Uschnięte nowe sadzonki drzew
Re: Uschnięte nowe sadzonki drzew
Ciekawa lektura, polecam.
https://bip.malopolska.pl/umtarnow,a,16 ... wanie.html
https://bip.malopolska.pl/umtarnow,a,16 ... wanie.html
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
A ja zastanawiam, całkiem serio, z poziomu prywatnego użytkownika, osoby fizycznej, która nie musi posiadać MS Offica/Open Offica/Libre Offica etc. ,juz od dluzszego czasu, czemu w dzisiejszych czasach załączniki, które nie wymagają edycji, np. z ogłoszeniem o wynikach przetargu, są w formacie *.docx. Czy wygenerowanie pdfa prosto spod worda to już za dużo roboty?
-
- Rhetor
Ja to nazywam wordem urzędniczym. Każdy przedsiębiorca dbający o swoje pieniądze nie wydałby ot tak dużych pieniędzy na nowego office'a. Ci których "stać na to" to w dużej większości urzędnicy. Stąd wysyp tych docx, bo przecież jest problem, żeby zmienić zapis do doc, co pozwoliłoby na odczyt każdemu użytkownikowi nawet wcześniejszych wersji worda
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Biorąc pod uwagę że zapis docx pojawił się już w wersji 2007 to faktycznie jest to nowość jak diabli i zarazem "złośliwość" urzędnicza, że zapisuje się w formacie obecnym na rynku od kilkunastu lat. Na obecną chwilę właściwe tylko przedsiębiorcy "za 5 groszy" korzystają ze starszych wersji Office....
Co oczywiście nie zmienia faktu, że dokumenty urzędowe powinny być publikowane w PDF, gdzie nawet Ci "najoszczędniejsi" za darmo je odczytają.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że dokumenty urzędowe powinny być publikowane w PDF, gdzie nawet Ci "najoszczędniejsi" za darmo je odczytają.
-
- Rhetor
Po pierwsze misiu kudłaty nie powiedziałem, że to dzisiaj nowość, tylko że urzędnicy zapisują wszystko w docx. Po drugie o ile kojarzę, office z 2007 nie zapisywał domyślnie w docx, tylko w doc, a dopiero wersja z 2010 zapisuje domyślnie w docx. Ja jestem przedsiębiorcą za 5 groszy i nie wydaje mi się rozsądnym wydawanie pieniędzy na nowszą wersję, bo nie widzę tam rzeczy, które zasadniczo poprawiałoby mi pracę. O wydawaniu pieniędzy bez sensu mogą mówić tylko biurwy, albo pracownicy magazynu, którzy pojęcia nie mają o prowadzeniu biznesu.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Ale darmowa libreoffice otwiera docx, tak samo dlaczego mam instalować programy do odczytania pdf ?
Haloo! Wracajcie panowie.
Powinien być zapis TYLKO pdf z jednego powodu, każdy użytkownik zobaczy dokładnie taką samą wersję jaką utworzono. W przypadku wersji doc i podobnych jest hulaj dusza, czym otwierasz - to widzisz.
A dalszą dyskusję nt. doc i docx uważam za bezsensowną w tym wątku.
A dalszą dyskusję nt. doc i docx uważam za bezsensowną w tym wątku.
Roztrząsacie możliwości poszczególnych programów, a nie zastanawiacie się czy przeciętny urzędnik potrafi wyeksportować dokument WORD do pdf. Nie byłbym tego taki pewny
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
A wracając do temu, to drzewka na gwarancji wykonawca spróbuje za rok dać nowe (do tego czasu będzie rozpatrywał gwarancje) i tak minie gwarancja, drzewek nie będzie, i będzie nowy przetarg
PS. Osoba który umieszcza informacje na bip-a, powinna być na tyle ogarnięta, aby robić pdf-y. Ale w zakresie obowiązków jest umieszczenia (wiec nie będzie wykraczać poza obowiązki)
PS. Osoba który umieszcza informacje na bip-a, powinna być na tyle ogarnięta, aby robić pdf-y. Ale w zakresie obowiązków jest umieszczenia (wiec nie będzie wykraczać poza obowiązki)
Ale jak wymieni drzewka na nowe to one również będą objęte gwarancją (nową)
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Ewentualnie dokona naprawy za pomocą kleju i sztucznych liści.
Te drzewka zapewne podlewali tak jak czyszczą ulice...
Ulewa jak nie wiem co, woda płynie korytkiem prawie jak Wątok i wtedy na Pulaskiego wyłania się zamiatarka i czyści ulice !!
Tak jak z drzewkami podlewali je pewnie w samo południe i je "sparzyło"
Ulewa jak nie wiem co, woda płynie korytkiem prawie jak Wątok i wtedy na Pulaskiego wyłania się zamiatarka i czyści ulice !!
Tak jak z drzewkami podlewali je pewnie w samo południe i je "sparzyło"
-
- Archont
Wiecie czy istnieje taka możliwość i ewentualnie gdzie to można zrobić? Chciałbym aby Miasto posadziło 2-3 drzewa na terenie pomiędzy blokiem a boiskiem. Dokładnie chodzi o miejsce na ul. Marynarki Wojennej tam gdzie jest to słynne boisko do gry w kosza na trawie. W tej chwili wymieniają całą nawierzchnie na boisku do piłki nożnej na sztuczną nawierzchnię. Ruch tam zapewne będzie teraz dużo większy a mieszkańcy chcieli by się odgrodzić od tego jakoś. Tam jest szeroki pas zieleni należący do miasta i nic tam na pewno nie powstanie więc to chyba nie byłby problem.
Pytanie czy ja jako obywatel mogę gdzieś zgłosić taka prośbę i ewentualnie do kogo? Może warto spróbować zapytać Kubę Kwaśnego on udziela się czasem na forum.
Pytanie czy ja jako obywatel mogę gdzieś zgłosić taka prośbę i ewentualnie do kogo? Może warto spróbować zapytać Kubę Kwaśnego on udziela się czasem na forum.
Zacznij może od ZDiK-u.
Łukasz Okarma
Inspektor
- prowadzi sprawy dotyczące utrzymania zieleni przydrożnej,
- sporządza wnioski o wydanie decyzji na usuwanie drzew oraz krzewów z pasa drogowego do właściwych organów,
- sporządza wieloletnie plany rozwoju terenów zielonych,
- prowadzi rejestry drzew wyciętych oraz drzew stanowiących rekompensatę za wycięte drzewa,
- prowadzi działania na rzecz ochrony zieleni w pasie drogowym,
- kontroluje i patroluje pasy drogowe pod kątem bezpieczeństwa ich użytkowników.
tel.: 14 6883148
e-mail: [email protected]
Łukasz Okarma
Inspektor
- prowadzi sprawy dotyczące utrzymania zieleni przydrożnej,
- sporządza wnioski o wydanie decyzji na usuwanie drzew oraz krzewów z pasa drogowego do właściwych organów,
- sporządza wieloletnie plany rozwoju terenów zielonych,
- prowadzi rejestry drzew wyciętych oraz drzew stanowiących rekompensatę za wycięte drzewa,
- prowadzi działania na rzecz ochrony zieleni w pasie drogowym,
- kontroluje i patroluje pasy drogowe pod kątem bezpieczeństwa ich użytkowników.
tel.: 14 6883148
e-mail: [email protected]