Korki na Słonecznej
-
- Rhetor
-
- Rhetor
Hmm... a wiesz, że to ciekawy pomysł? Muszę go ojcu podrzucić, on chce zmienić samochód
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Dla mnie sytuacje nadal wydaje sie byc niejasne.
Bo na dobra sprawe, gdy ktos zjedza z ronda z wewnetrznego pasa (np zjazd na Starodabrowska w strone Kielc), to jedyne kim jego ruch koliduje, to ci co wjezdzaja na rondo od Slonecznej od strony Zenitu i chca jechac prosto.
Wystarczyloby aby oni ustapili pierwszenstwa tym bedacym na rondzie na wewnetrzym pasie i zjezdzajacym na najblizszym wjezdzie, i wtedy juz rondo dzialaoby dokladnie tak samo jak wspomniane wczesniej turbinowe...
Bo na dobra sprawe, gdy ktos zjedza z ronda z wewnetrznego pasa (np zjazd na Starodabrowska w strone Kielc), to jedyne kim jego ruch koliduje, to ci co wjezdzaja na rondo od Slonecznej od strony Zenitu i chca jechac prosto.
Wystarczyloby aby oni ustapili pierwszenstwa tym bedacym na rondzie na wewnetrzym pasie i zjezdzajacym na najblizszym wjezdzie, i wtedy juz rondo dzialaoby dokladnie tak samo jak wspomniane wczesniej turbinowe...
-
- Prytan
Na jakiej my prowincji my mieszkamy, ze wybudowanie zwyklego ronda dwupasmowego robi tyle zamieszania. Najgorsze jest to, ze tyle ludzi gubi sie na tym rondzie.hurricane pisze:Dziś byłem na tym rondzie 4 razy, najczęstszy błąd, który się powtarza u kierowców to zjeżdżanie z wewnętrznego pasa ronda na prawy pas drogi wyjazdowej...
Przeciez gdyby kierowcy patrzyli na znaki to nie byloby zadnego problemu.
Rondo jest tak oznakowane, ze ci ktorzy sa na pasie zewnetrznym nie maja prawa zajezdzac droge tym z drugiego pasa i odwrotnie. Spojrzcie na znaki przed rondem od kazdej strony.
Ale zycie sobie. Jedynym ratunkiem jest oznakowanie na drodze, bo juz kilku probowalo zajezdzac mi droge mimo, ze nie mieli prawa z ronda zewnetrznego wjechac mi na pas.
Jakos w Krakowie nikt nie zajezdza sobie drogi na podobnych rondach i jest ok
Skoro to rondo ma pozostać w tym miejscu (co najwyżej zostanie wybudowane "kiedyś" w wersji stałej) proponuje w takim razie zdemontować sygnalizatory świetlne z "wysięgników" (czy jak one się tam nazywają), a w ich miejsce dać dosyć duże (ok. 1,5m x 1,5m) tablice z zarysowanym schematem ronda oraz pogrubionymi możliwymi trasami jazdy z danego pasa.
Przykład: jadąc od strony M.B. Fatimskiej na "wysięgniku" zobaczylibyśmy 3 tablice, z których prawa miała by pogrubiony jedynie bypass (ominięcie ronda i skręt w prawo), środkowa pogrubiony wjazd na zewnętrzny pas ronda i skręt na 2 zjeździe - na pas prawy (o ile się nie mylę to z tego pasa nie jest wskazany skręt w stronę ronda "studenckiego" - od tego jest wspomniany wyżej bypass), trzecia - lewa - tablica pokazywałaby wjazd na wewnętrzny pas i pogrubiony 2 zjazd na lewy pas, zjazd na 3 zjeździe oraz na 4 - nawrót)
Rysunki na tablicach powinny być zrozumiałe dla każdego - tablice podświetlone.
Można też dorzucić napis w stylu: "Pojazdy na ZEWNĘTRZNYM pasie ronda mają pierwszeństwo!"
Biorąc pod uwagę, iż (z tego co wiem) w przyszłości mamy w Tarnowie jeździć po kilku 2 pasmowych rondach - edukacja kierowców w tym kierunku przyda się - no i zmniejszy ilość wypadków.
Przykład: jadąc od strony M.B. Fatimskiej na "wysięgniku" zobaczylibyśmy 3 tablice, z których prawa miała by pogrubiony jedynie bypass (ominięcie ronda i skręt w prawo), środkowa pogrubiony wjazd na zewnętrzny pas ronda i skręt na 2 zjeździe - na pas prawy (o ile się nie mylę to z tego pasa nie jest wskazany skręt w stronę ronda "studenckiego" - od tego jest wspomniany wyżej bypass), trzecia - lewa - tablica pokazywałaby wjazd na wewnętrzny pas i pogrubiony 2 zjazd na lewy pas, zjazd na 3 zjeździe oraz na 4 - nawrót)
Rysunki na tablicach powinny być zrozumiałe dla każdego - tablice podświetlone.
Można też dorzucić napis w stylu: "Pojazdy na ZEWNĘTRZNYM pasie ronda mają pierwszeństwo!"
Biorąc pod uwagę, iż (z tego co wiem) w przyszłości mamy w Tarnowie jeździć po kilku 2 pasmowych rondach - edukacja kierowców w tym kierunku przyda się - no i zmniejszy ilość wypadków.
Ja nie myślę aby nowe rondo jakie tam wybudują za x lat, było wzorowane na krakowskich rondach Mateczny czy też Grunwaldzkie, gdzie mimo że rondo to światła "kierują" ruchem.atril pisze:swiatla sie przydadza na przyszlosc
A to dlatego że jest tam po prostu za mało miejsca na tak duże rondo.
Jeżeli już zbudują nowe, to będzie coś na wzór tego obecnego tymczasowego. Może dołożą jakieś nowe prawoskręty i powiększą średnicę, ale światła to w żadnym wypadku, bo znowu to co zdaje egzamin - sknocą i będzie kolejny gniot z korkami.
-
- Rhetor
Racja, rondo i światła to poroniony pomysł. Z tego co wyczytałem rondo, które ma tam powstać, ma mieć średnicę 36m, dwa pasy o szerokości 3,5m i średnicę wyspy 16 m.
Źródło tych informacji to: Tarnow.net.pl
Źródło tych informacji to: Tarnow.net.pl
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Spokojnie, sprawy idą w dobrą stronę. Zostały podjęte działania administracyjne na wyburzenie budynku (OHP i innych instytucji) po stronie południowo-zachodniej skrzyżowania stojącego obol prosektury szpitala Szczeklika a tym samym uwolnienia terenu pod budowę nowego ronda.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku