Koronawirus w Tarnowie
Re: Koronawirus w Tarnowie
defekator Komu potencjalnie masz większą skłonność uwierzyć? Lekarzowi, który ma wiedzę ale potraktuje Cię jak zło konieczne a nierzadko i opryskliwie, czy "bajkopisarzowi", którzy wiedzy nie ma ale to co chce Ci powiedzieć przekazuje w sposób spokojny, łagodny, bez naśmiewania się z Twojej "niewiedzy" i dający Ci poczucie że się z Tobą liczy (nie przypomina Ci to kasty politycznej)?
Większość lekarzy zatrzymała się mentalnie w czasach, kiedy stare babcie ich po rękach całowały i nadal myślą że pacjent to kilo podkładek w markecie i jedna w tą czy w drugą jest bez znaczenia.
A Ci porządni są o tyle winni, że nawet nie starają się środowiska oczyścić - lekarz zeznający przeciwko lekarzowi - tytuł filmu sf...
Większość lekarzy zatrzymała się mentalnie w czasach, kiedy stare babcie ich po rękach całowały i nadal myślą że pacjent to kilo podkładek w markecie i jedna w tą czy w drugą jest bez znaczenia.
A Ci porządni są o tyle winni, że nawet nie starają się środowiska oczyścić - lekarz zeznający przeciwko lekarzowi - tytuł filmu sf...
Współczuję ci koszmarnych doświadczeń z lekarzami i cieszę się, że ja takich nigdy nie miałem.irekjj pisze: ↑26-05-2020, 17:20defekator Komu potencjalnie masz większą skłonność uwierzyć? Lekarzowi, który ma wiedzę ale potraktuje Cię jak zło konieczne a nierzadko i opryskliwie, czy "bajkopisarzowi", którzy wiedzy nie ma ale to co chce Ci powiedzieć przekazuje w sposób spokojny, łagodny, bez naśmiewania się z Twojej "niewiedzy" i dający Ci poczucie że się z Tobą liczy (nie przypomina Ci to kasty politycznej)?
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
Czyli ktoś, kto się nie zna, ale łagodnie mówi, jest lepszy od specjalisty, który może być opryskliwy. Gdzie ja żyję?
Chyba cię zacytuję gdzieś w wątku o Ziębie, żeby ludzie wiedzieli jaki jest mechanizm jego działalności. Wystarczy po prostu spokojnie mówić swoje "mądrości" i jest się autorytetem.
Chyba cię zacytuję gdzieś w wątku o Ziębie, żeby ludzie wiedzieli jaki jest mechanizm jego działalności. Wystarczy po prostu spokojnie mówić swoje "mądrości" i jest się autorytetem.
Goscinny a słyszałeś takie powiedzenie "porwać tłumy"? Najlepszy przykład to politycy i niektórzy domorośli "naukowcy", nie ważne jest co sobą reprezentują ani jaką mają wiedzę ale większość z nich doskonale potrafi swoją mierność sprzedać i ludzie im wierzą.....
Nie napisałem też że ktoś taki jest lepszy ale prawdą jest, że właśnie żyjesz w świecie gdzie liczy się opakowanie a nie towar.
Odbiegliśmy znacznie od właściwego wątku, myślę że nie ma sensu tutaj tego dłużej kontynuować.
Nie napisałem też że ktoś taki jest lepszy ale prawdą jest, że właśnie żyjesz w świecie gdzie liczy się opakowanie a nie towar.
Odbiegliśmy znacznie od właściwego wątku, myślę że nie ma sensu tutaj tego dłużej kontynuować.
