Odpust, petadry i dzieciaki
-
- Archont
Co to w ogole za historia z tymi odpustami?
Wiem, ze tradycja taka i folklor, ale jakos mi sredniowieczem zalatuje
Ze niby za odklepanie paru modlitw plus zjedzenie odpustowego karmelka i puszczenie petardy - piec lat czysca sobie odkupie?
W jakiejs starej ksiazeczce do nabozenstwa znalazlam wlasnie takie cos: ze za odmowienie danej modlitwy byl rok/piec/dziesiec lat odpustu.
Zskakujace podejscie, wobec wiecznosci
Wiem, ze tradycja taka i folklor, ale jakos mi sredniowieczem zalatuje
Ze niby za odklepanie paru modlitw plus zjedzenie odpustowego karmelka i puszczenie petardy - piec lat czysca sobie odkupie?
W jakiejs starej ksiazeczce do nabozenstwa znalazlam wlasnie takie cos: ze za odmowienie danej modlitwy byl rok/piec/dziesiec lat odpustu.
Zskakujace podejscie, wobec wiecznosci
A może warto dokładniej napisać? Handlarze nie mają nic wspólnego z Kościołem a swoje stragany rozkładają przeważnie w pasie drogowym (może są wyjątki ale ja po straganach nie chodzę).toomas pisze:I to wszystko pod kościołem a wiadomo, że księża są przeciwko handlowi w niedziele...
Jakby nie było kupujących to handlarzy by nie było-proste zasady rynku.
Ej ludzie, ludzie ... Przecież tradycja tych straganów jest od lat, jak się nie mylę to pochodzi to już chyba od średniowiecza, jak odbywał się gdzieś odpust to zjeżdżali pielgrzymi a jak pielgrzymi to wiadomo i nakarmić i napoić trzeba było czyli kasa. Wiadomo, że z czasem się to zmieniło na bardziej komercyjne jak wszystko no ale takie stragany zawsze były i będą. To tak jak z wyborami zawsze obiecują a potem i tak potem nic nie robią co obiecali.
Versacz ale tu nie chodzi o likwidację straganów tylko o sprzedaż petard nieletnim. U mnie na wsi to samo się dzieje. Odpust a potem jeszcze przez tydzień dzieciaki petardami się bawią.Versacz pisze:Ej ludzie, ludzie ... Przecież tradycja tych straganów jest od lat, jak się nie mylę to pochodzi to już chyba od średniowiecza, jak odbywał się gdzieś odpust to zjeżdżali pielgrzymi a jak pielgrzymi to wiadomo i nakarmić i napoić trzeba było czyli kasa. Wiadomo, że z czasem się to zmieniło na bardziej komercyjne jak wszystko no ale takie stragany zawsze były i będą. To tak jak z wyborami zawsze obiecują a potem i tak potem nic nie robią co obiecali.
-
Autor tematu - Rhetor
Dokładnie, mi chodzi o sprzedaż petard dzieciakom, ja akurat sam się przekonałem dlaczego się tego nie powinno robić kiedy mi pirat w ręce wybuchł jak byłem mały. No cóż, od tego czasu nie wezmę petardy do ręki, tylko rakiety.
No i właśnie dzwony, tuby i inne duperszwance - prawo ponoć obowiązuje każdego, więc czarną mafię też, ergo: po 22 NIE MA głośnych procesji itd. itp., chcą to niech sobie robią w ciszy.
Co mnie interesuje, że jest jakiś odpust czy święto, a jeśli jestem muzułmaninem?
No i właśnie dzwony, tuby i inne duperszwance - prawo ponoć obowiązuje każdego, więc czarną mafię też, ergo: po 22 NIE MA głośnych procesji itd. itp., chcą to niech sobie robią w ciszy.
Co mnie interesuje, że jest jakiś odpust czy święto, a jeśli jestem muzułmaninem?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Najpierw:
A później:dafi33 pisze:Kościół koło kapłanówki bite 24 godziny lecą melodyjki na przemian z biciem dzwonów .
A jak sie ma handel przed kościołami prowadzony przez ministrantów którzy usiłują z błagalnym wzrokiem wcisnąć jakieś gazetki typu rycerz niepokalanej ?
Jest grzechem czy nie ?
I tak w każdym temacie. Najpierw piszesz, że 24/7 a później, że 2 godz. na miesiąc. Podobnie w każdym wątku z KK związanym. I dziwisz się, że ludzie się z Ciebie śmieją i dyskutować nie chcą.dafi33 pisze:Każdego 13 dnia miesiąca jest jakiś apel fatimski czy jakoś tak zaczyna się o 21 i kończy 23 za każdym razem dzwony na full oczywiście ryki przez megafony zawodzenia starszych pań itp .... no bo przecież nikt nie śpi ... bo wszyscy są na apelu