Polski TOP wszech czasów
Polski TOP wszech czasów
W Trójce można było dzisiaj wysłuchać pierwszej części polskiego TOP-u pozycje od 100 do 64.
Jutro od 19 cd, Prowadzi Piotrek Baron. Polecam.
Jutro od 19 cd, Prowadzi Piotrek Baron. Polecam.
I kolejny polski TOP za nami. Oto 10 najlepszych zdaniem słuchaczy utworów:
1 Czesław Niemen - DZIWNY JEST TEN ŚWIAT
2 Perfect - AUTOBIOGRAFIA
3 Republika - BIAŁA FLAGA
4 Dżem - LIST DO M.
5 Obywatel G.C. - NIE PYTAJ O POLSKĘ
6 Kult - ARAHJA
7 Marek Grechuta - DNI, KTÓRYCH NIE ZNAMY
8 Aya RL - SKÓRA
9 Kult - POLSKA
10 Kult - DO ANI
Za rok następny:)
1 Czesław Niemen - DZIWNY JEST TEN ŚWIAT
2 Perfect - AUTOBIOGRAFIA
3 Republika - BIAŁA FLAGA
4 Dżem - LIST DO M.
5 Obywatel G.C. - NIE PYTAJ O POLSKĘ
6 Kult - ARAHJA
7 Marek Grechuta - DNI, KTÓRYCH NIE ZNAMY
8 Aya RL - SKÓRA
9 Kult - POLSKA
10 Kult - DO ANI
Za rok następny:)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
trójka jest chba najmniej upolitycznionym medium w naszym kraju, nie wiem czemu tak się oburzasz na "polski radio"
wydaje mi się że główną przyczyną braku polskiej muzyki w zagranicznych stacjach jest to, że nasz język dla obcokrajowców jest totalnie nie melodyjny i "szumiący". faktem jednak jest że niejednokrotnie jeśli chodzi o warstwę artystyczną to conajmniej nie ustępujemy zespołom angielskim czy amerykańskim (wymieniam te, gdyż są najbardziej lansowane w naszym krajui). za nami przemawia też fakt, że o ile na świecie w latach 80 muzyka zaczynała stawać sie jedną wielką "komerchą", to u nas był to prawdziwy bunt, poczuć można w niej było prawdziwy (jak w tytule ostatnio wydanego filmu) zew wolności.
skrajnym argumentem jest też to, że to jakby nie patrzeć część naszego dziedzictwa narodowego ;p skoro czytamy dziady i krzyżaków, czemu nie zapoznać się z twórczością naszych artystów?
wydaje mi się że główną przyczyną braku polskiej muzyki w zagranicznych stacjach jest to, że nasz język dla obcokrajowców jest totalnie nie melodyjny i "szumiący". faktem jednak jest że niejednokrotnie jeśli chodzi o warstwę artystyczną to conajmniej nie ustępujemy zespołom angielskim czy amerykańskim (wymieniam te, gdyż są najbardziej lansowane w naszym krajui). za nami przemawia też fakt, że o ile na świecie w latach 80 muzyka zaczynała stawać sie jedną wielką "komerchą", to u nas był to prawdziwy bunt, poczuć można w niej było prawdziwy (jak w tytule ostatnio wydanego filmu) zew wolności.
skrajnym argumentem jest też to, że to jakby nie patrzeć część naszego dziedzictwa narodowego ;p skoro czytamy dziady i krzyżaków, czemu nie zapoznać się z twórczością naszych artystów?
To tak samo jak np. my słuchamy czeskich piosenek. Byłem ostatnio u nich i ciężko słuchać tam radia. Zwłaszcza, że Czesi mają dziwny zwyczaj przerabiania znanych przebojów i dziwnie brzmi np. "house of rising sun" po ceskuwydaje mi się że główną przyczyną braku polskiej muzyki w zagranicznych stacjach jest to, że nasz język dla obcokrajowców jest totalnie nie melodyjny i "szumiący"