Pogotowie przeciwpowodziowe
Chciałbym aby osoby mające kontakt z UMT zwróciły uwagę odpowiednim organom odpowiedzialnym za wysyłanie SMS o aktualnej sytuacji powodziowej. Wczoraj dostałem dwa SMS o treści mniej więcej takiej:
1. Woda szybko opada na rzekach...
2. Prezydent odwołał stan alarmowy...
Zakładam jednak, że dla większości ludzi tego typu informację są, za przeproszeniem od dupę rozbić, a dużo praktyczniejszą informacją był by SMS o treści:
1. Woda szybko podnosi się na rzekach.
2. Prezydent ogłosił stan alarmowy.
1. Woda szybko opada na rzekach...
2. Prezydent odwołał stan alarmowy...
Zakładam jednak, że dla większości ludzi tego typu informację są, za przeproszeniem od dupę rozbić, a dużo praktyczniejszą informacją był by SMS o treści:
1. Woda szybko podnosi się na rzekach.
2. Prezydent ogłosił stan alarmowy.
Wczoraj o 8:20 taki sms do mnie dotarł z UMT
Potem o 9:40
Kod: Zaznacz cały
Znow zagrozenie powodziowe w Tarnowie. Obfite opady deszczu spowodowaly lokalne podtopienia. Dotycza one m.in. terenow przy ulicach Tuwima i Zagumnie. Mieszkancom wydawane sa worki z piaskiem do zabezpieczania domostw.W odpieraniu ataku zywiolu pomagaja sluzby miejskie. Zarowno potok Watok jak i rzeka Biala przekroczyly juz stany alarmowe. Zalane i nieprzejezdne sa wiadukty kolejowe przy ul. Tuchowskiej i Czerwonej oraz ulica Lotnicza od Al. Tarnowskich
Kod: Zaznacz cały
Ciag dalszy klopotow drogowych. Nieprzejezdne sa ulice: Jagiellonska, Tuchowska, Lotnicza. Udrozniono wiadukt kolejowy przy ul. Czerwonej. Stan wod sie podnosi. Jezeli sytuacja wciaz bedzie sie pogarszac i skrzyzowanie ulic Tuchowska-Tuwima zostanie zamkniete, konieczne bedzie zamkniecie wjazdu od poludniowej strony miasta. Obowiazuje stan alarmu powodziowego.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Ja tak samo nie dostałem tych dwóch powyżej, tylko o odwołaniu alarmu...halford pisze:Hmm, to albo ten system nie do końca działa jak należy albo coś jest nie tak z moim telefonem.
Ja dostałem tylko te dwa SMS.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ja natomiast info na bieżąco miałem, rano dwa smsy, po południu jeden albo dwa, nie pamiętam już dokładnie, bo kasuję na bieżąco
ale jak to z takimi systemami, może działać różnie
wczoraj Biała przy moście na Krakowskiej była na poziomie 6,2 wg wskaźnika, ale w sumie wszystko w miarę pod kontrolą
dziś po południu i w nocy wystąpią wzmożone opady, już teraz widzę jak się chmury od południa zbierają, jutro wieczorem mogą znowu być problemy
ale jak to z takimi systemami, może działać różnie
wczoraj Biała przy moście na Krakowskiej była na poziomie 6,2 wg wskaźnika, ale w sumie wszystko w miarę pod kontrolą
dziś po południu i w nocy wystąpią wzmożone opady, już teraz widzę jak się chmury od południa zbierają, jutro wieczorem mogą znowu być problemy
Na osiedlu Krakowska czyli ulice Główna, Braci Żmudów, Dąbala właśnie pojawiła się policja i ostrzegała przed nadciągającą falą powodziową na rzece Białej. Rzeka wystąpiła z koryta ale jak na razie jej stan jest dużo niższy niż wczoraj. Na moście na Krakowskiej widziałem strażników wiejskich z latarkami.
-
- Rhetor
Stan wody rzeki Białej Tarnowskiej podniósł się o ponad 3 metry (!) w 3 godziny w Ciężkowicach! (na podstawie danych telemetrycznych IMiGW). Na wodowskazie w Koszycach wzrost jak dotąd minimalny.
Zgłaszam oficjalny pomysł do Kuby, zaproponuj Prezydentowi, by ten wystosował prośbę i wniosek do IMiGW o zainstalowanie stacji telemetrycznej (ewentualnie zrzucić się np. z wójtem Skrzyszowa na dofinansowanie pomysłu) pomiaru poziomu i przepływu wody na Wątoku powyżej Tarnowa oraz o określenie stanów charakterystycznych dla ww. potoku w biegu powyżej Tarnowa. Pozwoli to na bieżącą kontrolę poziomu wody przy dużych opadach i więcej czasu na reakcję. Pomysł może się udać, bo IMiGW stawiał już takie stacje na podobnie małych ściekach.
Zgłaszam oficjalny pomysł do Kuby, zaproponuj Prezydentowi, by ten wystosował prośbę i wniosek do IMiGW o zainstalowanie stacji telemetrycznej (ewentualnie zrzucić się np. z wójtem Skrzyszowa na dofinansowanie pomysłu) pomiaru poziomu i przepływu wody na Wątoku powyżej Tarnowa oraz o określenie stanów charakterystycznych dla ww. potoku w biegu powyżej Tarnowa. Pozwoli to na bieżącą kontrolę poziomu wody przy dużych opadach i więcej czasu na reakcję. Pomysł może się udać, bo IMiGW stawiał już takie stacje na podobnie małych ściekach.