Tu Cię muszę wyprowadzić z błędu - ponieważ muszę czytać wiadomości NFZ, to wiem, że nie ma tygodnia (!) bez chociażby jednej wiadomości o zawieszeniu (najczęściej na 1-2 lata) lub pozbawieniu (to już rzadziej, ale się zdarza) PWZ (prawo wykonywania zawodu). Ostatnio na 2 lata pozbył się tego prawa jeden z filarów antyszczepionkowców, p. Czerniak. Zawiesza lub pozbawia PWZ Sąd Lekarski.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
No i przy ciągle rosnącej w skali kraju liczbie chorych (niezbyt ciekawie robi się w wielkopolskim, mazowieckim, łódzkim i dolnośląskim) mamy kolejne zniesienie obostrzeń. I jak zniesienie obowiązku noszenia maseczek na zewnątrz tam gdzie można zachować dystans powyżej 2 metrów od innych osób wydaje się być ok (choć w praktyce pewnie będzie fikcją i nikt tych 2 metrów nie będzie przestrzegał) to większe obawy mam odnośnie wesel i kościołów. W tych pierwszych 150 osób to na prawdę sporo - zwłaszcza, że często są to osoby z całego kraju ("nie kochanie, nie, cioci ze Śląska nie zapraszaj" ).
Z kolei w kościołach zniesiono limity zachowując obowiązek zachowania 2 metrowego dystansu. Tylko, że to będzie nie do upilnowania - wygląda na to, że obowiązek prawny pilnowania dystansu spada z barek Kościoła, który miał wcześniej limitować liczbę wiernych i teraz odpowiadać za to będą sami uczestnicy mszy. A jakoś nie widzę aby ludzie pilnowali tego dystansu sami, jak i nie widzę straży miejskiej czy policji wchodzącej na mszę i lepiącej mandaty. Na rozsądek hierarchów kościelnych też nie ma co liczyć bo od kilku lat jest to towar bardzo deficytowy- biskupi, którzy zdawali się mieć trochę oleju w głowie powymierali lub zostali zmarginalizowani przez frakcję toruńską. A mamy przecież głośny przypadek z Niemiec, gdzie przy znacznie bardziej restrykcyjnych przepisach podczas mszy zaraziło się 40 osób. A tam kościoły przecież bardziej puste od naszych.
Rozmrażanie gospodarki jest konieczne - ale mam wrażenie, że ostatnie kroki wcale nie wynikają z sytuacji epidemiologicznej tylko z tego aby nabić sobie poparcia wśród zwykłych ludzi, którzy nie widząc w mediach setek trumien i masowych grobów kopanych koparką- tak jak ma to miejsce w innych krajach - wirusa przestali się bać. Ciekawi mnie czy na ostatnie dwa tygodnie nie otworzą szkół - co będzie fikcją bo nie sądzę aby coś zmieniło się od moich czasów gdzie druga połowa czerwca to już nie był okres nauki ale szykowania się do zakończenia roku a nauczyciele wypełniali wówczas sterty papierów zamiast uczyć. Zresztą po wystawieniu ocen mało kto już do szkoły chodził.
Z kolei w kościołach zniesiono limity zachowując obowiązek zachowania 2 metrowego dystansu. Tylko, że to będzie nie do upilnowania - wygląda na to, że obowiązek prawny pilnowania dystansu spada z barek Kościoła, który miał wcześniej limitować liczbę wiernych i teraz odpowiadać za to będą sami uczestnicy mszy. A jakoś nie widzę aby ludzie pilnowali tego dystansu sami, jak i nie widzę straży miejskiej czy policji wchodzącej na mszę i lepiącej mandaty. Na rozsądek hierarchów kościelnych też nie ma co liczyć bo od kilku lat jest to towar bardzo deficytowy- biskupi, którzy zdawali się mieć trochę oleju w głowie powymierali lub zostali zmarginalizowani przez frakcję toruńską. A mamy przecież głośny przypadek z Niemiec, gdzie przy znacznie bardziej restrykcyjnych przepisach podczas mszy zaraziło się 40 osób. A tam kościoły przecież bardziej puste od naszych.
Rozmrażanie gospodarki jest konieczne - ale mam wrażenie, że ostatnie kroki wcale nie wynikają z sytuacji epidemiologicznej tylko z tego aby nabić sobie poparcia wśród zwykłych ludzi, którzy nie widząc w mediach setek trumien i masowych grobów kopanych koparką- tak jak ma to miejsce w innych krajach - wirusa przestali się bać. Ciekawi mnie czy na ostatnie dwa tygodnie nie otworzą szkół - co będzie fikcją bo nie sądzę aby coś zmieniło się od moich czasów gdzie druga połowa czerwca to już nie był okres nauki ale szykowania się do zakończenia roku a nauczyciele wypełniali wówczas sterty papierów zamiast uczyć. Zresztą po wystawieniu ocen mało kto już do szkoły chodził.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
...z kalendarza wyborczego, powiedziałbym. Duda ma wygrać, cel uświęca środki nieważne jakim kosztem potem. Szumowski ubabrany w maseczki i wałki z firmami rodzinnymi został już całkiem odstawiony i nie ma nic do gadania.
