Koronawirus w Tarnowie
Re: Koronawirus w Tarnowie
Spędziłem sporo czasu w Słowacji i choć nie korzystałem z ich służby zdrowia tak widok ich szpitali mnie odstraszał. Takie lata 70 i 80. Może efekt leczenia i wyposażenie jest lepsze niż Polskie, jednak odniosłem wrażenie będąc nie raz w Koszycach czy np. Żylinie, że raczej tam jest biednej niż w Polsce. Nie dbają o domy, budynki typowy polski PRL z wielkiej płyty, drogi przeciętne
A to typowe dla Słowacji. Ich wioski też jakoś mniej zadbane niż nasze. Ale nakłady na służbę zdrowia mają większe, we wszystkich rankingach mierzących jej jakość też są wyżej od nas - nie tak znacznie jak Czechy, ale jednak.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Archont
Ale jeszcze raz zapytam - co wyniknie z tego masowego testowania np. u nas, w PL?
Wykrycie np. 40-50% zakazen (bo zapewne tyle by wyszlo) musi sie wiazac z dalszymi konsekwentnymi dzialaniami, ktore musi podjac sprawny i przygotowany system opieki zdrowotnej.
Wykryjemy i co?
Izolacja? Gdzie? Izolatoriow brak. Nawet jesli powstana - ktos musi w nich zostac zatrudniony; nie tylko lekarze i piel, ale tez inne osoby - ot, chocby kwestia wywozu smieci (traktowane jako odpady skazone) - odpowiednie sluzby, procedury etc.
Kazda z tych dodatnich osob bedzie potrzebowala porady lekarskiej (chocby tylko w kwestii wystawienia zwolnienia czy podstawowych recept) - POZ-ty tego nie ogarna, bo juz nie ogarniaja. (ktos opisal powyzej, jak to obecnie wyglada)
Część z tych osob poczuje się źle (niestety tu dziala tez efekt psychologiczny - beda miec objawy lekkiego przeziebienia, ale strach zrobi swoje i beda miec poczucie, ze jest o wiele gorzej) - kto ich i gdzie przebada? Ska karetki do ich przewozu? jaki szpital ich przyjmie?
Czas na masowe testowanie i izolowanie byl wiosna/latem. teraz juz za pozno.
Wykrycie np. 40-50% zakazen (bo zapewne tyle by wyszlo) musi sie wiazac z dalszymi konsekwentnymi dzialaniami, ktore musi podjac sprawny i przygotowany system opieki zdrowotnej.
Wykryjemy i co?
Izolacja? Gdzie? Izolatoriow brak. Nawet jesli powstana - ktos musi w nich zostac zatrudniony; nie tylko lekarze i piel, ale tez inne osoby - ot, chocby kwestia wywozu smieci (traktowane jako odpady skazone) - odpowiednie sluzby, procedury etc.
Kazda z tych dodatnich osob bedzie potrzebowala porady lekarskiej (chocby tylko w kwestii wystawienia zwolnienia czy podstawowych recept) - POZ-ty tego nie ogarna, bo juz nie ogarniaja. (ktos opisal powyzej, jak to obecnie wyglada)
Część z tych osob poczuje się źle (niestety tu dziala tez efekt psychologiczny - beda miec objawy lekkiego przeziebienia, ale strach zrobi swoje i beda miec poczucie, ze jest o wiele gorzej) - kto ich i gdzie przebada? Ska karetki do ich przewozu? jaki szpital ich przyjmie?
Czas na masowe testowanie i izolowanie byl wiosna/latem. teraz juz za pozno.
sainte_nitouche poinformowałaś już o tym słowacką ambasadę? Szybko wyślij email do ich premiera, zanim będzie za późno.
Głupie pepiki, hehehe, testujo wszystkich... hehehe. Za tydzień bedo mieć 3 miliony zakażeń i poumierajo wszystkie wnet. A wystarczy przecie zamknąć siłownie, baseny i lasy, no i jeść jabka.
Głupie pepiki, hehehe, testujo wszystkich... hehehe. Za tydzień bedo mieć 3 miliony zakażeń i poumierajo wszystkie wnet. A wystarczy przecie zamknąć siłownie, baseny i lasy, no i jeść jabka.
-
- Archont
Nie doczytales misiaczku.
Pisalam o masowym testowaniu u nas, w Polsce.
Nie wiem, jak wyglada slowacka opieka zdrowotna , ale wiem, jak wyglada nasza.
Moze Slowacy sobie z tym poradza. My -nie.
Sarkazm zbedny. . Zdrowka zycze.
Pisalam o masowym testowaniu u nas, w Polsce.
Nie wiem, jak wyglada slowacka opieka zdrowotna , ale wiem, jak wyglada nasza.
Moze Slowacy sobie z tym poradza. My -nie.
Sarkazm zbedny. . Zdrowka zycze.
