Remonty ulic w Tarnowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

O autobusach na ulicy Marii Dąbrowskiej i na ulicy Przemysłowej już słyszałem... O Heleny Marusarz słyszałem, że mieszkańcy chcą, czyżby powrót linii 16? :P

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Druid pisze:Mam wrażenie, że jednak kto inny remontuje, bo jakimś dziwnym trafem na terenie np. Lisiej Góry cała 73 jest równa jak stół, a z chwilą przejechania granicy miasta człowiek powinien się przesiąść na jakieś auto 4x4 żeby zawieszenia nie zajechać.

(...)

Widocznie gmina Lisia Góra jest w stanie sobie o takie rzeczy zadbać, miasto nie za bardzo.
Kajko powyżej wytłumaczył dlaczego tak jest z ta nawierzchnią. Bieżące utrzymanie i remonty dróg krajowych w granicach miasta na prawach powiatu ( a Tarnów takowy status posiada) należy do zadań tegoż miasta. Wszyscy jeszcze pamiętam sytuację z obwodnicą, która przez dwa lata była jednym kartofliskiem pomiędzy całkowicie wyremontowanymi odcinkami krajowej "4". Traf chciał, że obwodnica częściowo leży w granicach administracyjnych miasta i trzeba było nie lada wygibasów żeby się z gdaką dogadać w sprawie remontu.

imiol
Prytan
Kontakt:

Post autor: imiol »

ma ktoś informację kiedy zaczyna się budowa ronda na szujskiego-szkotnika ?
imi

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Informacje od P. Andrzeja Mikuty z TPKS:
Na przełomie II i III kwartału 2010 r. remont nawierzchni drogi wojewódzkiej nr 973.
W trakcie realizacji przebudowa ul. Gumniskiej, Dąbrowskiego, Konarskiego i ul. Ziaji. Termin zakończenia zadania lipiec / sierpień 2010 r.
III i IV kwartał 2010 r. - rozbudowa drogi krajowej nr 73 (ul. Błonie) wraz z budową ronda na skrzyżowaniu ulic Błonie Al. Jana Pawła II.
III, IV kwartał 2010 r. oraz I, II i III kwartał 2011 r. budowa połączenia Al. Jana Pawła II z węzłem Krzyż autostrady A4.
II, III kwartał 2010 r. przebudowa skrzyżowania ulic Szujskiego i Szkotnik. W br. tylko wyburzenia i poszerzenie do pełnych dwóch pasów od strony centrum.
III i IV kwartał 2010 r. rozbudowa ul. Dworcowej i ul. Bandrowskiego:
III i IV kwartał 2010 r. przebudowa ul. Matki Bożej Fatimskiej i ul. Starodąbrowskiej.
II kwartał 2010 r. przebudowa węzła Krakowska.
III kwartał 2010 r. budowa dodatkowego pasa ruchu na ul. Mościckiego przy Giełdowej.
II, III, IV kwartał 2010 r. modernizacja i rozbudowa sieci parkingów na terenie miasta Tarnowa.
II, III kwartał 2010 r. modernizacja przejść dla pieszych na ulicach Szkotnik, Słoneczna, Mościckiego, Reymonta.
III, IV kwartał 2010 r. wykonanie ścieżek i dróg rowerowych oraz dostosowanie chodników do ruchu rowerowego na terenie miasta Tarnowa.
II kwartał 2010 r. budowa ekranów akustycznych przy południowej obwodnicy miasta Tarnowa.
Rewitalizacja wybranych obszarów miasta: program zapewnienia harmonii estetycznej i urbanistycznej centrum miasta w tym budowa przejścia dla pieszych przy ul. Goldhammera ul. Brodzińskiego Termin zakończenia zadania do sierpień/wrzesień 2010 r. i modernizacja ul. Krakowskiej: IV kwartał 2010 r. do końca III kwartału 2011 r.
Remont nawierzchni jezdni i chodników ulic Konarskiego i Narutowicza, najprawdopodobniej do końca III kwartału 2010 r.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

LordRuthwen pisze:III, IV kwartał 2010 r. wykonanie ścieżek i dróg rowerowych oraz dostosowanie chodników do ruchu rowerowego na terenie miasta Tarnowa.
Ja mam takie pytanie do znawców tematu: Czy jeżeli przez ścieżkę rowerową (pod ścieżką) przebiega jakaś instalacja, to czy nie można by tej instalacji włożyć w dodatkową rurę (coś jak chowanie przewodów elektrycznych w ścianie w rurkach osłonowych), żeby, na wypadek awarii, można było bez rozkopywania tej ścieżki po prostu daną instalację wyciągnąć, naprawić i włożyć z powrotem? Wtedy droga do ścieżek betonowych/asfaltowych stoi otworem...
Jeżeli jest coś takiego możliwe, to proszę Kubę o zgłoszenie tego pomysłu na najbliższej sesji RM.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

ad2222, pewnie można, ale trzeba chcieć a wykonawcy idą po najmniejszej linii oporu, co z tego, że zrywanie potem nawierzchni i układanie jej na nowo kosztuje więcej... przecież to nie ich pieniądze (sic!)

toomas
Archont

Post autor: toomas »

A tak na marginesie..o Narutowicza zapomnieli?

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Narutowicza jest chyba już robiona :mrgreen: słyszałem, że po zakończeniu przebudowy skrzyżowania koło Sądu i odcinka do Mostowej mają kłaść nową nawierzchnię na odcinku do Tuchowskiej i dalej.

toomas
Archont

Post autor: toomas »

Przecież tam trzeba remont generalny..w TZDM to myślą, że nakładkami wszysko się da załatwic :))

Ravir
Rhetor

Odcinek od Sądu do Tuchowskiej będzie generalnie remontowany - bo nie wierzę, że zostawią ten pas kostki - chyba, że ma być to "Ścieżka Rowerowa" :mrgreen: :mrgreen:

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

LordRuthwen - pytaj się kogo chcesz, wszyscy Ci potwierdzą. Na punkcie tego powiedzenia mam obsesję i każdego poprawiam:
idą po najmniejszej linii oporu
po linii najmniejszego oporu! Liczy się siła oporu, nie wielkość linii (matematycy potwierdzą, że linia może być krótka-długa, a nie duża)... ; )

Prawdą to, że modernizacja skrzyżowania pod sądem ma trwać kilka miesięcy? Takie plotki dzisiaj do mnie dotarły...

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Keleos pisze:Prawdą to, że modernizacja skrzyżowania pod sądem ma trwać kilka miesięcy?
Słyszałem że do końca wakacji - mam tylko nadzieję, że tych najbliższych :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Ravir
Rhetor

Tak - tych 2010 :mrgreen:

Mówcie co chcecie ale jak dotąd remonty i budowy szły bardzo szybko - zupełnie jak by budowlańcy coś zażywali :mrgreen: :mrgreen: Może Dopalacze jakieś ?

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Chyba gorzką żołądkową a nie dopalacze.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Z tego co pamiętam, to ciąg Konarskiego, Narutowicza ma być wyremontowany od sądu do ulicy Limanowskiego. Dalej na zachód Tarnowskie Wodociągi podobno jeszcze nie wszystko zrobiły pod ziemią (a tyle razy tam już grzebali...).

ODPOWIEDZ