Smutny los niepełnosprawnych w Tarnowie
Smutny los niepe³nosprawnych w Tarnowie
Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Widzę , że pojawiają się tutaj również radni miejscy, tak więc może uda się coś zmienić. Dużo jeżdżę po Tarnowie samochodem, jestem osobą niepełnosprawną od wielu lat. Przyszło mi ostatnio załatwić sprawę w Azotach Tarnów, czyli spółce notowanej na giełdzie, którą to bardzo chwalą się władze Tarnowa przy każdej okazji. Jednak, jak się okazało, wokół największego pracodawcy w Tarnowie nie ma ANI JEDNEGO MIEJSCA PARKINGOWEGO dla osoby niepełnosprawnej! Czy Azoty Tarnów dyskryminują takie osoby? Czy jest to aż tak duży koszt i trudność by wyznaczyć kilka takich miejsc zaraz przy bramach wejściowych? Niestety, wiele osób ma problemy z poruszaniem się a przejście kilku metrów stanowi dla nich wielki problem, bardzo często też i ból . W mieście też rewelacji pod tym względem nie ma, jednak to co mnie ostatnio bardzo zasmuciło to brak właśnie takich miejsc przy tak dużym zakładzie pracy w regionie Czy Azoty Tarnów nie są wrażliwe na potrzeby osób niepełnosprawnych? Nie przewidują obsługi takich osób? A może władze firmy są w pełni sprawne, przynajmniej fizycznie, że nie widzą lub też nie chcą widzieć tego problemu Smutna jest ta nasza rzeczywistość Liczę, że wspólnie uda się nam zmienić to miasto.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
pozdrawiam
Powiem tak:
smutne, brutalne acz prawidzwe. Współczuję wszystkim osobom które sa w jakiś sposób niepełnosprawne. Jeśli chodzi o miejsca parkingowe i azoty. To jest to sytuacja dwuznaczna. Bo po 1 nie wiem czy na Azotach pracuję jakaś osoba niepełnosprawna. Gdyby była pewnie by i takie miejsce sie pojawiło. W tym momencie (podejrzewam) takich osób tam nie ma więc problem dla szefów firmy nie istnieje.
Gdyby taki problem miał dyrektor, prezes, uwierz mi pojawiło by się z 10 miejsc dla niepełnosprawnych.
A po 2 azoty nie odstają jakos specjalnie od standardów Polskich. Czyli osoba niepełnosprawna - "a kto to?"
Niektorzy nie widza problemu gdy problem ten ich nie dotyczy.
smutne, brutalne acz prawidzwe. Współczuję wszystkim osobom które sa w jakiś sposób niepełnosprawne. Jeśli chodzi o miejsca parkingowe i azoty. To jest to sytuacja dwuznaczna. Bo po 1 nie wiem czy na Azotach pracuję jakaś osoba niepełnosprawna. Gdyby była pewnie by i takie miejsce sie pojawiło. W tym momencie (podejrzewam) takich osób tam nie ma więc problem dla szefów firmy nie istnieje.
Gdyby taki problem miał dyrektor, prezes, uwierz mi pojawiło by się z 10 miejsc dla niepełnosprawnych.
A po 2 azoty nie odstają jakos specjalnie od standardów Polskich. Czyli osoba niepełnosprawna - "a kto to?"
Niektorzy nie widza problemu gdy problem ten ich nie dotyczy.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
Ewentualnie mają inny parking "dla pracowników".
Jeśli przepisy nie przewidują, że miejsce MUSI być, to tylko dobra wola władz spółki może takie miejsce stworzyć.
Z drugiej strony - może napatrzyli się na "niepełnosprawnych" koło marketów, na miejscach parkingowych w centrum miasta itd. i wyszli z założenia, że większość tych samochodów z naklejkami to ściema i nie ma sensu cwaniakom robić jeszcze jednego miejsca.
Niestety nasze przepisy są tak skonstruowane, że naklejkę może dostać w zasadzie każdy i korzystać z niej do woli.
Jeśli przepisy nie przewidują, że miejsce MUSI być, to tylko dobra wola władz spółki może takie miejsce stworzyć.
Z drugiej strony - może napatrzyli się na "niepełnosprawnych" koło marketów, na miejscach parkingowych w centrum miasta itd. i wyszli z założenia, że większość tych samochodów z naklejkami to ściema i nie ma sensu cwaniakom robić jeszcze jednego miejsca.
Niestety nasze przepisy są tak skonstruowane, że naklejkę może dostać w zasadzie każdy i korzystać z niej do woli.
Super.Goscinny pisze:Z drugiej strony - może napatrzyli się na "niepełnosprawnych" koło marketów, na miejscach parkingowych w centrum miasta itd. i wyszli z założenia, że większość tych samochodów z naklejkami to ściema i nie ma sensu cwaniakom robić jeszcze jednego miejsca.
Tylko, że jak pokazuje przykład powyżej krzywdzi się niewinnych.
No ale po co myśleć o chorych. Zresztą takich miejsc powinno być jak najwięcej, a już napewno pod tak dużym zakładem pracy. A koszt stworzenia takich miejsc jest bardzo mały, troche farby i znak. Ech...
Niech cierpią niewinni.
-
- Rhetor
- Kontakt:
W najbliższym czasie skieruje oficjalne pismo do Prezesa Zarządu Zakładów Azotowych w tej sprawie z prośbą o naprawienie błędu - jakim niewątpliwie jest brak takiego miejsca na parkingu przez spółką notowaną na GPW.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
I o to chodzi własnie. Zmieniajmy to miasto na plus. Z tego co pamiętam "na Azotach" jest chyba 3 bramy którymi wchodza pracownicy. Sądzę, że przy każdej z tych bram + budynek, gdzie znajdują się władze ZA powinny byc takie miejsca. A jeżeli nie to niech zrobią ankietę ile takich osób jest w Polsce. 6 mln takich osób było w 2002 roku, nie chce mi się szukać noiwszych danych ale zakładam, że tendecja jest zwyżkowa. Sądze, że około 20 % Polaków to osoby pokrzywdzone przez los.Jakub Kwaśny pisze:W najbliższym czasie skieruje oficjalne pismo do Prezesa Zarządu Zakładów Azotowych w tej sprawie z prośbą o naprawienie błędu - jakim niewątpliwie jest brak takiego miejsca na parkingu przez spółką notowaną na GPW.
Pozdrawiam
Jeżeli na Azotach pracuje 4 tysiące ludzi, to nie ma bata by wszyscy byli sprawni
Kubo, sądze, że masz dostęp do danych w których podasz nam ilu niepełnosprawnych ejst w naszym mieście.
Niepełnosprawnośc to nie tylko ludzie bez nóg czy rąk. Bez przesady. Z tego co również wyczytałem "karta parkingowa osoby niepełnosprawnej" może zostać wydana tylko w przypadku niepełnosprawności związanej z narządem ruchu.
Co do zasadności takich orzeczeń, nie mnie je oceniać. Wiem też jedno. To, że po kimś nie widać niepełnosprawności nie oznacza, że ten ktoś jest w pełni sprawny.
Choc jak wszędzie i zawsze zdarzaja się Ci, którym coś ktoś załatwił.
Idąc Twoim tropem myślenia Deto, w Polsce jest blisko 50% zwolenników PO. Wobec tego nie ma bata - w Radiu Maryja też jest ich na pewno wielu.
6 mln niepełnosprawnych? Czy może raczej rencistów? Bo to nie jest to samo. Na pewno dobrze o tym wiesz.
Poza tym nieprawdą jest, że "inwalidę" mogą otrzymać tylko inwalidzi narządów ruchu. W rodzinie mam osobę z uprawnieniami, bo dziecko ma chore serce.
Tak czy siak: wstyd, że największy pracodawca a regionie nie dostrzega tego problemu. Ale wydaje mi się również, że interwencja Kuby, poza tym że pod publiczkę, może być również pożyteczna i skuteczna. Azoty niewielkim kosztem mogą naprawić błąd a zdejmą sobie z głowy drażliwy społecznie problem.
6 mln niepełnosprawnych? Czy może raczej rencistów? Bo to nie jest to samo. Na pewno dobrze o tym wiesz.
Poza tym nieprawdą jest, że "inwalidę" mogą otrzymać tylko inwalidzi narządów ruchu. W rodzinie mam osobę z uprawnieniami, bo dziecko ma chore serce.
Tak czy siak: wstyd, że największy pracodawca a regionie nie dostrzega tego problemu. Ale wydaje mi się również, że interwencja Kuby, poza tym że pod publiczkę, może być również pożyteczna i skuteczna. Azoty niewielkim kosztem mogą naprawić błąd a zdejmą sobie z głowy drażliwy społecznie problem.
Co ro Radia Maryja, to pewnie tacy są. W końcu skąd przecieki z wykładów Rydzyka, itd.gushman pisze:Idąc Twoim tropem myślenia Deto, w Polsce jest blisko 50% zwolenników PO. Wobec tego nie ma bata - w Radiu Maryja też jest ich na pewno wielu.
Co do liczby 6 mln, jest mniej ale i tak to spora liczba. http://www.tvn24.pl/1,1594808,druk.html 5 milionów na 38 to spory odsetek. No ale myślę, że Kuba przedstawi nam tutaj dane dotyczące naszego miasta
Co do kolejnej sprawy. Masz rację. Taka karta jest ważna dla osoby niepełnosprawnej jak i "opiekuna", może to być np. kierowca, który podwiózł chorego samochodem na zabiegi.
I dlatego te karty są nagminnie wykorzystywane przez osoby nieuprawnione, które mają osobę niepełnosprawną w rodzinie - i to mnie wkurza, bo nie ma jak tego sprawdzić i ukrócić.
Czy ktoś jadący po zakupy dla osoby niepełnosprawnej (SAM!) musi parkować na kopercie? Nie - ale parkuje, bo mu wolno. A zakupy robi dla siebie. I tak wszędzie.
No i na parkingach nie musi płacić, prawda?
Czy ktoś jadący po zakupy dla osoby niepełnosprawnej (SAM!) musi parkować na kopercie? Nie - ale parkuje, bo mu wolno. A zakupy robi dla siebie. I tak wszędzie.
No i na parkingach nie musi płacić, prawda?
-
- Rhetor
- Kontakt:
Jakbyś na to nie patrzył, to wszystko co robię, nawet to, że kupuję "jajka od kury grzebiącej", czy piszę na tym forum to jest to wszystko pod publiczkę. :-)gushman pisze:Ale wydaje mi się również, że interwencja Kuby, poza tym że pod publiczkę, może być również pożyteczna i skuteczna..
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie miałam dostępu do kompa przez dwa dni i dlatego dopiero dzisiaj piszę. Dziękuję wszystkim którzy podjęli ten temat i wyrazili swoją opinie! Serdecznie dziękuję Panu Kwaśnemu za zainteresowanie tematem i deklaracje pomocy! Ufam, że Pana głos w tej sprawie nie pozostanie bez echa!!! Szczerze mówiąc, to bardzo liczyłam na zainteresowanie! Wiem, że nie pozostaje Pan obojętny na problemy innych ludzi.
W imieniu licznych osób dotkniętych przez los trzymam kciuki i czekam na efekty Pana działań!
Pozdrawiam
W imieniu licznych osób dotkniętych przez los trzymam kciuki i czekam na efekty Pana działań!
Pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Rhetor
Tylko pozostaje pytanie ile z tych miejsc wykorzystają faktycznie osoby niepełnosprawne zanim zajmą je cwaniaczki którym tyłki przyrosły do siedzenia?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD