Asfalt na wale Dunajca dla rowerzystów
Re: Asfalt na wale Dunajca dla rowerzystów
https://www.facebook.com/Szczucinka/?fref=ts" onclick="window.open(this.href);return false; tutaj szukaj informacji. Całe szczęście, że udało się wygrać wojenke z chorymi pomysłami budowy ścieżki rowerowej w miejsce linii kolejowej, za któymi to optował burmistrz Dąbrowy Tarnowskiej. W planach jest wprowadzenie drezyn, ale daleka droga do tego.
Można było starać się o dofinansowanie rewitalizacji linii 115 i stworzenie coś na wzór SKMki, ale pewnych włodarzy jedyne na co było stać to wymyślenie ścieżki rowerowej
w obecną infrastrukturę trzeba wiele zainwestować, są ubytki w torowisku, podkłady do wymiany, odkrzaczenie, ale warto!
Można było starać się o dofinansowanie rewitalizacji linii 115 i stworzenie coś na wzór SKMki, ale pewnych włodarzy jedyne na co było stać to wymyślenie ścieżki rowerowej
w obecną infrastrukturę trzeba wiele zainwestować, są ubytki w torowisku, podkłady do wymiany, odkrzaczenie, ale warto!
Możesz wyjaśnić co chorego było w tym pomyśle.Całe szczęście, że udało się wygrać wojenke z chorymi pomysłami budowy ścieżki rowerowej w miejsce linii kolejowej,
Bo na razie chore są tory, po których od ładnych paru lat nic nie jeździ i zapewniam Cię, że nic nie pojedzie...
P.S.
SKM - szybka kolej miejska powiadasz - a to niby gdzie się mają poruszać tym mieszczuchy? Pomiędzy dworcem a Hodowlaną ? Bo dalej dalej tory lecą zadupiami.
Jeżeli nagle jakieś pociągi pasażerskie miałyby zacząć kursować Szczucinką, to przypuszczam, że głównymi zainteresowanymi mieli by być mieszkańcy Dąbrowy Tarnowskiej i Szczucina. Problem polega na tym, że na trasie Szczucin - Tarnów kursuje od pierona busów firm R.T.M. i EuroTrans, ci sami przewoźnicy kursują też na linii Żabno - Tarnów. I tak już wręcz biją się o pasażerów, bilet z Dąbrowy do Tarnowa bez ulgi wyniósł mnie śmieszne 2 zł albo 2,5 zł, ceny biletów miesięcznych również nie są wygórowane. Z tego co opowiadał mi znajomy mieszkający w DT, to właściciel jednej firmy może być w stanie jeździć za darmo przez rok byleby wykończyć tego drugiego - ot taka wojenka ;-)
Osobiście uważam, że reaktywowanie tej linii byłoby wywaleniem pieniędzy w błoto, nawet gdyby miały się tam odbywać jedynie jakieś przejazdy turystyczno-widokowe, to i tak koszty remontu, odkrzaczania itp. zwracałyby się bardzo długo.
Istnieje jakiś wątek odnośnie Szczucinki? Można by nie robić tutaj offtopu
Osobiście uważam, że reaktywowanie tej linii byłoby wywaleniem pieniędzy w błoto, nawet gdyby miały się tam odbywać jedynie jakieś przejazdy turystyczno-widokowe, to i tak koszty remontu, odkrzaczania itp. zwracałyby się bardzo długo.
Istnieje jakiś wątek odnośnie Szczucinki? Można by nie robić tutaj offtopu
Na tej linii od Dąbrowy doSzczucina rośnie las. Częściowo nie ma szyn i podkładów a korzenie drzew rozsadziły nasypy. Żeby tam pojechało cokolwiek szynowego trzeba by rozebrać tą linię do dna i zbudować na nowo. A to raczej jest bez sensu.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
petr
petr
chore sa tory? szkodza Ci one? czy moze chora wladza ktora chorymi wizjami doprowadzila do takiego stanu rzeczy jaki jest w Dabrowie, Szczucinie, lepiej lobbowac interesy busiarzy i co by im klienci nie odpadli, lepiej lobbowac budowe sciezki po torach co by nikomu do glowy nie przyszlo przywrocenie normalnego ruchu pociagu, szynobusu. A Droga na Dabrowe, Szczucin taka szeroka i bezpieczna.
zadupiami jest tez Leg, Zabno? do Zabna pociag jedzie raz na tydzien albo dwa. A Twoje zapewnienia za jakis czas zostana zweryfikowane wiec mozesz sobie ich oszczedzic.
na linie maja zostac wprowadzone planowo drezyny.
zadupiami jest tez Leg, Zabno? do Zabna pociag jedzie raz na tydzien albo dwa. A Twoje zapewnienia za jakis czas zostana zweryfikowane wiec mozesz sobie ich oszczedzic.
na linie maja zostac wprowadzone planowo drezyny.
Już raz to pisałem, ale powtórzę - za niedaleką granicą mamy bardzo ładny przykład - Badener Bahn, z centrum Wiednia do Baden - większość miejscowości po drodze to sypialnie Wiednia, niby małe dziury, ale w każdej są wielorodzinne bloki i sporo nowych jednorodzinnych domów. Tylko ta kolejka ma już ze sto lat , no i kursuje dość często.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Halo, Halo To NIE TEN WĄTEK
Tak są chore, bezużyteczne a co najgorsze zaczynają straszyć. Do tego conajmniej trzy znaki STOP, które skutecznie tamują ruch na Krysztaowej, Sadowej i Kochanowskiego szkodzą mi i środowisku - zawsze o tym wspominam zatrzymując bezsensownie samochód przed w/w znakami.chore sa tory? szkodza Ci one?
