Beny pisze: ↑20-01-2022, 10:19
A ja jak zwykle bede myslal pozytywnie i zakładał co juz wszyscy przyznaja ze mimo ze bedziemy miec duzą liczbe zakazen bedziemy miec mniej hospitalizacji i zgnów bo po prostu ta mutacja jest mniej zjadliwa, i to przez zjadliwosc mutacji tych zgonow jest mniej a nie przez poziom wyszczepienia,
Szacuje się, że ryzyko hospitalizacji jest od 30 do 70% mniejsze od Delty. Z drugiej strony jest od 100 do 500% bardziej zakaźny od Delty. Nawet w najbardziej optymistycznym scenariuszu oznacza to 30% więcej przypadków hospitalizacji. Czy system, który już przy delcie znalazł się na granicy to udźwignie? Nie wiem. Ale każdy inny scenariusz od optymistycznego oznacza katastrofę opieki zdrowotnej. W scenariuszu "średnim" mamy 125% więcej przypadków hospitalizacji.
a patrzac na kraje bardziej wyszczepione od naszego mozna wysnuć wnioski ze wlasnie czym wiecej szczepien tym wiecej zakazen.
Wnioski można wysnuwać dowolne. W rzeczywistości schemat dwudawkowy zapewnia słabą ochronę przed zarażeniem ale jednocześnie znacznie lepszą przed ciężkim przebiegiem. Stąd w krajach o dużym poziomie wyszczepienia wzrosty hospitalizacji i zgonów nie idą w parze ze wzrostem zakażeń. Do tego kraje te mają dużo więcej zaszczepionych ozdrowieńców niż my. Myślę, że to może być kluczowe - jak przed ciężkim przebiegiem chronieni są ozdrowieńcy, którzy się nie szczepili.
Wczoraj 30 tys a hospitalizacje i respiratory spadają, zobaczymy jak bedzie w kolejnych dniach
Hospitalizacje i zgony są opóźnione o tydzień lub dwa w stosunku do danych o zarażeniach. W kolejnych dniach będzie rosło a te spadki to jeszcze reperkusja spadków zakażeń sprzed 7-14 dni.
Jak bedą testowac w aptekach to bede stal w jednek kolejce albo w jednym pomieszczeniu z ludzmi objawowymi potencjalnym zakazniem??? a farmaceuci bedą obslugiwac w bialych skafandrach???
Z drugiej strony taka osoba chcąca się przetestować na ogół będzie bardziej uważać. Zagrożenie nie powinno być więc większe niż w dowolnym sklepie spożywczym, gdzie pewnie za każdym razem przebywasz obok kogoś zarażonego.