Pomysły na promocje Tarnowa

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

Druid pisze:A ja w dalszym ciągu utrzymuję, że hasło "biegun ciepła" nie przekazuje żadnego zaproszenia i nie reklamuje miasta, ale brzmi fizyczno-geograficznie. Dla temperatury nikt miasta nie zwiedza.... Że niby co, kąpać się tu ma czy co? Gdzie ta plaża pytam?
.
100% racji. Co z tego jak ciepło jak nie ma tego jak spożytkować. Gorącem betonu nikogo nie przyciągniesz.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Keleos pisze:W Niemczech postawmy tablicę: "Tarnów - to nas mordowaliście pierwszych. Zapraszamy!"
W Krakowie, Poznaniu czy Warszawie tablice: "Unia Tarnów - my też chcielibyśmy być w Ekstraklasie : ("

W miastach, gdzie będzie Euro2010 tablice ze stadionem Unii w tle i duży napis: "Jak dorosnę, to też będę taki duży jak Wy, chłopaki!"

Wg mnie podejście do promocji z humorem to jedyny sposób zainteresowania szerszej publiki.
Hehe dobre te pomysły :lol: Zresztą Rzeszów użył banerków promujących majowe imprezy w tym mieście i zamiast słowa "Rzeszów" było - "RzeszUFF'. Czy jakoś tak ;)

Myślę, że własnie korzystanie z takich nawet kontrowersyjnych rozwiązań przynosi o wiele lepsze efekty.

"TarnUFF - nam możesz zaUFFać " ;) hehe

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Keleos pisze:W Niemczech postawmy tablicę: "Tarnów - to nas mordowaliście pierwszych. Zapraszamy!"
W Krakowie, Poznaniu czy Warszawie tablice: "Unia Tarnów - my też chcielibyśmy być w Ekstraklasie : ("

W miastach, gdzie będzie Euro2010 tablice ze stadionem Unii w tle i duży napis: "Jak dorosnę, to też będę taki duży jak Wy, chłopaki!"

Wg mnie podejście do promocji z humorem to jedyny sposób zainteresowania szerszej publiki.
Hehe dobre te pomysły :lol: Zresztą Rzeszów użył banerków promujących majowe imprezy w tym mieście i zamiast słowa "Rzeszów" było - "RzeszUFF'. Czy jakoś tak ;)

Myślę, że własnie korzystanie z takich nawet kontrowersyjnych rozwiązań przynosi o wiele lepsze efekty.

Awatar użytkownika

kisiello
Prytan

Post autor: kisiello »

zgadzam się z Druidem i Greenbackiem.

naprawdę dużo myślę nad tematem promocji Tarnowa i dochodzę do wniosku że Tarnowowi potrzeba czegoś więcej niż herbatki z tarniny i pięknej starówki. herbatka raczej nie zdobędzie miana produktu na tyle charakterystycznego jak np oscypki dla gór, a nie zagospodarowana starówka tylko pięknem nie przyciągnie (dajmy na to setki razy wałkowany temat "godzina 18 na wałowej").

szczerze mówiąc im więcej na ten temat myśle, tym bardziej wyimaginowywuje sobie obraz tarnowa diametralnie innego, bogatszego. są to dobre i teoretycznie realne pomysły, ale niestety budują we mnie wrażenie że tarnów narazie nie ma czego promować ;|

pamiętam wątek w którym szukaliśmy osób mogących promować tarnów, ale gdzieś mi zaginął. czytałem pare miesięcy temu o Wilhelmie Sasnalu. kojażycie? czy tarnów już jakoś go wykorzystuje? :P

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

kisiello pisze:zgadzam się z Druidem i Greenbackiem.

naprawdę dużo myślę nad tematem promocji Tarnowa i dochodzę do wniosku że Tarnowowi potrzeba czegoś więcej niż herbatki z tarniny i pięknej starówki. herbatka raczej nie zdobędzie miana produktu na tyle charakterystycznego jak np oscypki dla gór, a nie zagospodarowana starówka tylko pięknem nie przyciągnie (dajmy na to setki razy wałkowany temat "godzina 18 na wałowej").

szczerze mówiąc im więcej na ten temat myśle, tym bardziej wyimaginowywuje sobie obraz tarnowa diametralnie innego, bogatszego. są to dobre i teoretycznie realne pomysły, ale niestety budują we mnie wrażenie że tarnów narazie nie ma czego promować ;|

pamiętam wątek w którym szukaliśmy osób mogących promować tarnów, ale gdzieś mi zaginął. czytałem pare miesięcy temu o Wilhelmie Sasnalu. kojażycie? czy tarnów już jakoś go wykorzystuje? :P
Na pewno. Jak opychają jego malowidła na aukacjach to od razu mówią, jakim pięknym miastem musi być Tarnów ;-)
Wg mnie tak na moje laickie w kwestiach marketingu spojrzenie, promocja musi do kogoś być adresowana i coś ze sobą nieść. I tak ZUPEŁNIE przykładowo, żeby zilustrować mój sposób myślenia:
reklama herbatki z tarniny do smakoszy-stworzenie np.świeta tarniny .Promowanie ciepłej pogody-stworzenie warunków do delektowania się tym słońcem, Tarnów miastem Sasnala-stworzenie np. wystawy okazjonalenj na rynku w Tarnowie pod gołym niebem.Żeby ci ludzie mieli poc o przyjechać! . Taki typowy schemat czyli PRZYCZYNA-SKUTEK.
Bo co z tego, że my gadamy o promocji jak nie ma to przełożenia na realne działania.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Mr Greenback, my sobie możemy gadać, wszak nasz wydział marki miasta pracuje :P
Ciężko pracuje :P
Ciekaw jestem ile z pomysłów tu podanych zostanie wykorzystane przez jakże ciężko pracujących umysłowo specjalistów od marketingu.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

LordRuthwen pisze:Mr Greenback, my sobie możemy gadać, wszak nasz wydział marki miasta pracuje :P
Ciężko pracuje :P
Ciekaw jestem ile z pomysłów tu podanych zostanie wykorzystane przez jakże ciężko pracujących umysłowo specjalistów od marketingu.
A jak się nazywają ci od promocji miasta? Jakieś nazwiska? Przeciez to nie jest raczej tajemnica skoro pracują DLA NAS.

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Już pisałem, że ludzie z odpowiednich wydziałów UM powinni wykorzystać urodzonych w Tarnowie znanych ludzi np. do spotów reklamowych. Andrzej Zieliński (dr.Pawica) czy Tomasz Zeliszewski z Budki Suflera spokojnie mogą powiedzieć - "Tak, jestem z Tarnowa". Marcin Kwaśny i inni z młodego pokolenia również. Mamy też sportowców, muzyków czy ludzi związanych z polityką.
Można takie fajne spoty reklamowe zrobić, zachęcające do odwiedzin Tarnowa. Dziwne, że nikt o tym nie myśli.

Pewnie mało osób wie, że piłkarzem grającym obecnie w I lidze a urodzonym w Tarnowie (dokładnie w Mikołajowicach) jest Adrian Woźniczka, mający również na swoim koncie występy w Ekstraklasie w barwach ŁKS Łódź.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Może skoro miasto nie umie(nie chce) się zabrać za reklame, to może niech ogłosi konkurs na najlepszy amatorski spot reklamowy? Chyba tyle to można zrobić, co? Ewentualnie jakaś nagroda dla najlepszego materiału.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Wow, to jest fajny pomysł... I na przykład zrobić tak, że prace należy najpierw opublikować na YouTube, a potem podać im tylko adres. W ten sposób po wpisaniu "Tarnów" na youtube, będziemy mieli fajne filmiki, a nie tak jak do tej pory wątpliwej jakości materiały...

A przecież na nagrodę wystarczą jakieś drobiazgi, albumy o Tarnowie czy co... Się szum w mediach zrobi itd....

