Koalicja wisi na komunikacji. Nie damy jej jeszcze bardziej ograniczyć.hurricane pisze:Dzisiaj akurat przy 800% normy pyłu PM10 lepiej chyba poczekać .Jan Kowalski pisze:Zdrowiej i taniej wówczas iść mi na nogach
No niestety piękne nowe autobusy i wypaśne autobusy nie przykryją obrazu kiepskiej organizacji komunikacji i bardzo słabej częstotliwości. Jeżeli "rozsądny" nie zgodzi się na poprawkę do budżetu to istnienie komunikacji w Tarnowie w ogóle może stracić sens po kolejnych cięciach.
tarnowskie MPK
-
- Rhetor
- Kontakt:
Re: tarnowskie MPK
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Kiedyś czytałem jak ludzie narzekają że kupujsmy scanie, many i.inne dziadostwa zamiast Polskich solarisów, powiem wam szczerze że od kąd pracuje w centrum Tarnowa i jeżdżę do pracy autobusami to swtwierdzam niestety że zdecydowanie najlepiej i cieszej jeździ się w scani i manie, solarisem.jak.jechałem to.jest nie zwykle głośno gorzej jest chyba tylko w otokarze
Daj Scaniom czas... Podejrzewam, że za rok czy dwa będą tłukły się nawet głośniej niż Otokary... A Otokary? Były kiedyś w Polsce rumuńskie lokomotywy zwane pieszczotliwie "zemstą Causescu" to teraz mamy autobusy zapowiadające się na "zemstę Turków" na Tarnowie chyba za żywot Jana Tarnowskiego...sylw3st3r pisze: narzekają że kupujsmy scanie
Mnie zastanawia czemu jeszcze na szczytowych liniach nie jeżdżą przynajmniej pojedyncze przeguby. Przecież dużo droższe od standardowego autobusu nie są, a gwarantują większy komfort.
-
- Rhetor
Będzie rewolucja w tarnowskiej komunikacji?
http://komunikacja.tarnow.pl/aktualnosc ... -zmian/504" onclick="window.open(this.href);return false;
szczegóły proponowanych zmian:
https://bip.malopolska.pl/zdik,a,153309 ... ejski.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://komunikacja.tarnow.pl/aktualnosc ... -zmian/504" onclick="window.open(this.href);return false;
szczegóły proponowanych zmian:
https://bip.malopolska.pl/zdik,a,153309 ... ejski.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Są plusy i minusy, na plus na pewno proponowany lepszy takt linii 0, oraz powrót linii 32... Na minus likwidacja linii szczytowych, zwłaszcza 48 czyli jedynej sensownej linii z Falklandów do Mościc... no i Północna Piaskówka i Klikowa dalej słabo skomunikowane... 12,11 i 30 (tour de Tarnów) gdzie czas przejazdu jest podobny jak czas dojścia pieszo czy rzadko kursująca 3jka
A co się stało z linią 33 bo nie zauważyłem wzmianki o niej w opracowaniu (chyba, że przeoczyłem)?
Chyba pod numerem 22 , ciekawe opracowanie - muszę nad nim siąść mocniej. Dr Marek Bauer jest znanym specjalistą z zakresu inżynierii systemów transportowych, więc nie martwiłbym się o jakość proponowanych zmian.Blick pisze:A co się stało z linią 33 bo nie zauważyłem wzmianki o niej w opracowaniu (chyba, że przeoczyłem)?
Moim zdaniem niewykorzystana jest możliwość poprowadzenia linii przez Zakłady Mechaniczne, na przykład wydłużenia nowej 20/21 z pętli Kochanowskiego do pętli Mościce Plac.
To samo pomyślałem. Generalnie idea dobra, jednak bez zmiany częstotliwości na większą idea linii dowozowych nie ma sensu. Nikt nie będzie korzystał z dzisiaj popularnej 14 jeśli z linii z f 30/60 będzie się musiał przesiadać na linię z f 20/30 np. linia 0? Skomunikowania mogą być loterią przy tak rzadkich kursach.TomekMKM pisze:Moim zdaniem niewykorzystana jest możliwość poprowadzenia linii przez Zakłady Mechaniczne, na przykład wydłużenia nowej 20/21 z pętli Kochanowskiego do pętli Mościce Plac.
Pasowałoby dopilnować władze, aby zwiększyły nakłady tak aby zerówka jeździła jednak 6 razy na godzinę - o czym mowa jest w opracowaniu. Przynajmniej w godzinach 6:00- 17:00. Bo trzy kursy na godzinę w szczycie i 2 poza szczytem to zdecydowanie za mało. Linie dowozowe mogą jeździć rzadziej - ale musi być na co się przesiąść przy rozsądnym okresie czekania.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
No, dojezdzajacy na Kapro z Jasnej, Słowackiego, osiedla Klikowa czy Romanowicza będą zachwyceni z tej zwiększonej częstotliwości...Zlikwidowano linie szczytowe 41, 44, 46 i 48, ich kosztem zwiększono częstotliwości
regularnych linii miejskich, co ma na celu zwiększenie czytelności układu linii
Nie przesadzajmy, że te kilka kursów na dzień jest aż takim obciążeniem...
Ps, rozumiem, że zapis "poza szczytem 3 autobusy na godzinę" oznacza, że autobus będzie zawsze kursował co 20 minut, a nie np o 22, a następny o 22:50.
Poza szczytem to poza szczytem, nie ma tam żadnej gwiazdki, co oznacza "poza szczytem".
Ps2, zerówka, niegdyś należąca do prestiżowej trójki (9,0a, 30) na teraz kursować w trakcie 30-minutowym. To przecież jest kpina...
Ps3, na mapce zbiorczej Kapro bez gwiazdki, czyli co, każdy wjazd na KAPRO. Chyba to jest niedopatrzenie...
Na szybko:
- Brakuje linii, która jechałaby przed ulicę Rozwojową/Wody
- Niska częstotliwość linii głównych
- Niewykorzystany potencjał utworzenia węzłów przesiadkowych w Klikowej (w brew pozorom spory ruch i możliwości wokół nowego ronda) i na Błoniach (dla tras międzymiastowych)
- Mościce są słabo obsłużone (tylko 9 na głównej ulicy)
- Autobusy przegubowe na głównych liniach
- Prosi się o wskrzeszenie szczucinianki
- Brakuje linii, która jechałaby przed ulicę Rozwojową/Wody
- Niska częstotliwość linii głównych
- Niewykorzystany potencjał utworzenia węzłów przesiadkowych w Klikowej (w brew pozorom spory ruch i możliwości wokół nowego ronda) i na Błoniach (dla tras międzymiastowych)
- Mościce są słabo obsłużone (tylko 9 na głównej ulicy)
- Autobusy przegubowe na głównych liniach
- Prosi się o wskrzeszenie szczucinianki
Hehe, na szybko już kilka niedopatrzeń znalazłeś a kilka postów wyżej piałeś jakim to dobrym specjalistą jest dr Bauer