Przez ten sam powiat, który nie ma pieniędzy na most?Ricardo pisze: ↑24-06-2020, 12:59Ucichło, ale w zaciszu sprawa była w toku. Póki co udało się wpisać zjazd w Klikowej do projektu Strategii "Małopolska 2030" (w drugiej wersji z poprawkami a nie w pierwszej wersji z sierpnia która wisi na stronie Urzędu Marszałkowskiego... szczegółowy zapis jaki został wynegocjowany znajduje się w raporcie z konsultacji) województwo obiecało też że stosowne zapisy znajdą się też w wojewódzkim planie transportowym... a to pierwszy krok na bazie którego można lobbować w GDDKiA. Jest też gotowa koncepcja projektowa zjazdu, w całości sfinansowana przez powiat i przekazana WojewództwuGoscinny pisze: ↑24-06-2020, 12:56Trochę odkopię temat, bo wczoraj otworzono nowy węzeł na A4.
Węzeł nazwano "Niepołomice" i jest pomiędzy węzłem "Szarów" a węzłem "Bieżanów" i łączy drogę 964 z autostradą.
Tam się dało wywalczyć węzeł - trwało to ponoć 10 lat, ale jest i działa. Co prawda, na pierwszy rzut oka wygląda na lekko nadmiarowy, bo z Szarowa jest łatwy dojazd do Niepołomic a z węzła "Wielicka" do Wieliczki, ale może jednak był potrzebny.
A u nas sprawa trzeciego zjazdu umarła - coś tam w mediach pogadali i tyle. Jakieś kolejne "tereny inwestycyjne" pokazali i ucichło. A tam jednak wymęczyli, choć to są "tylko" Niepołomice
Sam uważam, że ten trzeci zjazd nie jest nam niezbędny, ale skoro teraz mamy tylko jeden, to ten trzeci byłby akurat jak znalazł. A kiedy zrobią most na Wiśle, to może nawet by ludzie z niego korzystali
Autostrada A4
Re: Autostrada A4
Właśnie czytam:
"Ponieważ most służy kilku gminom, starosta tarnowski Roman Łucarz, zamierza zwrócić się do nich o pomoc finansową w remoncie przeprawy."
http://www.rdn.pl/news/wierzchoslawice- ... u-ostrowie
W zasadzie to powinien się zwrócić do wszystkich gmin w Polsce, bo zawsze jest szansa, że samochód z tej gminy jechał przez most, prawda?
Skończyło się rumakowanie i darcie japy, że PO nic nie zrobiło, a pis za to most zbuduje Szykujmy się na kolejne lata bez zjazdu.
"Ponieważ most służy kilku gminom, starosta tarnowski Roman Łucarz, zamierza zwrócić się do nich o pomoc finansową w remoncie przeprawy."
http://www.rdn.pl/news/wierzchoslawice- ... u-ostrowie
W zasadzie to powinien się zwrócić do wszystkich gmin w Polsce, bo zawsze jest szansa, że samochód z tej gminy jechał przez most, prawda?
Skończyło się rumakowanie i darcie japy, że PO nic nie zrobiło, a pis za to most zbuduje Szykujmy się na kolejne lata bez zjazdu.
Nie wiem czy gdzieś było wspominane, ale ostatnio ogłoszono rozbudowę A4 z Wrocławia do Tarnowa. Myślicie że pojawią się jakieś nowe zjazdy?
-
- Rhetor
Raczej mam nadzieję na nowe pasy, bo obecnie to jest dość ciasno a przynajmniej z Krakowa do Brzeska.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Mało prawdopodobne, choć kto wie.
