Internetowa Skrzynka Radnego
-
- Proedroj
- Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość doświetlenia przejść dla pieszych? Zastosowanie odblasków, diód i czegokolwiek co spowoduje lepszą widoczność tego obiektu i osób znajdujących się na nim.
- Co stało się z sezonowym malowaniem przejść dla pieszych, czasem zastanawiam się czy w danym miejscu jeszcze się ono znajduje, muszę się upewnić patrząc na znak poprzedzający domniemaną zebrę.
- Co stało się z sezonowym malowaniem przejść dla pieszych, czasem zastanawiam się czy w danym miejscu jeszcze się ono znajduje, muszę się upewnić patrząc na znak poprzedzający domniemaną zebrę.
Ostatnio zmieniony 28-04-2010, 08:43 przez Tomasz Drwal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rhetor
Jakubie dowiedz się czy jest możliwa opcja, jak jest, to niech wykonają coś a'la prowadnice (może być coś takiego jak te wypukłe kawałki stali koło przenośnego ronda - nie wiem jak to nazwać) na ostatnich 10 metrach skrzyżowania Piłsudskiego/Słowackiego i na skrzyżowaniu koło Shella w Krzyżu jadąc od strony Kerfura.
Dochodzi tam do częstych wymuszeń pierwszeństwa i wpychania się na chama, takie coś mogło by delikatnie ostudzić zapędy niektórych.
Dochodzi tam do częstych wymuszeń pierwszeństwa i wpychania się na chama, takie coś mogło by delikatnie ostudzić zapędy niektórych.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
Autor tematu - Rhetor
- Kontakt:
wniosek zgłoszę, masz racje, wiele przejść jest kiepsko oznakowanych, a dodatkowe odblaski nigdy nie zaszkodzą, zwłaszcza w nocy w newralgicznych miejscach. Jeśli masz jakieś propozycje takich przejść to zapraszam na PW.- Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość doświetlenia przejść dla pieszych? Zastosowanie odblasków, diód i czegokolwiek co spowoduje lepszą widoczność tego obiektu i osób znajdujących się na nim.
Ps. w Krzyżu zaczynają robić tzw. "tarki"
zaczeli już malować miasto, dziś widziałem już Lwowska/Starodąbrowska wymalowane linie. Wczoraj Pan Dyrektor TZDM tłumaczył się, że wciąż w nocy temperatura w nocy spada poniżej 10 stopni Celsiusza, toteż nie chcą malować - sztuka dla sztuki.Tomasz Drwal pisze:- Co stało się z sezonowym malowaniem przejść dla pieszych, czasem zastanawiam się czy w danym miejscu jeszcze się ono znajduje, muszę się upewnić patrząc na znak poprzedzający domniemaną zebrę.
Wiem o co Ci chodzi wniosek jutro zostanie złożony!Jakubie dowiedz się czy jest możliwa opcja, jak jest, to niech wykonają coś a'la prowadnice (może być coś takiego jak te wypukłe kawałki stali koło przenośnego ronda - nie wiem jak to nazwać) na ostatnich 10 metrach skrzyżowania Piłsudskiego/Słowackiego i na skrzyżowaniu koło Shella w Krzyżu jadąc od strony Kerfura.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Sztuka dla sztuki hmm najpierw to powinni ulice załatać, a potem malować... mam nadzieję, że najpierw wymalują odcinki ulic, które są w miarę niedawno remontowane w całości, gdzie nie ma dziur...Jakub Kwaśny pisze:
zaczeli już malować miasto, dziś widziałem już Lwowska/Starodąbrowska wymalowane linie. Wczoraj Pan Dyrektor TZDM tłumaczył się, że wciąż w nocy temperatura w nocy spada poniżej 10 stopni Celsiusza, toteż nie chcą malować - sztuka dla sztuki.
Ja też mam jeden wniosek, chodzi o stan pseudo ścieżek. Są takie odcinki, gdzie do połowy "ścieżki" wchodzi gleba, a na niej rośnie trawa, do tego dochodzi luźny piasek, pozostałość po zimie. Nikt się tym nie interesuje. Z moich obserwacji wynika, że najgorzej jest na ulicach Błonie, Spokojna, Elektryczna, Czysta. Zapewne jest więcej takich zaniedbanych odcinków.
