Park Strzelecki
Re: Park Strzelecki
Przecież to nie drzewo wjedzie w saneczkarza. Jak dojdzie do tragedii postawi się zarzuty rodzicom i finito.
Skoro tyle lat na ul. Wyszyńskiego rosną na ostrym łuku drogi dwa drzewa w odległości kilkunastu cm od krawędzi jezdni, to w parku tym bardziej nikt sie tym nie przejmie.
Skoro tyle lat na ul. Wyszyńskiego rosną na ostrym łuku drogi dwa drzewa w odległości kilkunastu cm od krawędzi jezdni, to w parku tym bardziej nikt sie tym nie przejmie.
-
- Archont
wejss - raczej im podpowiedziałeś z tym znakiem. Myślę, że tak właśnie zrobią, bo tak teraz będzie najprościej, no chyba, że z pół miasta oprotestowałoby, to może drzewa przesadziliby w inne miejsce. Obecnie w Tarnowie powstała jakaś dziwna moda na wycinanie starych drzew z dużą koroną i sadzenie głównie klonów, z tłumaczeniem, iż stare drzewa były chore. Widziałam pniaki po tych "chorych" i były zdrowe. Raczej zdążyłam zobaczyć, gdyż po jakimś czasie pniaki wykopano.
"Ogród sensoryczny w Parku Strzeleckim od pewnego czasu wzbudza sporo kontrowersji wśród naszych Czytelników za sprawą zastosowanej w nim sporej ilości betonowych elementów."
Od razu mówiłem, że słonia karmić trzeba i u nas nawet ogrody są betonowe
Od razu mówiłem, że słonia karmić trzeba i u nas nawet ogrody są betonowe
https://www.temi.pl/tarnow/uwaga-na-spa ... rzeleckim/
Zauważcie, że to drzewo było puste w środku. A przecież zapłaciliśmy jakiejś firmie, która miała sprawdzić drzewa w parku, wytypować te do wycinki itd. Okazuje się, że chyba nie zrobiła tego prawidłowo, skoro przeoczyła tak spróchniałe drzewo.
Za to w innych miejscach miasta wycina się zdrowe drzewa, bo "zagrażają ludziom" i na słowa krytyki jest odpowidź, że zatwierdził to ktoś, kto się zna.
Zauważcie, że to drzewo było puste w środku. A przecież zapłaciliśmy jakiejś firmie, która miała sprawdzić drzewa w parku, wytypować te do wycinki itd. Okazuje się, że chyba nie zrobiła tego prawidłowo, skoro przeoczyła tak spróchniałe drzewo.
Za to w innych miejscach miasta wycina się zdrowe drzewa, bo "zagrażają ludziom" i na słowa krytyki jest odpowidź, że zatwierdził to ktoś, kto się zna.
https://www.rdn.pl/news/schody-w-parku- ... tant-wideo
No kto by się spodziewał Miałem identyczne wrażenie - polecam spróbować wejść po tych "schodach-nie schodach".
No kto by się spodziewał Miałem identyczne wrażenie - polecam spróbować wejść po tych "schodach-nie schodach".
-
- Rhetor
Nie wiem o co chodzi, dzieciaki były zachwycone, bo się po nich chodzi inaczej
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Faktycznie schody są strome ale według mnie są ok. Jak ktoś nie będzie po 4 mocnych to da radę.
Argumentacja UM, że to nie są schody tylko wizja projektanta pokazuje, że ci ludzie kompletnie nie mają pojęcia o tym co ma w mieście powstać i czemu ma służyć.
Wystarczy przypomnieć posadzone drzewa na górce w Parku Strzeleckim gdzie dzieci zjeżdżają na sankach czy przesłynne trawiaste boisko do trenowania wrzutów do kosza.
Jak już mamy marudzić to można było zrobić po obu stronach ławki a nie tylko po stronie zachodniej. To miejsce świetnie nadaje się na koncerty.
Argumentacja UM, że to nie są schody tylko wizja projektanta pokazuje, że ci ludzie kompletnie nie mają pojęcia o tym co ma w mieście powstać i czemu ma służyć.
Wystarczy przypomnieć posadzone drzewa na górce w Parku Strzeleckim gdzie dzieci zjeżdżają na sankach czy przesłynne trawiaste boisko do trenowania wrzutów do kosza.
Jak już mamy marudzić to można było zrobić po obu stronach ławki a nie tylko po stronie zachodniej. To miejsce świetnie nadaje się na koncerty.
Mnie martwi w Parku całkowicie co innego. Czy ktoś tam sprząta?