Ma być rozbudowa o trzeci pas, która na odcinku Kraków - Tarnów będzie się równać kosztowo praktycznie budowie autostrady prawie od zera, bo projektant idiota 20 lat temu tak zaprojektował tę autostradę, że rozbudowa będzie masakrycznie droga, brak dostosowania obiektów inżynierskich pod trzeci pas, konieczność robienia nasypów pod trzeci pas itd., z resztą tak samo jest na odcinku Gliwice - Opole, ale tam projektowano autostradę duużo wcześniej, więc możliwe, że nie wzięli tego pod uwagę.
Ma być rozbudowa o trzeci pas, która na odcinku Kraków - Tarnów będzie się równać kosztowo praktycznie budowie autostrady prawie od zera, bo projektant idiota 20 lat temu tak zaprojektował tę autostradę, że rozbudowa będzie masakrycznie droga, brak dostosowania obiektów inżynierskich pod trzeci pas, konieczność robienia nasypów pod trzeci pas itd., z resztą tak samo jest na odcinku Gliwice - Opole, ale tam projektowano autostradę duużo wcześniej, więc możliwe, że nie wzięli tego pod uwagę.
Oj tam, znów ktoś zarobi, kto ma zarobić. Wczoraj jadąc A4 zastanawialiśmy się, jak oni chcą zmieścić ten trzeci pas, skoro ekrany są tak blisko i jest ich tak dużo. Ale co tam Morawieckiemu szkodzi coś obiecać... już tyle przecież obiecał.
Wielkie halo przecież to ''tylko'' 360 km w jedną stronę migiem się uwiną ciach bach w pół roku będzie zrobione ... w drugim etapie może gdzieś pośrodku ''pójdzie'' następna autostrada do tego mega lotniska które PiS obiecał ,trzeba mieć rozmach !
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
I do tego wielkiego lotniska pojedziemy tymi milionami polskich elektrycznych samochodów, ładowanych prądem z naszych nowych elektrowni atomowych. Ech Pinokio ma fantazję.
W Tarnowie to pewnie by się przydał na drodze numer 973 która "łączy" nowy most w Borusowej z Tarnowem - skoro już teraz mimo braku dobrych dróg ruch na niej jest spory.
Trzeci pas na razie jest w planach do Brzeska. Czy powstanie do Tarnowa zdecydują "badania" natężenia ruchu.
3150 A Rh+
Od Krakowa do Brzeska jest zakaz wyprzedzania samochodami ciężarowymi, co oczywiście mają gdzieś. Nikt nie respektuje bo nikt nie kontroluje.
Ruch jest większy bo duża część jedzie pozniej na Nowy Sącz.
Dlatego też nie liczył bym na 3 pasy Brzesko-Tarnów.
Ruch jest większy bo duża część jedzie pozniej na Nowy Sącz.
Dlatego też nie liczył bym na 3 pasy Brzesko-Tarnów.
i tutaj widzę pole do popisu dla naszych szeryfów z kamerami - zamiast jechać 30 kmh po zabudowanym i czekać, aż ich ktoś wyprzedzi, to mogą jeździć Kraków-Brzesko i nagrywać wyprzedzające ciężarówki. Udowodnić takie wyprzedzanie łatwo, bo wystarczy tylko numer rejestracyjny i jakiś wyraźny słupek z kilometrówką.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Mi się już nie chce, z jednej trasy masz conajmniej 3-4 takie sytuacje. Ileż można :-P
@LordRuthwen kilkanaście mandatów, i pójdzie fama po tirowcach, że się nie opłaca. OIDP, to kierowca płaci mandaty z własnej kieszeni.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Myślę że szeryfy nie mają tyle na paliwoad2222 pisze: ↑08-09-2021, 11:30i tutaj widzę pole do popisu dla naszych szeryfów z kamerami - zamiast jechać 30 kmh po zabudowanym i czekać, aż ich ktoś wyprzedzi, to mogą jeździć Kraków-Brzesko i nagrywać wyprzedzające ciężarówki. Udowodnić takie wyprzedzanie łatwo, bo wystarczy tylko numer rejestracyjny i jakiś wyraźny słupek z kilometrówką.