Mewy (?) w Tarnowie
Mewy (?) w Tarnowie
Nie znam się na ptakach, ale ostatnio widzę całe stada ptaków, które przypominają mewy.
Wiem, że na wysypisku można je było spotkać, ale teraz widzą je wszędzie w mieście, czego wcześniej nie było.
Może mi ktoś powiedzieć co to za ptaki i skąd się ich nagle tyle wzięło?
Wiem, że na wysypisku można je było spotkać, ale teraz widzą je wszędzie w mieście, czego wcześniej nie było.
Może mi ktoś powiedzieć co to za ptaki i skąd się ich nagle tyle wzięło?
Re: Mewy (?) w Tarnowie
Chyba raczej o rybitwy Ci chodzi.
Mewa tylko na morzem, do tego jest gabarytów małego indyka
Na wysypisku jest ich moc, co wieczór pijąc piwko oberwuję ich stadny powrót - lecą na Westerplatte w kierunku centrum miasta. Muszą gzieś po drodze skręcać (wiadomo stare miasto opanowała mafia gołębi), pewno na Dunajec/Bobrowniki/Komorów - toż to wodny ptaszek
Ale na "dołach" i Dunajcu też ich nie brakuje. Zalecam wycieczkę rowerkiem po świeżutkim asfalcie VeloDunajec i obserwację ptactwa.
Mewa tylko na morzem, do tego jest gabarytów małego indyka
Na wysypisku jest ich moc, co wieczór pijąc piwko oberwuję ich stadny powrót - lecą na Westerplatte w kierunku centrum miasta. Muszą gzieś po drodze skręcać (wiadomo stare miasto opanowała mafia gołębi), pewno na Dunajec/Bobrowniki/Komorów - toż to wodny ptaszek
Ale na "dołach" i Dunajcu też ich nie brakuje. Zalecam wycieczkę rowerkiem po świeżutkim asfalcie VeloDunajec i obserwację ptactwa.
Moim zdaniem to też rybitwy a nie mewy
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
@malwador: apropos Velo Dunajec - to coś, co zaczyna się na wale w Ostrowie (na północ od mostu) to już gotowa ścieżka? Bo wydaje mi się, że brakuje tam jeszcze jednej warstwy.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
jednak Panowie to są MEWY,a dokładniej "mewy śmieszki",a to że jest ich coraz więcej na mieście to tylko i wyłącznie zasługa mieszkanców i wszystkich dokarmiających prosto z okna....ludzie rzucają co popadnie,tak więc mewy stwierdziły ze mogą zrobic konkurencje gawronom i gołębią i oswajają się coraz bardziej z roku na rok.I faktycznie gniazduja nad Dunajcem i wszelkimi osadnikami np.przy Azotach (i oczywiscie na "wysypisku").
..tak wiec MEWY nie tylko nad morzem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mewa_%C5%9Bmieszka" onclick="window.open(this.href);return false;
..tak wiec MEWY nie tylko nad morzem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mewa_%C5%9Bmieszka" onclick="window.open(this.href);return false;
Już jest gotowa - 2 tygodnie temu były jeszcze niedociągnięcia (sam jechałem) ale podobno teraz już tylko czeka na przecięcie wstęgi przez oficjeli.ad2222 pisze:@malwador: apropos Velo Dunajec - to coś, co zaczyna się na wale w Ostrowie (na północ od mostu) to już gotowa ścieżka? Bo wydaje mi się, że brakuje tam jeszcze jednej warstwy.
Mówie o odcinku Ostrów-Glów. Bo co dalej od Biskupic R. i co wzwyż od Ostrowa to nic nie wiem...
Kurcze te co ja widziałem mają białe głowy. Ale człek już niewidomy się robi dlatego niebawem zasadzę się z lornetką i jak będą wracały z wysypiska to wam potwierdzę co to za ptaszysko..tak wiec MEWY nie tylko nad morzem
Skoro poruszyliście temat ptaków , to i ja od siebie coś skrobnę.Nie o mewach, a gawronach i kawkach, których ostatnio jest plaga.
Dzioby wydzieraja niemiłosiernie juz od 4-5 rano obsiadając okoliczne drzewa.Co rano 5 metrów przed oknem mam pobudkę, w ilości kilkunastu niemiłosiernie rozdartych w niewiadomym celu dziobów.