Proponowałbym też (z mojej działki nauczycielskiej) kategorię konkursu na filmik o Tarnowie w języku angielskim, opublikowany na YouTube... Kubo, jakby co, to myślę, że V LO może to zorganizować wraz z Urzędem Miasta... Ewentualnie pomóc im w tej kwestii... Teraz modna jest praca projektami, a to się idealnie nadaje...

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Druid pisze:A przecież na nagrodę wystarczą jakieś drobiazgi, albumy o Tarnowie czy co... Się szum w mediach zrobi itd....
No to widzę las rąk ;)

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Deto pisze:Już pisałem, że ludzie z odpowiednich wydziałów UM powinni wykorzystać urodzonych w Tarnowie znanych ludzi np. do spotów reklamowych. Andrzej Zieliński (dr.Pawica) czy Tomasz Zeliszewski z Budki Suflera spokojnie mogą powiedzieć - "Tak, jestem z Tarnowa".
Trochę to pachnie kampanią "Niech nas zobaczą", czyli z przyznawaniem się do czegoś wstydliwego, nieakceptowanego. :) Prawie jak "Tak, jestem gejem". :) Wystarczyłoby samo "Jestem z Tarnowa", zupełnie inny wydźwięk.

I znów pytanie: czy twarze Zielińskiego czy Zeliszewskiego są tak znane? Budka Suflera to jednak tylko Cugowski. Dr Pawica nic mi nie mówi, ale pisałeś kiedyś, że to chyba ktoś z serialu jakiegoś. Może z tego powodu jest lepiej kojarzony.

Google okazało się jak zwykle pomocne. Zielińskiego faktycznie gdzieś w TV widziałem, Zeliszewski wygląda dość charakterystycznie. :)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Do nagrania takiego krótkiego spotu z każdym znanym tarnowiakiem wystarczyła by dobra wola Prezydenta. Telefon i osobista gorąca prośba - czy któryś z tarnowian by się oparł? 'Dzień dobry, tutaj Ryszard Ścigała, jestem Prezydentem miasta, z którego Pan/i pochodzi - czy mógłby pan/i to głośno powiedzieć dla celów promocji naszego miasta?'
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

gushman pisze:I znów pytanie: czy twarze Zielińskiego czy Zeliszewskiego są tak znane? Budka Suflera to jednak tylko Cugowski. Dr Pawica nic mi nie mówi, ale pisałeś kiedyś, że to chyba ktoś z serialu jakiegoś. Może z tego powodu jest lepiej kojarzony.

Google okazało się jak zwykle pomocne. Zielińskiego faktycznie gdzieś w TV widziałem, Zeliszewski wygląda dość charakterystycznie. :)
Jak widać są plusy twojego przesiadywania na necie ;)

Rozpisywać się nie mam zamiaru, bo już kiedyś Ci na to samo pytanie odpisywałem. Nie wiem, byc może jakieś problemy z pamięcia albo rzeczywiscie nie masz o czym pisać...

Zeliszewki jako Tomasz Zeliszewski może i nie, ale jako perkusista BUDKI SUFLERA bardziej. Podobnie z resztą. Ale rzeczywiście tobie to mozna tlumaczyc...

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

"TarnUFF jak gorąco!"
Mr Greenback pisze:A jak się nazywają ci od promocji miasta? Jakieś nazwiska? Przeciez to nie jest raczej tajemnica skoro pracują DLA NAS.
polecam BIP , wydział Marki Miasta
Mr Greenback pisze:Może skoro miasto nie umie(nie chce) się zabrać za reklame, to może niech ogłosi konkurs na najlepszy amatorski spot reklamowy? Chyba tyle to można zrobić, co? Ewentualnie jakaś nagroda dla najlepszego materiału.
Druid pisze:Wow, to jest fajny pomysł... I na przykład zrobić tak, że prace należy najpierw opublikować na YouTube, a potem podać im tylko adres. W ten sposób po wpisaniu "Tarnów" na youtube, będziemy mieli fajne filmiki, a nie tak jak do tej pory wątpliwej jakości materiały...
Wchodzę w to! podejmę działania w tym temacie! Jak najszybciej...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

ODPOWIEDZ