-
- Rhetor
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... n_zl_.html Przeczytałem ten artykuł dotyczący kosztów w Krakowie i rzucił mi sie w oczy koszt "zamalowywania" graffiti. 350.000 i na miejscu zamalowanych pojawiaja sie nowe. Wiem, że Ty Kubo poruszałeś temat walki z graffiti na radzie miejskiej i interesuja mnie jakies konkrety w tej sprawie. Czy podjął ktoś temat czy skończyło sie na tradycyjnym: to za drogie, jest kryzys. miasta nie stać? Czy stac nas za dalsze niszczenie elewacji tylko dlatego, że niestac nas na ich ochronę? Proszę o odpowiedź w temacie Reakcja radnych na poruszony temat. Pozdrawiam.
PS. 350.000 PLn po to by dać wandalom nowe mury do zamalowania hehe. Łacząc to z akcją-nie przekroczmy 60% progu zadłużenia i straćmy na przewalutowaniu 120 mln PLN nie świadczy dobrze o rajcach miejsckich w Krakowie. To jakieś elementarne nbraki logicznego myślenia.
PS. 350.000 PLn po to by dać wandalom nowe mury do zamalowania hehe. Łacząc to z akcją-nie przekroczmy 60% progu zadłużenia i straćmy na przewalutowaniu 120 mln PLN nie świadczy dobrze o rajcach miejsckich w Krakowie. To jakieś elementarne nbraki logicznego myślenia.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Odnośnie grafitti.
Są specjalne środki do jego usuwania oraz preparaty uniemożliwiające malowanie sprayem po fasadach
Np. takie:
http://www.coverax.pl/antigraffiti.html
http://www.euro-system.pl/sklep_towary.php?id=46
Wydaje mi się, że coś takiego było by tańsze od zamalowywania.
Tylko trzeba by regularnie i szybko czyścić grafitti aby nie opłacało się ich smarować. W Anglii takie rozwiązanie sprawdzało się znakomicie a usuwaniem zajmowała się straż miejska. Po jakimś roku stosowania ilość nowo powstających grafitti dramatycznie spadała.
Można by na początek przetestować to np. w obrębie starego miasta.
Bo tak po prostu zamalowywać nie ma sensu. Po prostu gnoje będą miały czystą ścianę w sam raz do nowej zabawy
Są specjalne środki do jego usuwania oraz preparaty uniemożliwiające malowanie sprayem po fasadach
Np. takie:
Tylko trzeba by regularnie i szybko czyścić grafitti aby nie opłacało się ich smarować. W Anglii takie rozwiązanie sprawdzało się znakomicie a usuwaniem zajmowała się straż miejska. Po jakimś roku stosowania ilość nowo powstających grafitti dramatycznie spadała.
Bo tak po prostu zamalowywać nie ma sensu. Po prostu gnoje będą miały czystą ścianę w sam raz do nowej zabawy
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
Wlasnie mi sie przypomnialo, ze Kuba mowil, ze jakas firma w Tarnowie chciala swiadczyc miastu uslugi i okazalo sie, ze urzedasy pokiwaly glowami i powiedzialy, ze taniej jest robic"cos innego". Jak widac taniej jest NIC NIE ROBIC !!! O tutaj jest:defekator pisze:Odnośnie grafitti.
Np. takie:
http://www.pomalujswiat.com/
Poczekajmy co nam zreferuje Kuba.
PS. Jak mi sie juz marz ten dlugi weekend i wyjscie z biura
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
To tragicznie wygląda zwłaszcza na rynku. Nawet właściciel kamienicy piekarska-rynek nie wykańcza ścian niższych bo po co. Wiem że SLD jest do ran przyłóż wszelkiej maści chuliganom, ale czy nie da się porządnie przetrzepać tyłka autorom tych cudów malarskich ??. Szlak mnie trafia jak widzę świeżo pomalowaną ścianę i jakieś bazgroły.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Kuba, sugeruję byś zaproponował prezydentowi rozważenie skierowania protestu do Ministra Infrastruktury, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem od 4 maja nie będzie już pociągów interREGIO... czyli pogorszy się oferta przewozowa dla naszego miasta. Sam wiem, że korzystasz często z iR WOŚP, raz nawet jechaliśmy rano nim razem, ale zauważyłem Cię dopiero w Krakowie i zniknąłeś gdzieś w tunelu dworcowym...
Szczegóły na stronie Rynku Kolejowego.
Szczegóły na stronie Rynku Kolejowego.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
-
Autor tematu - Rhetor
- Kontakt:
Cezary Grabarczyk ma ponoć w gabinecie duży napis "Kolej Głupcze!"
Szczerze mówiąc nie wierzę, że te pociągi znikną! Kłóciłoby się to ze zdrowym rozsądkiem. Natomiast postaram się zaapelować wyżej! Czyli do współwłaścicieli Przewozów Regionalnych, Marszałka Ciepieli i radnego Sejmiku Bogusława Mąsiora. Z tym ostatnim o tym już rozmawiałem.
Szczerze mówiąc nie wierzę, że te pociągi znikną! Kłóciłoby się to ze zdrowym rozsądkiem. Natomiast postaram się zaapelować wyżej! Czyli do współwłaścicieli Przewozów Regionalnych, Marszałka Ciepieli i radnego Sejmiku Bogusława Mąsiora. Z tym ostatnim o tym już rozmawiałem.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Rhetor
To dobrzeJakub Kwaśny pisze:Wiem o co Ci chodzi wniosek jutro zostanie złożony!
Prosiłbym o info co i jak
Koło Carrefoura nie ma na to szans. Jeżeli zrobią takie "prowadnice" to jak wyjeżdżający spod marketu ostatnim wyjazdem przy Shellu zmienią pas do jazdy na wprost lub w lewo? No chyba, że wyjazd ten będzie przeznaczony tylko dla udających się w kierunku Dąbrowy Tarnowskiej/Kielc. Wtedy "prowadnica" mogłaby zaczynać się już na wysokości tego wyjazdu - to skutecznie powstrzymałoby też skręcających z tego wyjazdu... w lewo.LordRuthwen pisze:To dobrzeJakub Kwaśny pisze:Wiem o co Ci chodzi wniosek jutro zostanie złożony!
Prosiłbym o info co i jak
Natomiast koło Parku Strzeleckiego wcinania się na chama przed samą sygnalizacją nie obserwowałem już od tygodni a może i miesięcy. A przecież nie poprowadzisz "prowadnicy" od skrzyżowania z Goldhammera.
-
- Rhetor
gushman, 10 m wystarczy, od wyjazdu z Kerfura do skrzyżowania jest deczko więcej.
Ale masz rację, można i tak zrobić ale to jest chyba tylko gestia właściciela terenu - CH ECHO tak mi się wydaje.
A ja takie wcinanie się koło parku to ja widzę codziennie jak jadę do pracy a i w ciągu dnia też, dwa dni temu jakbym jechał 2 samochody wcześniej właściciel terenowego mercka zasponsorowałby mi nowe auto, bo ja bym mu się na pewno nie odsunął (przed samymi światłami).
Dziś rano też, Vectra na dębickich numerach przed samymi światłami, wydaje mi się, że już wjechał na tą wysepkę czy co to tam jest jednym kołem.
Ale masz rację, można i tak zrobić ale to jest chyba tylko gestia właściciela terenu - CH ECHO tak mi się wydaje.
A ja takie wcinanie się koło parku to ja widzę codziennie jak jadę do pracy a i w ciągu dnia też, dwa dni temu jakbym jechał 2 samochody wcześniej właściciel terenowego mercka zasponsorowałby mi nowe auto, bo ja bym mu się na pewno nie odsunął (przed samymi światłami).
Dziś rano też, Vectra na dębickich numerach przed samymi światłami, wydaje mi się, że już wjechał na tą wysepkę czy co to tam jest jednym kołem.