Przebudowa ulicy Lwowskiej
-
- Rhetor
Re: Przebudowa ulicy Lwowskiej
Eurovia. Strabag to chyba smarował Rysiowi przy łączniku.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Oni. I wtedy była to super firma.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
Eurovia robiła tylko ostatni kawałek od Piaskowej do Klikowskiej - czyli Elektryczną.
Za to nie mogę sobie przypomnieć, kto robił Spokojną - odcinki od Nowodąbrowskiej do Krzyskiej i od Krzyskiej do Piaskowej.
Edit. Poszperałem trochę w BIPie ZDiKu i jest. W zadaniu "Rozbudowa ulicy Spokojnej" wygrał Strabag. Domument datowany na 2018, więc to by był odcinek Krzyska - Piaskowa.
Edit2. Bingo, a na BIPie Urzędu Miasta znalazłem przetarg z 2012 roku na pierwszą część Spokojnej. Ten odcinek dostała Skanska.
Reasumując.
Nowodąbrowska-Krzyska: Skanska
Krzyska-Piaskowa: Strabag
Piaskowa-Klikowska: Eurovia.
Za to nie mogę sobie przypomnieć, kto robił Spokojną - odcinki od Nowodąbrowskiej do Krzyskiej i od Krzyskiej do Piaskowej.
Edit. Poszperałem trochę w BIPie ZDiKu i jest. W zadaniu "Rozbudowa ulicy Spokojnej" wygrał Strabag. Domument datowany na 2018, więc to by był odcinek Krzyska - Piaskowa.
Edit2. Bingo, a na BIPie Urzędu Miasta znalazłem przetarg z 2012 roku na pierwszą część Spokojnej. Ten odcinek dostała Skanska.
Reasumując.
Nowodąbrowska-Krzyska: Skanska
Krzyska-Piaskowa: Strabag
Piaskowa-Klikowska: Eurovia.
Pojawiło się oświadczenie firmy STRABAG. https://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/t ... -tarnowie/
Nie wiem, ale jakoś bardziej wierzę im niż miastu.
-
- Rhetor
Mignął mi gdzieś ładny komentarz. Może trochę przekręcę, bo z głowy. 4 miliony do dołożenia to dużo, ale dla miasta, które wyrzuca 18 baniek na inteligentny system, albo 5 baniek na parking dla 20 samochodów, wydaje się niewielką kwotą. Teraz będzie trzeba rozpisać przetarg i zapłacić więcej, albo wziąć jakiegoś partacza.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Patrząc jacy partacze i nieudacznicy pracują w Tarnowie na stanowiskach urzędniczych niema się co dziwić że jest jak jest. Jak widać 1 na 10 inwestycji kończy się w terminie i jest w mairę zrobiona, reszta to opóźnienia, zerwane umowy, poprawki itd. Wiadomo że druga umowa będzie o wiele droższa!!!
Maciek
Jeżeli prawdą jest to co pisze Strabag, że:
to mam pytanie, dlaczego Zamawiający pozwolił na prowadzenie prac bez obecności na budowie inspektorów nadzoru inwestorskiego?Spółka Strabag Infrastruktura Południe Sp. z o.o. przez cały okres realizacji Umowy prowadziła rozmowy z Zarządem Dróg i Komunikacji w Tarnowie podejmując liczne próby rozwiązania problemów związanych z prowadzeniem robót, spowodowanych: m. in.
- błędami popełnionymi przez Zamawiającego na etapie przygotowania dokumentów przetargowych, a dotyczącymi błędnego określenia kategorii przebudowywanej drogi,
- zmianą pierwotnej koncepcji przebiegu drogi wprowadzoną na wniosek Zamawiającego w trakcie prac projektowych,
- znacznymi opóźnieniami Zamawiającego w zatwierdzaniu dokumentacji projektowej,
- wielomiesięcznymi opóźnieniami w przeprowadzeniu przetargów na roboty dodatkowe,
- wielomiesięcznymi opóźnieniami w wyborze i powołaniu inspektorów nadzoru.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Nie żeby coś, ale też dochodzę do wniosków, że Miasto jest się w stanie z wszystkimi pokłócić. Słuszność lub nie to zupełnie inna sprawa.wejss pisze: ↑27-03-2020, 09:12Pojawiło się oświadczenie firmy STRABAG. https://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/t ... -tarnowie/
A to ze Strabagiem, a to z Budimeksem (przy okazji budowy hali), a to problemy z odbiorem Elektrycznej u Eurowii, czy też brak dialogu z PKP PLK, czy chociażby w tak prozaicznych kwestiach jak nazwa nowej hali...
Nawet nie mam słów, żeby to skomentować. I ci ludzie biorą co miesiąc kasę z naszych podatków.- błędami popełnionymi przez Zamawiającego na etapie przygotowania dokumentów przetargowych, a dotyczącymi błędnego określenia kategorii przebudowywanej drogi,
To było chyba akurat zamierzone, i zakładali, że powstanie wschodnia obwodnica, a Lwowska "straci na randze".
Ale to tylko moja ocena.
Ale to tylko moja ocena.
Przy okazji przejedźcie się i zobaczcie w jak idiotycznym momencie ZDiK zerwał umowę. Polecam.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Pytanie tylko, jak napiszą nowy przetarg na dokończenie prac. Żeby nie doszło do paradoksu, że będzie mógł wygrać ... Strabag.
Po tarce fajnie się jeżdzi byle nie za często.Ogumienie chyba nie przepada za taką nawierzchnią.Szyby też.
Tak było z Alpine Bau przy budowie autostrady A1 na śląsku. I żeby było zabawniej, to za drugim razem też skończyło się zerwaniem umowy. Ale tam jednak w dużej mierze wykonawca zawinił, a tu wygląda bardziej na durnotę po stronie miasta.