Miałem na myśli zadupia Tarnowa w kontekście SKM.zadupiami jest tez Leg, Zabno?
Ale trudno się z Tobą nie zgodzić...
Drezyna to raczej jest składem serwisiowym. Raczej nie do wożenia ludzi.na linie maja zostac wprowadzone planowo drezyny
A jeśli mówisz o tej napędzanej siłą mięśni ludzkich, to chyba nie wiesz co mówisz...
Wracając do tematu:
Wycieczka ze Szczucina wałem Wisły, wałem Dunajca do Tarnowa to jest prawie 80 km. Dla mnie i mojej rodziny nie do pokonania w obie strony. Szukam transportu aby dojechać tam, a wrócić rowerkiem spowrotem. Niech mi ktos powie, czy jeżdżą busy do Szczucina i skąd odjeżdżają. Może zapytam busiarza czy by zawiózł ?
@Malwador
http://rtm-trans.pl/szczucin-tarnow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.plawecki.org/s-tarnow-dabrow ... ,4,13.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Przez Tarnów jadą mniej więcej tak jak linia 5
http://rtm-trans.pl/szczucin-tarnow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.plawecki.org/s-tarnow-dabrow ... ,4,13.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Przez Tarnów jadą mniej więcej tak jak linia 5
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Takie rzeczy to tylko na zachód od Wisłyad2222 pisze:Już raz to pisałem, ale powtórzę - za niedaleką granicą mamy bardzo ładny przykład - Badener Bahn, z centrum Wiednia do Baden - większość miejscowości po drodze to sypialnie Wiednia, niby małe dziury, ale w każdej są wielorodzinne bloki i sporo nowych jednorodzinnych domów. Tylko ta kolejka ma już ze sto lat , no i kursuje dość często.
Polak Szkot dwa bratanki*
Marwaldor:
http://wycieczki-bieszczady.pl/drezyny- ... zyczalnia/" onclick="window.open(this.href);return false;
co widzimy?
skoro nie wiem, to patrz tutaj:Drezyna to raczej jest składem serwisiowym. Raczej nie do wożenia ludzi.
A jeśli mówisz o tej napędzanej siłą mięśni ludzkich, to chyba nie wiesz co mówisz...
http://wycieczki-bieszczady.pl/drezyny- ... zyczalnia/" onclick="window.open(this.href);return false;
co widzimy?
coś chcesz dodać? czekam, bo cały czas czytam z Twojej strony, "nie wiesz co mówisz, chore tory, nie pojedzie" więc tak się mają do tego Twoje zapewnienia. Nie dziwie się, że w tym mieście jest taka sytuacja, skoro wszyscy są tylko nastawieni na NIE DA SIE. A tu wielkiej filozofii nie maBieszczadzkie Drezyny Rowerowe zostały uznane za
NAJLEPSZY PRODUKT TURYSTYCZNY
Województwa Podkarpackiego 2015 oraz Polski 2015
Wczoraj byłem na tych drezynach - świetna rzecz, ale powiem Ci jedno - nie mamy takich widoków, jak w Bieszczadach - bo też, pedałując do stacji Stefkowa, myślałem o linii Tarnów-Szczucin w tym kontekście. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś, wzorem firmy z Bieszczad, zaryzykował trochę grosza i spróbował zrobić coś takiego w Tarnowie. Oni zaryzykowali i się udało. Ja swoich pieniędzy w naszą "szczucinkę" nie zaryzykowałbym.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Tak chcę dodać, że Tarnów i jego okolice to nie Bieszczady, a Szczucin czy D.Tarnowska to nie Zakopane czy austriackie Baden. W D.Tarnowskiej nie ma nic co by mogło przyciągnąć turystów, w Szczucinie również, no może poza muzeum drogownictwa, które niestety jest nieczynne w sobotę i niedzielę. Myśle, że z powodu natłoku zwiedzających...coś chcesz dodać? czekam, bo cały czas czytam z Twojej strony, "nie wiesz co mówisz, chore tory, nie pojedzie" więc tak się mają do tego Twoje zapewnienia.
I tylko napomknę, że jest pewna różnica pomiędzy wąskotorówką a zwykłym torem: Drezynę na zwykły tor jest w stanie napędzić tylko ktoś pokroju strongmena i w trasie do najbliższych Niedomic będzie potrzebował zmiany...
A rowerem to nawet ośmiolatek dojedzie...
Oczywiście, że się da. Tylko pytanie: Po co ? Skoro widać jak na dłoni, że to najpierw będzie klapa a zaraz potem wtopa. I tu wielkiej filizofii też nie ma.Nie dziwie się, że w tym mieście jest taka sytuacja, skoro wszyscy są tylko nastawieni na NIE DA SIE. A tu wielkiej filozofii nie ma
Ale skoro jesteś innego zdania zrób biznesplan, uderzaj po fundusze unijne, dołóż ze swoich, zainwestuj i zarabiaj pieniądze...
http://next.gazeta.pl/next/7,151003,205 ... #BoxBizImgRowerem po torach. Na Śląsku w miejscu nieczynnych linii kolejowych zbudują rowerową autostradę
Nie tylko na Śląsku. W artykule jest mowa o podobnych rozwiązaniach na Pomorzu czy też w Niemczech. Widać tylko u nas ten pomysł okazał się poroniony, ze względu na płonne nadzieje przywrócenia nierentownego w obecnej sytuacji ruchu kolejowego na Szczucince. Zamiast trasy rowerowej nie będzie nic - ale przynajmniej nie będzie też nowych powodów do narzekania
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM