Wtedy głównie umierali jacyś rezydenci. Którzy są jeszcze w stanie pomagać na parafiach. Nagle teraz umiera 5-6 księży w ciągu kilku dni. Kilkunastu w ciężkim stanie.bart11 pisze: ↑20-10-2020, 11:57Ja też nie widzę problemu, w 2018 (od tego czasu są zamieszczane komunikaty) tak samo umierali po 2-3 osoby w tygodniu.green123 pisze: ↑20-10-2020, 11:31Jest już. Prawdopodobnie są to księża emeryci. Umarło co najmniej 4 już , a nie byli wpisani w poprzednim raporcie.
Na stronie diecezji można zobaczyć jak ktoś umarł i teraz codziennie jest jakiś ksiądz emerytowany rezydent w domu księży emerytów. No, ale kościół nie widzi problemu i to ognisko jest pod kontrolą według nich
Koronawirus w Tarnowie
Re: Koronawirus w Tarnowie
Ja nie mogę czegoś zrozumieć. W Polsat News jakiś polityk, nie mam pojęcia kto, ale z opozycji, mówi, że składają propozycje aby teraz zrobić dwa tygodnie wolnego w szkołach żeby szkoły mogły brać i przećwiczyć pracę zdalną.
Ja się pytam dlaczego tego nie zrobiono przez 2 miesiące wakacji? Ktoś nie wiedział, że tak może być? Czy nawet w szkołach nie ma nauczycieli, dyrektorów, którzy by byli na tyle mądrzy że można to było wtedy wykonać?
Zresztą naprawdę możnaby było wziąć i nawet jakieś dzieci na kilka chwil do tego wrzucić. Na pewno jakieś dzieci i rodzice by się zgodzili. Nawet inni nauczyciele mogliby wtedy ćwiczyć. A wtedy na otwarciu roku szkolnego mieć to już w jakimś stopniu przećwiczone.
Ja się pytam dlaczego tego nie zrobiono przez 2 miesiące wakacji? Ktoś nie wiedział, że tak może być? Czy nawet w szkołach nie ma nauczycieli, dyrektorów, którzy by byli na tyle mądrzy że można to było wtedy wykonać?
Zresztą naprawdę możnaby było wziąć i nawet jakieś dzieci na kilka chwil do tego wrzucić. Na pewno jakieś dzieci i rodzice by się zgodzili. Nawet inni nauczyciele mogliby wtedy ćwiczyć. A wtedy na otwarciu roku szkolnego mieć to już w jakimś stopniu przećwiczone.
Ale co szkoły miałyby ćwiczyć? Przecież szkoły pracowały zdalnie już wcześniej. Jak ktoś tego nie ogarnął od marca do czerwca to przez dwa tygodnie też nie ogarnie. No chyba, ze chodzi o to, że nauczyciele uczyli na swoim sprzęcie z domu a w szkole jest z tym problem bo komputery mają po 10 lub więcej lat i żadnej ciekawszej platformy nie uciągną. Ale tu znowu jeżeli szkoła nie ma sprzętu to ćwiczenie na niewiele się zda. Pomysł z kategorii "może to i bez sensu ale jestem politykiem i muszę coś powiedzieć"
Swoją drogą ktoś wie co z tą rządową zintegrowaną platformą do nauki zdalnej, która miała być gotowa po wakacjach?
I takie ciekawe zestawienie
Swoją drogą ktoś wie co z tą rządową zintegrowaną platformą do nauki zdalnej, która miała być gotowa po wakacjach?
I takie ciekawe zestawienie
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Zintegrowana platforma jest zapewne w magazynach, razem z respiratorami, maseczkami i zdrowym rozsądkiem.
Z tego co widzę, to po prostu wszyscy chóralnie wybierają Teams z Mirosoftu (wersja na Linux też jest na szczęście). I testy obecnie trwają, ale wygląda to raczej na inicjatywę oddolną, chociaż mogę się mylić. Natomiast skandalem jest fakt, że w tak długim czasie nie wyposażono szkół w sprzęt do nauki hybrydowej (np.: w klasie zestaw audio/kamera aby umożliwić naukę dzieciakom, które są chore/przeziębione lub ich rodzice po prostu mają możliwość bezpośredniej opieki nad nimi).Cubaza pisze: ↑20-10-2020, 20:29Ja nie mogę czegoś zrozumieć. W Polsat News jakiś polityk, nie mam pojęcia kto, ale z opozycji, mówi, że składają propozycje aby teraz zrobić dwa tygodnie wolnego w szkołach żeby szkoły mogły brać i przećwiczyć pracę zdalną.
Teamsa to mało kto używa. Z tego co wiem w większości szkół nauka zdalna to fikcja. Przeczytaj sobie stronę 51 i na tym polega cała lekcja w dniu. Wiem, bo mam w domu taką osobę. Starsi nauczyciele jedyne chyba co potrafią to odpalić Facebooka. A jak ktoś próbował coś zrobić z kamerką to były rajdy to znaczy wpuszczane były osoby spoza grup i wyśmiewały anonimowo nauczycieli. Jak ktoś nie umie blokować discorda to tak ma.
bart11 pisze: ↑20-10-2020, 23:41
Z tego co widzę, to po prostu wszyscy chóralnie wybierają Teams z Mirosoftu (wersja na Linux też jest na szczęście). I testy obecnie trwają, ale wygląda to raczej na inicjatywę oddolną, chociaż mogę się mylić. Natomiast skandalem jest fakt, że w tak długim czasie nie wyposażono szkół w sprzęt do nauki hybrydowej (np.: w klasie zestaw audio/kamera aby umożliwić naukę dzieciakom, które są chore/przeziębione lub ich rodzice po prostu mają możliwość bezpośredniej opieki nad nimi).
No właśnie większość dzieciaków znajomych siedziała na Teamsie właśnie. I z tego co kojarzę było to faktycznie oddolne, szkoły szukały jakiejś darmowej platformy a teams spełnia ten warunek.
Niemniej jednak w czerwcu czytałem jakieś szumne zapowiedzi, że ministerstwo szykuje jakąś własną platformę, którą mialo udostępnić szkołom. Po wakacjach o tym cisza a w radio wczoraj słyszałem gdzieś jakąś ministerialną reklamę portalu epodręczniki jako narzędzia ułatwiającego naukę zdalną. Wszystko spoko ale z tego co widzę to nie jest platforma edukacyjna tylko zwyczajna strona z materiałami do nauki w stylu "kliknij i przeczytaj". Więc się zastanawiam co się stało z tą przygotowywaną przez ministerstwo platformą.
Inna sprawa to wyposażenie szkół do nauki zdalnej. W momencie gdy nauczyciele pracowali z domu na swoim sprzęcie nie było pewnie z tym problemu. Natomiast obstawiam, że komputery w klasach przeznaczone do obsługi e-dziennika to zazwyczaj jakiś stary sprzęt, który teamsa czy czegokolwiek bardziej ambitnego zwyczajnie nie uciągnie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
Autor tematu - Rhetor
@defekator teams nie spełnia tego wymogu - po prostu szkoły go mają w związku z używaniem produktów MS.
Ministerstwo MA własną platformę na której przetarg został ogłoszony jeszcze w 2018 roku: https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... r-BB14L0tH
Oczywiście zrypali wymagania i nie zawarli podstawowych dla takich platform funkcjonalności.
Ministerstwo MA własną platformę na której przetarg został ogłoszony jeszcze w 2018 roku: https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... r-BB14L0tH
Oczywiście zrypali wymagania i nie zawarli podstawowych dla takich platform funkcjonalności.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Za ostatnią dobę :
Tarnów 32 ,Powiat 37 przypadków .
Będzie drugi punkt wymazowy w Tarnowie :
'' Od dziś, czyli 21 października rusza w Tarnowie kolejny punkt pobrań, gdzie mogą zgłaszać się pacjenci, którzy dostali zlecenie na zrobienie wymazu, a tym samym testu w kierunku koronawirusa. Punkt ten prowadzi Vito-Med. Znajduje się on przy Westerplatte 27. Punkt pobrań jest w namiocie - mówi Aleksandra Kwiecień, rzecznik prasowy małopolskiego oddziału NFZ.
Punkt działa w poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki w godz. 07:00-15:00, w środy od 09:00 do 17:00, a w soboty, niedziele w godz. 07:00-13:00. Wcześniej należy umówić się telefonicznie, a na badanie zabrać ze sobą dokument ze zdjęciem i numerem PESEL.''
http://tarnow.net.pl/articles/s/i/30100 ... maz%C3%B3w
Tarnów 32 ,Powiat 37 przypadków .
