetlenie załącza się kiedy słońce jest jeszcze na niebie a gaśnie około godziny trzeciej. Po moich interwencjach i trochę znajomości przeprogramowali sterownik.
Druga sprawa, w mieście mamy trzech operatorów oświetlenia ulicznego. Tauron Nowe Technologie, Grupa Azoty i gmina. Dwaj pierwsi stosują zwykłe sterowniki. W oświetleniu gminy stosowane są sterowniki CPA net.
Trzecia sprawa, za oświetlenie ze strony gminy odpowiada ZDiK i tam należy kierować interwencje. Tel. 14 68 83 100 - pan Łukasz Moskal. Dzwońcie.
Druga sprawa, w mieście mamy trzech operatorów oświetlenia ulicznego. Tauron Nowe Technologie, Grupa Azoty i gmina. Dwaj pierwsi stosują zwykłe sterowniki. W oświetleniu gminy stosowane są sterowniki CPA net.
Trzecia sprawa, za oświetlenie ze strony gminy odpowiada ZDiK i tam należy kierować interwencje. Tel. 14 68 83 100 - pan Łukasz Moskal. Dzwońcie.
-
- Archont
Dzisiaj rano zamiast deszczu była gęsta mgła w centrum i oczywiście brak świateł. Na moich oczach ktoś lekko potrącił rowerzystę przejeżdżającego przez przejście, tam gdzie Kochanowskiego łączy się z Krakowską. Widziałem tylko, że poszkodowany podniósł się ale co było dalej to nie wiem. Gratuluję zarządzającym miastem.
A ja z kolei mam uwagę co do oświetlenia LEDowego w Mościcach, w okolicach ronda Chemiczna-Kwiatkowskiego. Wydaje mi się, że te oprawy świecą zwyczajnie słabo. Jest ciemno i powstają niebezpieczne cienie.
Dawniej, jak wchodziła technologia LED, to w porównaniu do sodówek była przepaść w oświetleniu ulicy.
Teraz pytanie, czy zawsze tak tam było, czy może zostały przycieniome w imię oszczędności.
Dawniej, jak wchodziła technologia LED, to w porównaniu do sodówek była przepaść w oświetleniu ulicy.
Teraz pytanie, czy zawsze tak tam było, czy może zostały przycieniome w imię oszczędności.
Wszystkie oprawy LED mają (a przynajmniej powinny mieć) wgraną opcję redukcji mocy. Przedziały czasowe ustala ZDiK. Być może, że jechałeś w godzinach kiedy moc opraw została zredukowana.
Godzina 15:30, lampy nad ulicami są włączone. Nie nad jedną czy dwoma, ale tak w kratkę nad wieloma. Tyle jeśli chodzi o oszczędności. Pewnie o 5 rano zostaną wyłączone
Nie będę tego zgłaszać bo dowolny urzędnik odpowiedzialnego za oświetlenie wydziału powinien to zauważyć bez mojego zgłoszenia.
Nie będę tego zgłaszać bo dowolny urzędnik odpowiedzialnego za oświetlenie wydziału powinien to zauważyć bez mojego zgłoszenia.
Konkretnie, które?
A w jaki sposób jedna osoba ma zauważyć anomalie w jakimś rejonie miasta?
Oświetlenie Tauronu czy gminy?