Nie mogłem się powstrzymać. Ale Słowacy za cenę 3 Sasinów stosują mechanizm, który we Włoszech zadziałał kilkaset lat temu (izolacja). Jestem przekonany, że stosując taką taktykę ogarnęli kwestię zwolnień lekarskich z automatu dla pozytywnych przypadków (to chyba lepiej, żeby poszli na 2tyg zwolnienia niż chodzili dalej i zarażali). Natomiast kwestia recept - to nie przypominam sobie żebyśmy mieli jakiś lek na tego wirusa; natomiast w test złapią się wszystkie osoby bezobjawowe lub skąpo objawowe, więc nie ma opcji, że będą potrzebować coś więcej niż w chwili obecnej.
Słowacy ogłosili plan przetestowania wszystkich oprócz dzieci? Proszę o oto odpowiedź społeczeństwa słowackiego:
https://www.wykop.pl/link/5748067/slowa ... rzadu-eng/
Protestujący zaatakowali w sobotę biura słowackiego rządu w związku ze środkami mającymi na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się Covid-19.
Tłum, składający się z około 500 neonazistów i zagorzałych fanów piłki nożnej, rzucał butelkami i kamieniami w budynek w stolicy Bratysławie.
https://www.wykop.pl/link/5748067/slowa ... rzadu-eng/
Protestujący zaatakowali w sobotę biura słowackiego rządu w związku ze środkami mającymi na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się Covid-19.
Tłum, składający się z około 500 neonazistów i zagorzałych fanów piłki nożnej, rzucał butelkami i kamieniami w budynek w stolicy Bratysławie.
-
Autor tematu - Rhetor
No to w końcu:
czy:oto odpowiedź społeczeństwa słowackiego
Bo dla mnie to zasadnicza różnica jest.Tłum, składający się z około 500 neonazistów i zagorzałych fanów piłki nożnej
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
A 500 neonazistów to słowackie społeczeństwo?
Tak było na stronie BBC. BBC nie raz lubi koloryzować fakty.
Tak było na stronie BBC. BBC nie raz lubi koloryzować fakty.
Tak, że tego :-) po pieronie wydarzenie religijne. Zdecydowanie wszyscy artyści powinni się przeprosić z TVP bo tylko oni mogą teraz robić koncerty.
https://www.onet.pl/kultura/onetkultura ... n,681c1dfaNa wydarzenie rozdano w sumie 300 wejściówek. "To wydarzenie religijne - nie ma ograniczeń co do liczby osób" - usłyszał w urzędzie gminy reporter Radia Zet.
https://tvn24.pl/krakow/lezajsk-w-kosci ... em-4724234
Kosciol ma w 4 literach przepisy, to co w kościele sie dzieje to państwu nic do tego.
Tak samo powinno zrobic państwo i zamknąć dopływ pieniadza do kościoła.
Kosciol ma w 4 literach przepisy, to co w kościele sie dzieje to państwu nic do tego.
Tak samo powinno zrobic państwo i zamknąć dopływ pieniadza do kościoła.
30 kolejnych przypadków w Tarnowie za minioną dobę .Ilości testów niestety nie mogę nigdzie się doszukać .
Przewiduję że Wtorek, Środa, Czwartek możemy mieć ponad 10 tyś w zależności ile testów będą robić .
Za tamten tydzień podwoiła się ilość osób w szpitalach i pod respiratorami zobaczymy jak będzie w tym tygodniu .
Przewiduję że Wtorek, Środa, Czwartek możemy mieć ponad 10 tyś w zależności ile testów będą robić .
Za tamten tydzień podwoiła się ilość osób w szpitalach i pod respiratorami zobaczymy jak będzie w tym tygodniu .
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Aż 36 nowych przypadków w powiecie tarnowskim, gdzie jest żółta strefa.
Sytuacja w Małopolsce ... ''trochę'' się to gryzie z oficjalną wersją rządową .
'' Z informacji, które uzyskałem od wojewódzkiego koordynatora ratownictwa medycznego, w całej Małopolsce nie ma ani jednego miejsca covidowego - powiedział Litwa. - Jest coraz gorzej. W mojej ocenie zmierzamy do tego, co się działo we Włoszech. Jeżeli nie jestem w stanie przyjąć żadnego pacjenta, to co ci ludzie mają robić? - mówił. - Czuję bezsilność i przerażenie. Uważam, że sytuacja będzie jeszcze gorsza, choć trudno mi sobie to wyobrazić - dodał.''
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... p,79cfc278
'' Z informacji, które uzyskałem od wojewódzkiego koordynatora ratownictwa medycznego, w całej Małopolsce nie ma ani jednego miejsca covidowego - powiedział Litwa. - Jest coraz gorzej. W mojej ocenie zmierzamy do tego, co się działo we Włoszech. Jeżeli nie jestem w stanie przyjąć żadnego pacjenta, to co ci ludzie mają robić? - mówił. - Czuję bezsilność i przerażenie. Uważam, że sytuacja będzie jeszcze gorsza, choć trudno mi sobie to wyobrazić - dodał.''
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... p,79cfc278
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Wiadomo, że on kłamie, a wieczorem w wiadomościach wyciągną, że był w 2014 na wakacjach w Radomiu i jadł tam kebaba z podwójnym mięsem więc mu się powodzi, a teraz nie chce mu się pracować.