Pogotowie przeciwpowodziowe
godz. 12 Biała przy moście na Krakowskiej znacznie powyżej stanu maksymalnego, który był w maju (miarka 7 metrowa całkiem zakryta), a kulminacja ok. godziny 16 ma być (wg informacji z godziny 12)
Przy Fiacie zaczęli układać worki z piaskiem
W RDN słuchaczka dzwoniła, że wał przy os. Koszyckim zaczyna podmakać
Jeśli będzie jeszcze przybór, może być ostro...
Przez most przechodziłem, akurat w głównym nurcie sarna płynęła, ostro walczyła, dopłynęła ok 100-200 metrów od mostu, jakoś się jej udało z nurtu wypłynąć, zaczęła płynąć w stronę wału i płynęła twardo, mocna zawodniczka, podpłynęła do wału... i nie wiem, nie widziałem, żeby wyszła na brzeg, może za duży skos... ludzie jacyś tam byli, ale nie wiem czy dali radę pomóc... no a potem już nie widziałem sarny...
Przy Fiacie zaczęli układać worki z piaskiem
W RDN słuchaczka dzwoniła, że wał przy os. Koszyckim zaczyna podmakać
Jeśli będzie jeszcze przybór, może być ostro...
Przez most przechodziłem, akurat w głównym nurcie sarna płynęła, ostro walczyła, dopłynęła ok 100-200 metrów od mostu, jakoś się jej udało z nurtu wypłynąć, zaczęła płynąć w stronę wału i płynęła twardo, mocna zawodniczka, podpłynęła do wału... i nie wiem, nie widziałem, żeby wyszła na brzeg, może za duży skos... ludzie jacyś tam byli, ale nie wiem czy dali radę pomóc... no a potem już nie widziałem sarny...
wróciłem z objazdu. Na Mostowej trwa walka o uratowanie nowej przychodni. Woda opiera się już o fundamenty. Na Pracy strażacy likwidują kładkę, Biała na Mościckiego po stronie północnej około 1m od korony wałów od strony ZA. Dunajec około 1,5m od korony.
Strusinka przygotowuje się do przepłynięcia ul. Zamkowej górą. Wiadukty na Tuchowskiej nieprzejezdne. Pozostałe (Krakowska, Czerwona przejezdne.
Mościckiego na wysokości zjazdu w Czystą zalana, około 20 cm. Miejscami zalana ul. Elektryczna od Klikowskiej do pętli przy Tamelu.
Na Wątoku cofka z Białej. Woda na Do Huty płynie całym prześwitem mostu a jak dojdzie cofka to wyleje. Za chwilę fotki jak tylko obrobię.
Na mój gust sytuacja poważna.
Strusinka przygotowuje się do przepłynięcia ul. Zamkowej górą. Wiadukty na Tuchowskiej nieprzejezdne. Pozostałe (Krakowska, Czerwona przejezdne.
Mościckiego na wysokości zjazdu w Czystą zalana, około 20 cm. Miejscami zalana ul. Elektryczna od Klikowskiej do pętli przy Tamelu.
Na Wątoku cofka z Białej. Woda na Do Huty płynie całym prześwitem mostu a jak dojdzie cofka to wyleje. Za chwilę fotki jak tylko obrobię.
Na mój gust sytuacja poważna.
Dni Tarnowa i wszystkie imprezy Zdearzeń - odwołane. Dzisiaj od rana SMSy przychodzą z niesamowitą regularnością - od rana 7 smsów, przed chwilą ostatni - o przekroczeniu wskaźnika pomiarowego na Białej przy ul. Krakowskiej, interwencjach PSP na os. Koszyckim i os. Kolejowym i na ul. Zagumnie. Czekam tylko na zablokowanie przez Białą Wątoku i potem Strusinki, może być baaaardzo kiepsko.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Przesyłam wam film nakręcony tuż obok obwodnicy miasta.
Od tego domu do mostu na białej jest około 250m. , do normalnego koryta rzeki - 350m
- http://www.youtube.com/watch?v=iUgiOdAmgJ0
Od tego domu do mostu na białej jest około 250m. , do normalnego koryta rzeki - 350m
- http://www.youtube.com/watch?v=iUgiOdAmgJ0
Widziałem już helikopter... sytuacja jest naprawdę poważna.
Ratowanie przychodni na ul. Mostowej:
krótki filmik przedstawiający technikę: http://www.youtube.com/watch?v=XSfhdTFgXBg
(czytajcie od dołu...)
Ratowanie przychodni na ul. Mostowej:
krótki filmik przedstawiający technikę: http://www.youtube.com/watch?v=XSfhdTFgXBg
(czytajcie od dołu...)
- Załączniki
-
- Ju¿ 2 transporty wykorzystano
- 002.jpg (102.69 KiB) Przejrzano 5713 razy
-
- 004.jpg (95.27 KiB) Przejrzano 5717 razy
-
- Próbowano tak¿e wielkimi worami z piaskiem co¶ zdzia³aæ, jednak po zetkniêciu z woda od razu je znosi³o na boki.
- 006.jpg (69.89 KiB) Przejrzano 5716 razy
-
- ...a ostatecznie worki porozrywa³o i nic z tego nie wysz³o.
- 007.jpg (54.39 KiB) Przejrzano 5725 razy
-
- Z kwadransu na kwadrans zostaje coraz mniej przestrzeni do poruszania siê.
- 009.jpg (107.38 KiB) Przejrzano 5743 razy
Ostatnio zmieniony 04-06-2010, 16:38 przez Keleos, łącznie zmieniany 1 raz.