Jechałem od wschodu ul. Słoneczną z zamiarem skrętu w prawo w MB Fatimskiej. Miałem zielone światło, pieszych na skrzyżowaniu nie było. W odległości około 20m przed skrzyżowaniem widziałem jadącego w tym samym kierunku rowerzystę. Wykonałem skręt i nagle przed maską pojawił mi się facet jadący na rowerze.
W ramach przebudowy sygnalizacji związanej z tą idiotyczną inwestycją zwaną ITS wykonawca zabudował nowe sygnalizatory dla pieszych czyli kompilację znaków S-5 (sygnalizator z sygnałami dla pieszych) i S-6 (sygnalizator z sygnałami dla rowerzystów). Wcześniej był tam tylko sygnalizator S-5. Niestety, oznakowanie pionowe i poziome pozostało po staremu, czyli dla rowerzystów przed skrzyżowaniem stoi znak pionowy C-13a - koniec drogi dla rowerów a kierowcy mają znak pionowy D-6 - przejście dla pieszych. Mało tego, na jezdni mamy tylko znak poziomy P-10 - przejście dla pieszych. Znaku P-11 - przejazd dla rowerzystów nie ma.
Ponoć ZDiK ma w najbliższych dniach posprzątać ten bajzel. Tak więc uważajcie abyście zgodnie z przepisami nie rozjechali rowerzysty nie znającego PORD który na sygnalizatorze widzi tylko zielony rower.
Piszę o tym miejscu https://www.google.pl/maps/@50.0185204, ... 312!8i6656