Dwa komputery na jednym łączu w IS
Dwa komputery na jednym ³ączu w IS
Jak w temacie, chcę podłączyć drugi komputer w domu, jest sens rozdzielać sygnał, czy lepiej płacić co miesiąc 16 zł za drugie stanowisko? Prędkość spadnie znacząco?
Nie znam się na tym, proszę o porady.
Nie znam się na tym, proszę o porady.
IS z tego co wiem nie obniża TTL - mają tylko blokadę MAC. Nie zależnie jednak warto kupić taki Router, który posiada opcję "podbicia" TTL oraz WiFi. Podłączamy router i konfigurujemy - i mamy internet na kilku komputerach. Te dodatkowe 16 zł to tak naprawdę płacimy za routowalny, zewnętrzny adres IP
Nie ma różnicy czy założysz router czy kupisz dodatkowe IP jeśli chodzi o szybkość. Będzie ona taka sama w obu przypadkach ponieważ sygnał idzie nadal tym samym kablem. Co prawda różnicę można odczuć jeśli zakupisz słaby router z małą ilością pamięci, który szybko się zapycha zwłaszcza przy ściąganiu i WiFi. Dlatego polecam zakup "czegoś lepszego" z minimum 32/4 MB RAM/ROM. Routery do 100 zł mają za zwyczaj 16/2 i nadają się do przeglądania stron tylko.
Jeśli chodzi o pytanie co lepiej kupić, router czy AP to sam sobie odpowiadasz. Skoro nie wiesz co lepiej to zakładam że nie wiesz jakie korzyści niesie publiczne IP, a co za tym idzie nie będziesz z nich korzystał.
Jeśli chodzi o pytanie co lepiej kupić, router czy AP to sam sobie odpowiadasz. Skoro nie wiesz co lepiej to zakładam że nie wiesz jakie korzyści niesie publiczne IP, a co za tym idzie nie będziesz z nich korzystał.
Boruta - IS oferuje Routery w standardowej cenie, zwykle są to D-Linki 524 lub coś podobnego. Nawet do ściągania torrentów taki router wystarczy - pamięć ma znaczenie w przypadku większej liczby komputerów.
Jak korzystamy z klasycznej konfiguracji czyli jeden, dwa kompy stacionarne + laptop po WiFi - to nawet najtańszy wystarczy. Śmiało możesz kupić router od IS.
Jedna sprawa : czy IS proponuje Ci tylko zakup routera czy w cenie ci go zainstalują. Jak rozumiem - nie będziesz płacił dodatkowych pieniędzy za kolejne stanowiska.
Jak korzystamy z klasycznej konfiguracji czyli jeden, dwa kompy stacionarne + laptop po WiFi - to nawet najtańszy wystarczy. Śmiało możesz kupić router od IS.
Jedna sprawa : czy IS proponuje Ci tylko zakup routera czy w cenie ci go zainstalują. Jak rozumiem - nie będziesz płacił dodatkowych pieniędzy za kolejne stanowiska.
W przypadku routera nie będę płacił za drugie stanowisko, nawet tak mi doradzali w BOK. Cena routera ma być z konfiguracją, czyli chyba mi go zainstalują. Komputery są stacjonarne, łącze pójdzie kablem. Jeszcze raz dzięki za podpowiedziRavir pisze:Jedna sprawa : czy IS proponuje Ci tylko zakup routera czy w cenie ci go zainstalują. Jak rozumiem - nie będziesz płacił dodatkowych pieniędzy za kolejne stanowiska.
-
- Rhetor
Nawiązując do tematu:
Nie prawda, że prędkość ci nie spadnie, na najtańszym ruterze spadnie, testowałem już na sobie TP-Linki, Edimaxy, Dlinki, Planety i inne badziewia - u mnie wszystkie się zatykają (3 komputery, dwa lapki i jeden stacjonarny używany od parady).
U większości ludzi działają dobrze, ale widać ja mam zbyt wysokie wymagania odnośnie prędkości i jakości łącza.
Nie prawda, że prędkość ci nie spadnie, na najtańszym ruterze spadnie, testowałem już na sobie TP-Linki, Edimaxy, Dlinki, Planety i inne badziewia - u mnie wszystkie się zatykają (3 komputery, dwa lapki i jeden stacjonarny używany od parady).
U większości ludzi działają dobrze, ale widać ja mam zbyt wysokie wymagania odnośnie prędkości i jakości łącza.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
U mnie nie spadało nigdy. Jeśli na wszystkich komputerach nie pobieramy plików non-stop to nie powinno spadać. Zwykłe Dlinki testowałem wiele razy i nigdy mi nie spadało.
Teraz mam Vigora 2910G i stacjonarny PC na kablu + netbook po WiFi - ale 2910 to potęzny kombajn, który bez problemu ciągnie kilkanaście maszyn. Ale go nie proponuję wprawdzie ma ogromne mozliwości - ale kosztuje masakryczne pieniądze.
Boruta - jesli tak to na Twoim miejscu bym zatrudnił IS - jeśli sam nie chcesz się bawić w konfigurację - to dziewczęta i chłopcy z IS przyjdą, zainstalują router, zarobią wtyczki na przewodach (kolejna rzecz z głowy) i całość uruchomią. Cena routera jest średnia na rynku więc nie przepłacasz. Acha to router z WiFi? Jeśli nie to warto dopłacić do WiFi - przyjdzie kumpel z Laptopem i nie potrzeba kabli.
Teraz mam Vigora 2910G i stacjonarny PC na kablu + netbook po WiFi - ale 2910 to potęzny kombajn, który bez problemu ciągnie kilkanaście maszyn. Ale go nie proponuję wprawdzie ma ogromne mozliwości - ale kosztuje masakryczne pieniądze.
Boruta - jesli tak to na Twoim miejscu bym zatrudnił IS - jeśli sam nie chcesz się bawić w konfigurację - to dziewczęta i chłopcy z IS przyjdą, zainstalują router, zarobią wtyczki na przewodach (kolejna rzecz z głowy) i całość uruchomią. Cena routera jest średnia na rynku więc nie przepłacasz. Acha to router z WiFi? Jeśli nie to warto dopłacić do WiFi - przyjdzie kumpel z Laptopem i nie potrzeba kabli.
-
- Rhetor
Ravir, Komp stacjonarny wyłączony, jeden laptop - przeglądanie stron i gg, natomiast ja: otwarte 4 sesje SSH, wysył dużych plików (3 x 2,5 GB) na FTP, do tego jeszcze stronki.
Efekt: po około 3 minutach router się zawiesił.
Rozwiązanie: musiałem u siebie na laptopie przyciąć ruch do 2000/2000 kbit <-- ale to nie prędkość do wysyłania plików! Przy większym limicie zatkanie następowało po 5 minutach.
Sorry, ja jednak kupię lepszy router niż te oparte na tym dziwnym chipsecie (wymienione w moim poprzednim poście).
Efekt: po około 3 minutach router się zawiesił.
Rozwiązanie: musiałem u siebie na laptopie przyciąć ruch do 2000/2000 kbit <-- ale to nie prędkość do wysyłania plików! Przy większym limicie zatkanie następowało po 5 minutach.
Sorry, ja jednak kupię lepszy router niż te oparte na tym dziwnym chipsecie (wymienione w moim poprzednim poście).
-
- Rhetor
No tu masz rację.
-
- Rhetor
Zastanawiałem się właśnie nad WRT albo już nad czymś mocniejszym, bo WRT ma "pod maską" tylko 300 MHz i 32 MB RAM w najwyższej opcji (Zaznaczam, że dlinki i inne szmelce za 100 zł mają 180 MHz i 8-16 MB RAM), lub za jednym Netgearem (680 MHz/64 MB RAM), bo zakładam, że właśnie o to chodzi gdyż mój laptop generuje naprawdę duży ruch.