Remonty ulic w Tarnowie
A położona ostatnio chyba w piątek popołudniu nakładka na Starodąbrowskiej - środkowy pas przed skrzyżowaniem z ul. Błonie i Spokojną już się rozjechała. na odcinku 20m zrobiła się tradycyjna tarka, nakładka świeża, nieustabilizowana przy wysokiej temperaturze a do tego puszczony ruch zrobiło swoje.
Temat do poprawki!!!!
Kuba, dopilnuj proszę.
Temat do poprawki!!!!
Kuba, dopilnuj proszę.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Dzisiaj nawet w krzakach na Wiśniowej siedzieli ze starem pełnym asfaltu i łatali dziurki. Inna sprawa, że mało ich przez to nie rozjechałem. I to dopiero byłaby strata.
PS Powiedzcie mi, jak to jest. "Radarowa kontrola prędkości" oznacza jednocześnie robienie zdjęć i wystawianie na ich podstawie mandatów? Czy do tego potrzebny jest już znak "Fotoradar/Speed control"? Bo na chłopski rozum to sama radarowa kontrola prędkości może oznaczać tylko mierzenie prędkości i wyświetlanie "przypomnienia" o ograniczeniu do 50 km/h - bez konsekwencji punktowo-mandatowych.
PS Powiedzcie mi, jak to jest. "Radarowa kontrola prędkości" oznacza jednocześnie robienie zdjęć i wystawianie na ich podstawie mandatów? Czy do tego potrzebny jest już znak "Fotoradar/Speed control"? Bo na chłopski rozum to sama radarowa kontrola prędkości może oznaczać tylko mierzenie prędkości i wyświetlanie "przypomnienia" o ograniczeniu do 50 km/h - bez konsekwencji punktowo-mandatowych.
gushman, wydaje mi się, że znak "Radarowa kontrola prędkości" oznacza panów z suszarką, bodajże zaraz za przejazdem kolejowym przy skrzyżowaniu Szujskiego/Mościckiego jest taka tabliczka i nie raz na tamtym odcinku widuję misiaczki. W ramach upewnienia się możesz zadzwonić na komisariat i się zapytać
Wracając do tematu dróg:
Nareszcie coś się dzieje
Wracając do tematu dróg:
Kod: Zaznacz cały
W odpowiedzi na wniosek z dnia 5.06.2010r. Tarnowski Zarząd Dróg Miejskich informuje, iż w ramach bieżącego utrzymania ulic w ostatnich dniach dokonał naprawy nawierzchni ul.Norwida. Roboty polegały na uzupełnieniu ubytków w istniejącej nawierzchni masą bitumiczną na gorąco. W tym roku jeszcze na ul.Sienkiewicza (odcinek od ul.Zacisznej do ul.Norwida) zostanie wykonana nowa nawierzchnia. W ramach tych robót nowa nawierzchnia zostanie wykonana także na tarczy skrzyżowania ulic Sienkiewicza i Norwida.
-
- Rhetor
gushman, znaki ustawiane są prewencyjnie, nie ma obowiązku informować kierowców o kontrolach bo musieliby przed przenośnymi fotografami ustawiać znaki i przed patrolami z suszarkami też.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Nie ma takiego obowiązku w przypadku stacjonarnych radarów i fotoradarów? A mi się kiedyś wydawało, że był taki obowiązek. I właściwie nie przypominam sobie rejestratora ustawionego na stałe bez znaku informującego.
Pytam, bo przed tym wysięgnikiem na trasie do Lisiej Góry (dla obu kierunków) ustawiono ostatnio znaki z informacją o radarowej kontroli prędkości. A wg mnie sama kontrola prędkości nie oznacza jeszcze fotografowania i wystawiania mandatów.
Pytam, bo przed tym wysięgnikiem na trasie do Lisiej Góry (dla obu kierunków) ustawiono ostatnio znaki z informacją o radarowej kontroli prędkości. A wg mnie sama kontrola prędkości nie oznacza jeszcze fotografowania i wystawiania mandatów.
Podobnie jest u nas jak się od strony Pól Klikowskich wjeżdża do miasta. Tu też stoi taka tablica, choć fotoradaru nie ma.
Heh, Internet jednak jest fajny. Taką odpowiedź znalazłem:
Heh, Internet jednak jest fajny. Taką odpowiedź znalazłem:
A tu więcej w tym temacie: http://wyborcza.pl/1,100503,6863430,Fot ... ziach.htmlCzy fotoradar musi być oznaczony?
Stacjonarny tak (na początku był to żółty znak ostrzegawczy, teraz to niebieska tablica informacyjna), przenośny nie. Rzadko, ale zdarza się, że obsługujący fotoradar funkcjonariusze ukrywają go przed oczami kierowców (np. pod podniesioną maską silnika czy klapą bagażnika). Inaczej niż np. w Szwajcarii czy we Francji, w Polsce nie ma jeszcze zwyczaju maskowania fotoradarów np. w koszach na śmieci.
Ostatnio zmieniony 16-06-2010, 10:25 przez gushman, łącznie zmieniany 1 raz.
Widział ktoś stan dróg na Westerplatte? Odcinek przy wjeździe od strony JP II (obok bloku 22) to istny armagedon. Dziura witająca na samym starcie sprawia, że ludzie jeżdżą tylko jedną stroną jezdni i oczekują na przejazd jak przy ruchu wahadłowym.
http://www.forum.uniatarnow.net - forum tarnowskiego żużla, zapraszam.
Może nie do końca chodzi tu o remont ulicy, ale właśnie dzisiejszego dnia zostały rozpoczęte prace na ulicy Przemysłowej związane z układaniem kolektora kanalizacyjnego.
Od wjazdu na stacje paliw Rzeszutki /Transbud/ w stronę działek, zostanie odcinkami zajęty pas ruchu samochodowego. Dlatego wszyscy zmierzający samochodem do istniejących hurtowni lub innych instytucji znajdujących się na ul. Przemysłowej, muszą uzbroić się w cierpliwość i zachować szczególną uwagę, bo często kierowcy tam jeżdżą na zasadzie "może się uda".
Miejmy nadzieję że prace związane z układaniem kolektora kanalizacyjnego bedą przebiegać sprawnie i przed zimą cała Przemysłowa mieć będzie nowy "dywanik".
Od wjazdu na stacje paliw Rzeszutki /Transbud/ w stronę działek, zostanie odcinkami zajęty pas ruchu samochodowego. Dlatego wszyscy zmierzający samochodem do istniejących hurtowni lub innych instytucji znajdujących się na ul. Przemysłowej, muszą uzbroić się w cierpliwość i zachować szczególną uwagę, bo często kierowcy tam jeżdżą na zasadzie "może się uda".
Miejmy nadzieję że prace związane z układaniem kolektora kanalizacyjnego bedą przebiegać sprawnie i przed zimą cała Przemysłowa mieć będzie nowy "dywanik".
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Jeszcze wracając do fotoradarów. Ten na Nowodąbrowskiej, przy wjeździe do miasta od strony Lisiej Góry, już chyba działa, bo błyska się aż (nie)miło. I to już chyba przy prędkości 60-65 km/h! Miałem to szczęście, że jechałem w sznurku samochodów, który przejeżdżał z taką mniej więcej prędkością i dość czasu było, żeby to zauważyć i zwolnić. Także na tym odcinku nie pozostaje już nic innego jak zdjąć nogę z gazu i potulnie turlać się w ramach dopuszczalnej prędkości.
Z drugiej strony to ten fotoradar ma szansę stać się prawdziwą żyłą złota. Nawet jeżeli kierowcy nie osiągają na tym odcinku zawrotnych prędkości, to kilkadziesiąt (bardzo, bardzo ostrożnie licząc!) mandatów po 50-100 zł dziennie daje niezły przychód. A gdyby jeszcze ta kasa miała iść na remont odcinka Brzozówka - Tarnów to sam od czasu do czasu przycisnąłbym żeby dołożyć się do załatania tych wszystkich dziur i ew. poszerzenia drogi.
Z drugiej strony to ten fotoradar ma szansę stać się prawdziwą żyłą złota. Nawet jeżeli kierowcy nie osiągają na tym odcinku zawrotnych prędkości, to kilkadziesiąt (bardzo, bardzo ostrożnie licząc!) mandatów po 50-100 zł dziennie daje niezły przychód. A gdyby jeszcze ta kasa miała iść na remont odcinka Brzozówka - Tarnów to sam od czasu do czasu przycisnąłbym żeby dołożyć się do załatania tych wszystkich dziur i ew. poszerzenia drogi.