Najchętniej bym je ze śruta zaczął traktować, ale podobno gatunek chroniony.
Można to gdzieś zgłosić bądz jakieś sprawdzone patenty ktoś ma?
Dzioby wydzieraja niemiłosiernie juz od 4-5 rano obsiadając okoliczne drzewa.Co rano 5 metrów przed oknem mam pobudkę, w ilości kilkunastu niemiłosiernie rozdartych w niewiadomym celu dziobów.
Najchętniej bym je ze śruta zaczął traktować, ale podobno gatunek chroniony.
Można to gdzieś zgłosić bądz jakieś sprawdzone patenty ktoś ma?
Nie dokarmiać. Niestety wiele osób z niewiadomych przyczyn wyrzuca resztki jedzenia "dla kotów" i ptaszyska nauczyły się gdzie najłatwiej o wyżerkę.
To fakt, życzliwe babcie sypną tu i ówdzie i po zawodach.
Spróbuję w administracji TSM, zapropnuję samemu wydruk odpowieniej ilości informacji o zakazie dokarmiania i ew. konsekwencjach, oni niech tylko dadzą pieczątkę.Klejeniem na dzrzwiach wejściowych klatek sam mogę się zająć.Jak tak dalej pójdzie to te czarne s........y mnie w obłęd wpędzą.
Spróbuję w administracji TSM, zapropnuję samemu wydruk odpowieniej ilości informacji o zakazie dokarmiania i ew. konsekwencjach, oni niech tylko dadzą pieczątkę.Klejeniem na dzrzwiach wejściowych klatek sam mogę się zająć.Jak tak dalej pójdzie to te czarne s........y mnie w obłęd wpędzą.
-
- Rhetor
Nie TSM tylko SM! Z jednej strony ucieszą się gdy będą mogli wypisać kilka mandatów staruszkom a z drugiej starszych ludzi wyedukujesz tylko przez portfel właśnie.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Przyjrzałam się "mewom" które latają nad moim domem - i mają czerne głowy
A nie wiem czy wiecie, w ostatnim czasie Ziemia Tarnowska obfitowała w prawdziwe perełki ornitologiczne.
W Siemiechowie widziano sępa płowego, a w Rzuchowej - orłosępa. (odsyłam na fb -> https://www.facebook.com/BirdingPoland/?fref=nf" onclick="window.open(this.href);return false; )
Pojawiła się także informacja o dropiu, ale nie potwierdzona.
A nie wiem czy wiecie, w ostatnim czasie Ziemia Tarnowska obfitowała w prawdziwe perełki ornitologiczne.
W Siemiechowie widziano sępa płowego, a w Rzuchowej - orłosępa. (odsyłam na fb -> https://www.facebook.com/BirdingPoland/?fref=nf" onclick="window.open(this.href);return false; )
Pojawiła się także informacja o dropiu, ale nie potwierdzona.
-
- Prytan
Ostatnio Plaga tych ptaków jest w Tarnowie od wielu lat.Zwłaszcza gawronów.Ich jest w Tarnowie chyba tysiące... .Wojtasek pisze:Nie o mewach, a gawronach i kawkach, których ostatnio jest plaga.
Od kilku miesięcy w mojej okolicy widzę też, że sroki zwiększyły swoją populację.
Ostatnio nawet u mnie na Starówce zabłąkał się jedno duże, białe, czarnogłowe ptaszysko. Krążyło nad ogrodami przez dobre 20 minut. A odnośnie wron, których faktycznie w Tarnowie masa przypomnę jedno swoje zdjęcie, które swego czasu podbiło 'twarzoksiążkę": http://tnij.org/1nqxacz" onclick="window.open(this.href);return false; . ;-)
Odnośnie ptactwa, to w ostatnich latach coraz widzę coraz więcej sierpówek. Raz naliczyłem chyba z 6 par na swoim ogrodzie.
Odnośnie ptactwa, to w ostatnich latach coraz widzę coraz więcej sierpówek. Raz naliczyłem chyba z 6 par na swoim ogrodzie.
Sierpówek, zwanych cukrówkami jest od zawsze sporo.
Tak to teraz wygląda, że w mieście jest więcej ptaków niż na wsi
Tak to teraz wygląda, że w mieście jest więcej ptaków niż na wsi