I wg mnie nie zostałeś wyprzedzony, też wg mnie wolno to robić, bo obszar wydzielony z ruchu na to zezwala
One mają chronić przed zmianą pasa przed przejściem.
I wg mnie nie zostałeś wyprzedzony, też wg mnie wolno to robić, bo obszar wydzielony z ruchu na to zezwala
https://krakow.tvp.pl/49783494/odc-813LordRuthwen pisze: ↑24-11-2022, 23:27I wg mnie nie zostałeś wyprzedzony, też wg mnie wolno to robić, bo obszar wydzielony z ruchu na to zezwala
One mają chronić przed zmianą pasa przed przejściem.
W jaki sposób tego nie robię, jeśli poruszam się szybciej od pojazdu jadącego obok, a poruszającego się w tym samym kierunku?LordRuthwen pisze: ↑25-11-2022, 10:01Bo nie omijasz ani nie wyprzedzasz pojazdu będącego za częścią wydzieloną z ruchu (te kreski na których postawili słupki).
Tak tak, pamiętam Twoje wypowiedzi z tego forum, że Pan w ciemnych okularach nie jest Twoim autorytetem. Czy krakowska drogówka także?LordRuthwen pisze: ↑25-11-2022, 13:07Wybacz, ale Dworak nie jest dla mnie żadnym autorytetem, żeby nagrać niepoprawne zachowanie innych kierowców sam wymusza, nagina lub łamie przepisy oraz stosuje własne interpretacje, bo jakby tego nie zrobił, to nie byłoby materiału.
Nie mam przed oczami tego fragmentu jezdni ale przypuszczam ze część wydzielona jest tylko domalowana do pasów z przodu i z tyl, jesli tak jest(moge sie mylic) a pasy sa na calej szerokosci jezdni to juz nie jest wysepka tylko jedno przejscie na calej szerokosci jezdni i wyprzedzac nie wolno.LordRuthwen pisze: ↑25-11-2022, 10:01Bo nie omijasz ani nie wyprzedzasz pojazdu będącego za częścią wydzieloną z ruchu (te kreski na których postawili słupki). Wg mnie taką część należy traktować jak wysepkę - jeśli się mylę to mnie naprostuj. A jeśli tak, to gdzie tu jest poprawa bezpieczeństwa?
Ponadto powierzchnia wyłączona z ruchu powinna być też dobrze widoczna (C-11) bo inaczej każdy kto wjedzie w te słupki może się sądzić (i raczej wygra) z miastem o odszkodowanie i słabą widoczność.
Jeżeli obaj jechali na wprost, a na to pozwala organizacja ruchu to każdy powinien poruszać się po swoim pasie. Jeżeli TIR zjeżdżając z ronda najechał na zewnętrzny pas to niestety ale on jest sprawcą kolizji.