Będzie drugi punkt wymazowy w Tarnowie :
'' Od dziś, czyli 21 października rusza w Tarnowie kolejny punkt pobrań, gdzie mogą zgłaszać się pacjenci, którzy dostali zlecenie na zrobienie wymazu, a tym samym testu w kierunku koronawirusa. Punkt ten prowadzi Vito-Med. Znajduje się on przy Westerplatte 27. Punkt pobrań jest w namiocie - mówi Aleksandra Kwiecień, rzecznik prasowy małopolskiego oddziału NFZ.
Punkt działa w poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki w godz. 07:00-15:00, w środy od 09:00 do 17:00, a w soboty, niedziele w godz. 07:00-13:00. Wcześniej należy umówić się telefonicznie, a na badanie zabrać ze sobą dokument ze zdjęciem i numerem PESEL.''
http://tarnow.net.pl/articles/s/i/30100 ... maz%C3%B3w
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
https://www.tarnowska.tv/wiadomosci/689 ... ich-zmarlo
Znowu rzecznik bagatelizuje zachorowania: Nie wiadomo czy zginęli na koronawirusa, bo mieli choroby współistniejące.
Znowu rzecznik bagatelizuje zachorowania: Nie wiadomo czy zginęli na koronawirusa, bo mieli choroby współistniejące.
Kilku księży zmarło....ale wszystko jest pod kontrolą śmiać się czy płakać? Zresztą kiedy kuria czegoś nie miała pod kontrolą? Zawsze miała, ma i będzie miała koniec kropka.
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
https://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/t ... arzucenia/
Dorzuca się do tego domy w krzyżu nawet nie wiadomo gdzie, domy w Pawezowie. Jak tak dalej będzie to wszystkie tereny zielone znikną
Dorzuca się do tego domy w krzyżu nawet nie wiadomo gdzie, domy w Pawezowie. Jak tak dalej będzie to wszystkie tereny zielone znikną
"Szkoły są bardzo ważnym elementem utrzymania ciągłości życia gospodarczego, ale one są rozsadnikiem epidemii. Dzieci przechodzą to bezobjawowo, przynoszą do domów. To nie jest tylko hipoteza - przyznał minister zdrowia Adam Niedzielski w rozmowie z "Rzeczpospolitą""
Przecież jeszcze tydzień temu z wirusem w szkołach nie było żadnego problemu bo zdalnie pracowało tylko 2% z nich? Tyle czasu im zajęlo zrozumienie, że skoro w szkolach nie ma żadnych testów przesiewowych to tak na prawdę nie jest wiadomo jak tam wirus się rozprzestrzenia?
Przecież jeszcze tydzień temu z wirusem w szkołach nie było żadnego problemu bo zdalnie pracowało tylko 2% z nich? Tyle czasu im zajęlo zrozumienie, że skoro w szkolach nie ma żadnych testów przesiewowych to tak na prawdę nie jest wiadomo jak tam wirus się rozprzestrzenia?
-
- Archont
Wojewoda malopolski rozeslal do szpitali pismo, w.ktorym prosi o oddelegowanie 10 proc.personelu medycznego do pracy w szpitalach polowych. Z uwzglednieniem glownie lekarzy anestezjologow, piel.anestezjologicznych i ratownikow med.
Tak ze tego.
Pojde do pracy na Roztanczony Narodowy .
Beda nalewac z pustego w prozne.
Geniusze strategii.
Tak ze tego.
Pojde do pracy na Roztanczony Narodowy .
Beda nalewac z pustego w prozne.
Geniusze strategii.
Brać ludzi ze szpitali to poroniony pomysł, ale myślę, że trochę personelu spokojnie by znalazł po przychodniach.
Często w rejestracji siedzą pielęgniarki - po co? Tam musi być pielęgniarka, żeby umówić wizytę, dać wyniki, czy receptę?
No i teraz to nawet tego za bardzo nie robią, bo zabunkrowali się i dostać się do środka to nie takie łatwe - nawet jak jest patyk sygnałowy pod oknem . A gdyby tak telefony przyjmował ktoś "cywilny"? Nie wolno? Czy tak się przyjęło, że to jest pielęgniarka?
Często w rejestracji siedzą pielęgniarki - po co? Tam musi być pielęgniarka, żeby umówić wizytę, dać wyniki, czy receptę?
No i teraz to nawet tego za bardzo nie robią, bo zabunkrowali się i dostać się do środka to nie takie łatwe - nawet jak jest patyk sygnałowy pod oknem . A gdyby tak telefony przyjmował ktoś "cywilny"? Nie wolno? Czy tak się przyjęło, że to jest pielęgniarka?