Im dłużej to trwa tym bardziej jestem przekonany, że PiS na Dudę ma poważne haki, dlatego on jest taki wobec nich służalczy...
-
Autor tematu - Rhetor
Nie. Warunki są 4m2 na osobę (z nauczycielem włącznie), żadna szkoła warunków nie spełnia.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Tomasz Piątek, "Duda i jego tajemnice" - pierwsze 50 min do przesłuchania za darmo w audioteka.pl (lubię ten portal, to reklamuję, a co)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Tutaj informacja dotycząca ilości wykonanych testów w Tarnowie i powiecie tarnowskim:
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... onawirusa/
Wykonano jedynie 1069 testów na ponad 300 tys. mieszkańców, stąd tak niewielka liczba wykrytych przypadków tym bardziej, że
prawdopodobnie większość z tych testów dotyczyło pracowników służby zdrowia.
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... onawirusa/
Wykonano jedynie 1069 testów na ponad 300 tys. mieszkańców, stąd tak niewielka liczba wykrytych przypadków tym bardziej, że
prawdopodobnie większość z tych testów dotyczyło pracowników służby zdrowia.
Przechodziłem dzisiaj koło kościoła Filipinów, była msza więc zerknąłem do środka. Tak jak myślałem - w kościele tłumy, jakimkolwiek dystansem nikt nie zawraca sobie głowy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
W TV specjalnie włączyłem na chwilę jakąś relację z mszy w Częstochowie - sami zwolennicy "maseczki nic nie dają, hehe". Oczywiście siedzą jeden koło drugiego, część w maseczkach, część nie. Zobaczymy za 2-3 tygodnie.
Byłem właśnie na mszy o godz. 18. Tłumów wielkich nie było ale ta godzina nie cieszy się wielką popularnością. Na mszach w ciągu dnia było pewnie dużo więcej osób. Co do 18-tki. Praktycznie wszyscy byli w maskach, niektórym zsunęły się z nosa Gorzej już z odległościami. Z początku było dobrze, im bliżej godz. 18 sytuacja się pogarszała. Przychodzący dosiadali się pomiędzy osobami które wcześniej przyszły i usiadły w bezpiecznych odległościach. W wielu miejscach z tych 2m zrobiło się mniej niż 1m. Pomyślałem sobie, że jak ktoś mi się dosiądzie to po prostu wyjdę z kościoła. Nie musiałem bo jakoś wzrokiem i maską na nosie obroniłem swoje miejsce. Też się obawiam o sytuację kiedy przyjdzie ktoś zakażony ale bezobjawowy i posieje wirusa.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Pokaz jak nie należy się zachować dali w sobotę na święceniach kapłańskich w Tarnowie. W kościele ponad 300 osób nikt nie miał maski. Nikt dosłownie nikt. Jakby ten wirus nagle poszedł albo mam buffa +30 obrony przed covidem będąc w kościele. Odległości to już w ogóle nie były zachowane. Każdy obok siebie.
W wiejskich kościołach dziś były tłumy, bo widziałem zdjęcia, mało kto miał maskę. Powinni rozpowszechnić reguły to znaczy każdy może wejść, ale z zachowaniem dwumetrowych odległości. Gdyby jedna osoba miała koronawriusa to potencjalnie zaraża cały kościół. A te kolejne itp.
W wiejskich kościołach dziś były tłumy, bo widziałem zdjęcia, mało kto miał maskę. Powinni rozpowszechnić reguły to znaczy każdy może wejść, ale z zachowaniem dwumetrowych odległości. Gdyby jedna osoba miała koronawriusa to potencjalnie zaraża cały kościół. A te kolejne itp.