Aktualnie tylko widzę że coś na al. Tarnowskich jest mowa.
https://bip.malopolska.pl/zdik,a,197987 ... oku-w.html
O innych zjazdach cisza.
(Skrzyszów, Braci Saków), (Koszysce, jednokierunkowy wjazd w kierunku Krakowa), (Nowy węzeł w Tarnowcu)
A na alejach był projekt też jednokierunkowy (Ciekawe czy tak zostanie).
Mniej więcej taki (co do przebiegu drogi od alei do torów to nie jestem pewny czy dokładnie jest tak jak narysowałem)
A może zrobić zjazd dwukierunkowy i te 2,5 km drogi lokalnej (Do ul Braci Saków) dorobić zamiast drugiego zjazdu na skrzyszowskiej już by było na plus.
A koszty o wiele mniejsze.
No ale to trzeba jakąś analizę zrobić.
Południowa obwodnica miasta
Re: Południowa obwodnica miasta
Mieszkańcy Al. Tarnowskich i Zabłocia się zapewne ucieszą z wpompowania ruchu na tę drogę.
Co do węzła - projekt ma obejmować sam węzeł, który ma być włączony w obecną Al. Tarnowskich.
Przebudowa ulicy Tuchowskiej zakłada zamknięcie przejazdów pod wiaduktami przy kościółku Trójcy. Wraz z przebudową Tuchowskiej na CITO konieczne jest zbudowanie jednocześnie drogi do Braci Saków od Al. Tarnowskich - inaczej cały ruch udusi się pod tym wiaduktem na Al. Tarnowskich, który dzięki JE Ryszardowi "Wielkiemu" Ścigale jest tak wąski, że nawet lewoskrętu tam nie zrobią. W sumie to za te wiadukty to nawet dobrze, że RŚ znalazł się tam, gdzie się znalazł - bubel na Lwowskiej nieposzerzony to też zasługa jego ekipy, która nic sensownego z PKP nie potrafiła wynegocjować.
No i połączenie Krakowskiej z Tuchowską jest konieczne - najlepiej z nowym węzłem na obwodnicę i potem wraz z budową obwodnicy Tarnowca i Nowodworza po zachodniej stronie tych miejscowości.
Co do węzła - projekt ma obejmować sam węzeł, który ma być włączony w obecną Al. Tarnowskich.
Przebudowa ulicy Tuchowskiej zakłada zamknięcie przejazdów pod wiaduktami przy kościółku Trójcy. Wraz z przebudową Tuchowskiej na CITO konieczne jest zbudowanie jednocześnie drogi do Braci Saków od Al. Tarnowskich - inaczej cały ruch udusi się pod tym wiaduktem na Al. Tarnowskich, który dzięki JE Ryszardowi "Wielkiemu" Ścigale jest tak wąski, że nawet lewoskrętu tam nie zrobią. W sumie to za te wiadukty to nawet dobrze, że RŚ znalazł się tam, gdzie się znalazł - bubel na Lwowskiej nieposzerzony to też zasługa jego ekipy, która nic sensownego z PKP nie potrafiła wynegocjować.
No i połączenie Krakowskiej z Tuchowską jest konieczne - najlepiej z nowym węzłem na obwodnicę i potem wraz z budową obwodnicy Tarnowca i Nowodworza po zachodniej stronie tych miejscowości.
Ale chyba obwodnica, z nazwy to droga mająca przeprowadzić po obwodzie danego miasta do celu, który jest za tym miastem... właśnie po to, żeby odkorkować miasto z tych jadących tranzytem. Jeżeli chodzi o zjazdy, to jedyny, który bym dodał z tych wyżej wymienionych to Skrzyszów - i chyba mieszkańcy przejrzeli już na oczy i się z tym zgodzą?
Jak zaproponowałeś zjazd na al. Tarnowskich, to, nie wiem dlaczego, włączył mi się tryb "oo, zaczyna się lobbing osiedla covidowego???" - ale to raczej moja nadwrażliwość. Nie róbmy ze spacerowej alei (z centrum do miejsc wypoczynku - basen, plac zabaw, park biegowy) tranzytowej ulicy...
A i tak najpierw pomyślałbym o zjeździe z A4 na Niedomickiej, potem o WOT, następnie o ZOT (zachodniej obwodnicy Tarnowa), a na końcu o zjeździe w Skrzyszowie.
Jak zaproponowałeś zjazd na al. Tarnowskich, to, nie wiem dlaczego, włączył mi się tryb "oo, zaczyna się lobbing osiedla covidowego???" - ale to raczej moja nadwrażliwość. Nie róbmy ze spacerowej alei (z centrum do miejsc wypoczynku - basen, plac zabaw, park biegowy) tranzytowej ulicy...
A i tak najpierw pomyślałbym o zjeździe z A4 na Niedomickiej, potem o WOT, następnie o ZOT (zachodniej obwodnicy Tarnowa), a na końcu o zjeździe w Skrzyszowie.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
ad2222, pełna zgoda - węzeł na al. Tarnowskich to ostatnie czego Tarnów potrzebuje pod kątem komunikacji, ale w mieście rządzonym przez Ciepielę wszystko jest od tyłu... więc zrobią węzeł na al. Tarnowskich a WOT i zjazd na Niedomicką pewnie nie powstaną w przewidywalnej przyszłości...
Powiem więcej, moim zdaniem zjazd z obwodnicy na al. Tarnowskich to coś, czego wręcz być nie powinno
Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka
Ja za al. Tarnowskich jestem za.
Otworzył by możliwość zagospodarowania terenu w "trójkącie" al. Tarnowskich-Braci Saków-Obwodnica.
Ale trzeba by było zrobić to na szczególnych warunkach by wlasnie nie było to dojazdem do miasta, a jedynie dla mieszkańców czy dla przykładowo nowo powstałego miejsca.
Priorytet Koszycka i Skrzyszów
Otworzył by możliwość zagospodarowania terenu w "trójkącie" al. Tarnowskich-Braci Saków-Obwodnica.
Ale trzeba by było zrobić to na szczególnych warunkach by wlasnie nie było to dojazdem do miasta, a jedynie dla mieszkańców czy dla przykładowo nowo powstałego miejsca.
Priorytet Koszycka i Skrzyszów
Ale właśnie skomunikowanie z obwodnicą trójkąta, o którym mówisz, jak i Skrzyszowa, najlepiej osiągnąć za pomocą zjazdu na Braci Saków.
Skrzyszów - tak.
al. Tarnowskich - nie. W zasadzie "obok" masz zjazd na Tuchowską. Jak dodasz do tego obietnice jej przebudowy + połączenia z Dąbrowskiego, to zjazd na al. Tarnowskich byłby zdublowaniem istniejącego połączenia i do jeszcze w gorszej jakości.
al. Tarnowskich - nie. W zasadzie "obok" masz zjazd na Tuchowską. Jak dodasz do tego obietnice jej przebudowy + połączenia z Dąbrowskiego, to zjazd na al. Tarnowskich byłby zdublowaniem istniejącego połączenia i do jeszcze w gorszej jakości.
Autostrada też miała być impulsem do rozwoju tamtej części miasta, do otwierania się nowych firm itp. I co tam się wybudowało? Prawie nic. Także ten argument można pominąć. Do zachęcenia do inwestowania jest potrzebne dużo więcej elementów niż tylko zjazd z obwodnicy.
W tym zdaniu jest cała kwintesencja działań władz miasta.
Jeżeli chcemy wykorzystać minimalnie potencjał obwodnicy do rozładowania ruchu w mieście to wystarczą:
a) jednokierunkowy węzeł przy Koszyckiej, czyli Koszycka <> obwodnica kierunek Rzeszów
b) dwukierunkowy węzeł w Skrzyszowie.
Jeżeli chcemy kompleksowego rozwiązania problemów komunikacyjnych Tarnowa to potrzebne są:
a) wschodnia obwodnica
b) jeśli wschodnia obwodnica nie powstanie to protezą mogłaby być obwodnica zachodnia czyli od nowego łącznika z węzłem Tarnów Mościce poprowadzenie nowej drogi do węzła Krakowska na obwodnicy południowej - ale to rozwiązanie też nie powstanie, bo tu nawet 80% drogi byłoby w granicach miasta, więc środków nie będzie. Choć gdyby była to droga bezkolizyjna to może wystarczyłaby jako 1 jezdnia, ale jakby chcieli włączać np. ulicę Zbylitowską w formie skrzyżowania ze światłami to byłoby już znaczne ograniczenie przepustowości.
c) włączenie połączenia Krakowska - Tuchowska bezpośrednio do obwodnicy nowym węzłem Tarnów Południe (na zachód od węzła Tuchowska) zamiast do ulicy Tuchowskiej i przyszłościowo wyprowadzenie DW977 nowym śladem na południe
i wtedy Tarnów uzyskuje w pełni funkcjonalny układ komunikacyjny
Dorzucił bym do tego węzeł przesiadkowy dla autobusów w okolicach Błonia. Nigdzie indziej, nawet zakładając dodatkowe zjazdy z autostrady nie jest tak blisko na A4 jak tam. Do tego dobrze skomunikować ten węzeł z resztą miasta.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM