Inwestycje w miescie
Re: Inwestycje w miescie
Zastanawiałem się właśnie dlaczego ta nowa kostka jest jasna? Wszędzie dookoła jest ciemna. Nie mówię, że jest brzydka bo tak nie jest ale czy ktoś to przemyślał?sotiv pisze:Da się? da się Nie byle kto pilnował terminu i harmonogramu pracy Swoją drogą, ładna ta kostka tylko pewnie znowu będzie pomieszanie z poplątaniem. Kocie łby, asfalt, czerwona kostka, płytka itp. na 300 m2.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja pier****. Chłopie.krzychu pisze:lista zazalen jest dluga niedopoznania
Widzę, że wykonawcą jest firma ANKO, więc jest duże prawdopodobieństwo (graniczące z pewnością), że zostanie to solidnie zrobione (vide ul. Bandrowskiego).
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Tak, to fakt, że przejazd po Bandrowskiego to przyjemność. Równiutko, widać że było wykonane starannie. Zresztą widać to też było w trakcie prac, że się przykładają. W końcu robią "u siebie"
Wie ktoś co będzie na Romanowicza w miejscu Carefour'a? Na tablicy budowy jest informacja: Rozbudowa lokalu handlowego.
Wie ktoś jak sie miewa ten budynek na klikowskiej gdzie ma być klinika dentystyczna? skończony już?
Wiadomo już co będzie obok leroy merlin? podobno ktoś tam jeszcze zainwestował.
Wiadomo już co będzie obok leroy merlin? podobno ktoś tam jeszcze zainwestował.
Projekt "lepszego" Parku Strzeleckiego. Praktycznie wszystkie drzewa zostaną wycięte. Ciekawe czy rozpocznie się modne ostatnio wycie dotyczące wycinki aż tylu drzew.
https://bip.malopolska.pl/umtarnow,a,13 ... nowie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Załączony przeze mnie projekt zieleni znajduje się w załączniku 5d.
https://bip.malopolska.pl/umtarnow,a,13 ... nowie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Załączony przeze mnie projekt zieleni znajduje się w załączniku 5d.
- Załączniki
-
- projekt zieleni Parku Strzeleckiego.png (443.37 KiB) Przejrzano 7251 razy
A jest wyliczone ile drzew zostanie wyciętych? Z tego projektu widać, że tez sporo drzew będzie posadzonych chociażby wzdłuż ogrodzenia. Z pewnością nie wszystkie drzewa nadają się do bycia w parku, samosiejki, chore itp. Jeśli liczba wyciętych (z dokumentami gdzie zostały wywiezione) będzie w przybliżeniu odpowiadała ilości nowo zasadzonych, to czemu nie zrobić przerzedzenia i porządku? Z resztą jakaś cześć drzew ma być po prostu przesadzana na inne miejsce.
Nie wiem czy w projekcie są konkretne dane ponieważ nie czytałam wszystkich załączników. Natomiast z kilku artykułów (np. http://www.gazetakrakowska.pl/strona-ko ... ,11835366/" onclick="window.open(this.href);return false;) wynika wycięcie ok 600, a nasadzenie ok 100.
Zgadzam się co do konieczności odświeżenia parku itd. Ale jeśli dobrze czytam projekt i legendę, w centrum parku nie będzie w ogóle drzew tylko jakieś krzewy i byliny.
Heh, do wycinki 600 drzew, a człowiek musi przechodzić ceregiele w urzędach żeby wyciąć 1 drzewko na swojej działce i po wycięciu zasadzić nowe .
Zgadzam się co do konieczności odświeżenia parku itd. Ale jeśli dobrze czytam projekt i legendę, w centrum parku nie będzie w ogóle drzew tylko jakieś krzewy i byliny.
Heh, do wycinki 600 drzew, a człowiek musi przechodzić ceregiele w urzędach żeby wyciąć 1 drzewko na swojej działce i po wycięciu zasadzić nowe .
Słowo-klucz: "park". To nie ma być "las strzelecki" ale "park". A w parku jest dużo trawy, więc wycinka konkretnych drzew jest jak najbardziej uzasadniona.
W pobliskiej aptece mówili że LeclercBARIZEH pisze:Wie ktoś co będzie na Romanowicza w miejscu Carefour'a? Na tablicy budowy jest informacja: Rozbudowa lokalu handlowego.
Mam nadzieję, że min. Szyszko nie słyszał o Parku Sanguszków, bo zaraz wysłałby umyślnych po "chore" drzewa... Co do definicji parku się nie zgodzę z Tobą, Goscinny - im starszy park, tym większe drzewa. Można dodać jakieś krzaczory, ale drzewa, zwłaszcza stare i rozłożyste - są piękne. Zwłaszcza w parku.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Przede wszystkim dodałbym że istnieją również inne opcje niż gęsty las i puste pole, nie trzeba od razu w skrajności. Przecież przy upałach takich jak w ostatnim czasie nie będzie tam niemal żadnego schronienia przed słońcem, zupełnie bez cienia. Naprawdę nie widzę przeszkody żeby pogodzić jedno z drugim. Tak ciężko wymyślić np. coś takiego czy takiego?
Ale przecież w projekcie są i miejsca zacienione i nasłonecznione. Tam naprawdę jest co wyciąć, żeby uzyskać ładny efekt - nie muszą być to przecież stare drzewa. W tej chwili park jest puszczony na żywioł - może ma to swój urok, ale na większości terenu nie ma tam trawy, bo drzewa skutecznie blokują dostęp do światła.