Facet z plecaczkiem, hm. I odsłonięte łydki.defekator pisze:W góry plecak do miasta plecaczek bo lubię mieć ręce wolne. I też mam w nim kabel USB.
tarnowskie MPK
Re: tarnowskie MPK
Prawdziwy facet nie ma problemu nawet z różowym szlafrokiem jeśli mu tak wygodnie. Pozostali potrzebują różnych substytutów typu SUV 4x4 do jazdy miejskiej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
A ja nie plecaczek, ale za to nerka EDC - taki bardziej funkcjonalny "kołczan prawilności" (choć z racji, że moja jest trochę militarna to raczej kołczan taktyczności ) i też noszę ładowarkę z USB, a czasem i małego powerbanka. Ale żeby nie robić offtopu, to raz eksperymentalnie podpiąłem sobie telefon do ładowania w solarisie, ale jakoś niewygodnie stało mi się trzymając telefon cały czas w ręce. W lecie jak kierowca zapomni klimy włączyć, to sobie wiatraczek na USB podepnę.
Rozumiem. Plecak dla Ciebie to tylko taki ze stelażem. Mniejszych plecaków w życiu nie widziałeś... Ja chodzę z plecakiem bo mi tak wygodnie. Nie noszę rzeczy po kieszeniach bo nie lubię. A noszenie tam kluczy od domu, portfela, telefonu prywatnego i służbowego po kieszeniach nie jest dla mnie. Ale skoro Tobie wygodnie to nic mi do tego.wejss pisze: Ja z plecakiem chodzę w góry a nie na miasto.
Wcześniej spodziewałem się Manów. A tu Scanie. To malowanie zbiorników na dachu na niebiesko to niezbyt trafiony pomysł.
Malowanie zbiorników na niebiesko wygląda źle ale to podobno pomysł Scanii nie MPK.
Mam na to takie rozwiązanie żeby okleić te zbiorniki jakąś ciekawą grafiką podkreślającą, że autobus jest ekologiczny i gazowy. Tak jak w Krakowie podpisane są elektryki i hybrydy. Ludzie chcą jeździć ekologicznymi pojazdami, więc trzeba im napisać że te takie są bo przecież nie każdy się zna na autobusach.
Mam na to takie rozwiązanie żeby okleić te zbiorniki jakąś ciekawą grafiką podkreślającą, że autobus jest ekologiczny i gazowy. Tak jak w Krakowie podpisane są elektryki i hybrydy. Ludzie chcą jeździć ekologicznymi pojazdami, więc trzeba im napisać że te takie są bo przecież nie każdy się zna na autobusach.
To zamawiający tj. MPK określa w SIWZ jak pomalowany ma być autobus. Scania niczego nie zrobiła na własną rękę i wg. własnego pomysłu. Jeśli chodzi o oklejanie autobusów jestem temu całkowicie przeciwny. Uważam że autobusy które są częścią krajobrazu miasta nie powinny być bannerami reklamowymi.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, chcę okleić zbiorniki na dachu a nie cały autobus. Też jestem przeciwnikiem reklam, szczególnie tych zasłaniających okna.Uważam że autobusy które są częścią krajobrazu miasta nie powinny być bannerami reklamowymi.
Co do określenia kolorów w SIWZ to zależy jak dokładnie to opisano. Najlepiej byłoby zapytać w MPK, słyszałem jednak że zarówno niebieskie zbiorniki jak i czarny przód to decyzja Scanii. Właściwie to ta dyskusja nie ma już sensu bo pewnie połowa autobusów jest już pomalowana i nie da się już zmienić koloru. Miejmy nadzieję że Many i Solarisy lepiej będą wyglądały.
Co do malowania, to MPK dostało kilka propozycji szablonów i wybrali to co im się "spodobało".
Na zajezdni przy Okrężnej jest już 6 Scanii
Tap tap na chinolu
Na zajezdni przy Okrężnej jest już 6 Scanii
Tap tap na chinolu
O proszę. Many z białymi wyświetlaczami. No to mamy niezłą dyskotekę.
małe białe, małe pomarańczowe, duże białe, duże pomarańczowe ... I to na nowych autobusach...
Swoją drogą, można by to doprecyzować przy zamówieniu. Dwie dostawy z tego samego roku, i dwa różne kolory wyświetlaczy.
Ba, więcej, mamy Scanie dieslowe z białymi, a gazowce z pomarańczowymi...
Niby nie jest to problemem, jest to szczegół, ale białe są dużo lepsze IMO.
Nawet w słoneczny dzień, stojąc z tyłu gazowca i ropniaka widać kolosalną różnicę czytelności numeru linii...
małe białe, małe pomarańczowe, duże białe, duże pomarańczowe ... I to na nowych autobusach...
Swoją drogą, można by to doprecyzować przy zamówieniu. Dwie dostawy z tego samego roku, i dwa różne kolory wyświetlaczy.
Ba, więcej, mamy Scanie dieslowe z białymi, a gazowce z pomarańczowymi...
Niby nie jest to problemem, jest to szczegół, ale białe są dużo lepsze IMO.
Nawet w słoneczny dzień, stojąc z tyłu gazowca i ropniaka widać kolosalną różnicę czytelności numeru linii...
-
- Prytan
Z tego co mi się wydaje sprawa jest taka, że do nowej dostawy przekładają wyświetlacze, które swego czasu były zakładane w Jelczach w ramach programu unijnego.
Teraz kasują Jelcze a wyświetlacze przekładają do Scanii, co pozwoliło pewnie obniżyć cenę zakupu.
A małe wyświetlacze w Jelczach to pewnie efekt procesu tego przekładania. Nie wszystkie nowe autobusy są już w "obiegu" a w starych brakuje wyświetlaczy bo są instalowane w nowych.
Więc boczne wyświetlacze są instalowane jako czołowe w Jelczach.
Ale to tylko efekt przejściowy, bo wszystkie stare autobusy i tak idą do skasowania.
Teraz kasują Jelcze a wyświetlacze przekładają do Scanii, co pozwoliło pewnie obniżyć cenę zakupu.
A małe wyświetlacze w Jelczach to pewnie efekt procesu tego przekładania. Nie wszystkie nowe autobusy są już w "obiegu" a w starych brakuje wyświetlaczy bo są instalowane w nowych.
Więc boczne wyświetlacze są instalowane jako czołowe w Jelczach.
Ale to tylko efekt przejściowy, bo wszystkie stare autobusy i tak idą do skasowania.
A to te autobusy, co przypadkiem cena oferenta zgadzała się do złotówki z kwotą, jaką przeznaczył zamawiający...pilips1982 pisze:co pozwoliło pewnie obniżyć cenę zakupu.
Według tego dokumentu - niehurricane pisze: A to te autobusy, co przypadkiem cena oferenta zgadzała się do złotówki z kwotą, jaką przeznaczył zamawiający...
http://mpk.tarnow.pl/uploads/files/101/ ... rt_506.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;