Piątek godziny przedpołudniowe, rozbite butelki, smieci, pety, opakowania po jedzeniu na wynos.
Wszystko w miejscu obok "schodow"
Moze trzeba komus przekazać wskazówki ze sprzątanie parku to nie jedynie przejazd samochodem i opróżnianie koszy.
Druga sprawa to rozumiem ze nie da się tego robić co chwile, ale podczas remontu nie dało się wymienić lub chociaż umyć drogowskazów i tablic informacyjnych? Niektóre "tagi" są już tam długie lata
Piątek godziny przedpołudniowe, rozbite butelki, smieci, pety, opakowania po jedzeniu na wynos.
Wszystko w miejscu obok "schodow"
Moze trzeba komus przekazać wskazówki ze sprzątanie parku to nie jedynie przejazd samochodem i opróżnianie koszy.
Druga sprawa to rozumiem ze nie da się tego robić co chwile, ale podczas remontu nie dało się wymienić lub chociaż umyć drogowskazów i tablic informacyjnych? Niektóre "tagi" są już tam długie lata
Te śmieci same tam przyszły, czy ludzie je wypierdzialają byle gdzie i sami robią ten syf?
To, że sprzątać trzeba to jedno, a to, że ludzie zachowują się często jak bydło to druga strona medalu.
To, że sprzątać trzeba to jedno, a to, że ludzie zachowują się często jak bydło to druga strona medalu.
Okazuje się, że mieszkańcy Tarnowa to debile - zobaczyli schody, nawet takiej dziwne, po skosie i chcieli po nich chodzić! Barbarzyńcy! To nie są schody - to jest WIZJA artystyczna.
http://tarnow.net.pl/articles/s/i/330716
http://tarnow.net.pl/articles/s/i/330716
Czyli jak jakis idiota tam rozwalił butelki specjalnie to znaczy żeby nie sprzątać?
Przydało by się, choć nikomu nie życzę żeby rozciął tam nogę. Oskarżył UM a oni "wyciągnęli" konsekwencje.
Jeśli ktoś rano park otwiera dla odwiedzających to w takim przypadku nie łamie przepisów o narażaniu życia lub zdrowia?
Już trochę odleciałem, ale otwiera teren zagrażający, nieprzygotowany?
@aaee tak, trochę odleciałeś - traktujesz park miejski jako "must have" - coś, co Ci się należy, i to czyste i wysprzątane 24h, bo mieszkasz w mieście. A tu się okazuje, że dopóki sami nie nauczymy śmieciarzy utrzymywać czystość, to będzie tak, jak jest - zaśmiecone ulice, zaśmiecone parki. Ja króciutki odcinek chodnika obok mojej posesji sprzątam co chwilę, bo komuś się wydaje, że jak rozpakuje cukierka, to papierek jest już Miasta, i to ONI mają posrzątać. Nie wspomnę już, co muszę sprzątać z niewielkiego kawałka między ogrodzeniem a tujami (trakt Jaśnie Państwa z przystanku do ogródków działkowych). Ja wiem, nauka utrzymywania w czystości dobra wspólnego wymaga duuuużo pracy, minimum dwa pokolenia - ale może byśmy w końcu zaczęli to robić?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Nie jest tak źle. Ja pamiętam jak wyglądała kwestia śmieci przed rokiem 2000, w porównaniu do powiedzmy 2010 to jest przepaść. Wtedy śmiecili wszyscy, dzisiaj sporadyczne jednostki lub przypadek (pies wyniesie coś ze śmietnika, lub porwie wiatr).
Przepaść w naszym zachowaniu i czystości widać po przekroczeniu granicy innej niż z Niemcami.
@bart11 Tak, tu masz trochę racji - pamiętam końcówkę lat '80, i pierwszy przejazd przez małe austriackie miasteczka - to był jakiś kosmos, kwiatki w oknach, czysto na ulicach... teraz jadąc przez Wiedeń widzę, że nie mamy się czego wstydzić, a dzielnicę "turecką" wręcz wyprzedzamy o dwie długości.
Ale mimo wszystko - dalej jest grupa "syfiarzy" którą ktoś musi nauczyć, że śmieci wyrzuca się do śmietnika, a nie obok siebie. Straży Miejskiej koło każdego takiego nie postawisz, więc pozostaje "wychowanie obywatelskie".
Ale mimo wszystko - dalej jest grupa "syfiarzy" którą ktoś musi nauczyć, że śmieci wyrzuca się do śmietnika, a nie obok siebie. Straży Miejskiej koło każdego takiego nie postawisz, więc pozostaje "wychowanie obywatelskie".
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński