Przyszłość Tarnowa
Re: Przyszłość Tarnowa
Wiem. Ale przecież udział prezydenta w takiej debacie to rzecz raczej normalna i nawet jak nie ma nic mądrego do powiedzenia to może przynajmniej coś mądrego usłyszy do innych. Efektów po tym panelu nie oczekuję jakiś wielkich, ale zaszkodzić też nie zaszkodzi. A każdy sensowny pomysł jest na wagę złota.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
Udział owszem, ale co on może jako prelegent wnieść do debaty? Że kluczem do rozwoju miasta są potańcówki w amfiteatrze? A Augustyński powie o DESKu, który tak wiele nam przynosi, czy o call center, które rozwiązało problem bezrobocia w mieście? Przecież oni mają władzę w rękach!defekator pisze:Wiem. Ale przecież udział prezydenta w takiej debacie to rzecz raczej normalna i nawet jak nie ma nic mądrego do powiedzenia to może przynajmniej coś mądrego usłyszy do innych. Efektów po tym panelu nie oczekuję jakiś wielkich, ale zaszkodzić też nie zaszkodzi. A każdy sensowny pomysł jest na wagę złota.
W kwestiach rozwoju miasta powinniśmy się wzorować na miastach, które maja w tej kwestii sukcesy. Rozmawiać oczywiście zawsze warto, ale warto, aby miało to jakiś sens dla miasta. Obawiam się, że wiele osób, które maja pomysły na miasto, w takich godzinach pracują.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
-
- Rhetor
Katowice: Palmy na rynku stoją przy sztucznej Rawie
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... m,zid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat do debaty i przemyśleń (chyba tylko moich) w kontekście archaicznej koncepcji zabudowy amfiteatru w Tarnowie.
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... m,zid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat do debaty i przemyśleń (chyba tylko moich) w kontekście archaicznej koncepcji zabudowy amfiteatru w Tarnowie.
-
- Rhetor
Katowice bardzo się zmieniły w ciągu ostatnich lat. Poza wybudowaniem muzeum górnictwa i NOSPRu, wyburzono budynek obok Spodka, przebudowano dworzec i okoliczne uliczki oraz wyremontowano miejsce nazywane przez Hanysów rynkiem, tak że teraz jest tam bardzo ładnie. Na tym rynku oprócz wspomnianej fontanny nad Rawą i palm, zrobiono w zimie darmowe lodowisko, które nie niszczyło płyty, a w sezonie ciepłym są tam kramy na których wciąż odbywają się różne ciekawe targi. Do tego wszechobecne wypożyczalnie rowerów.
Życzę Tarnowowi takiego gospodarza z wizją.
Życzę Tarnowowi takiego gospodarza z wizją.
-
- Rhetor
@ Jan Kowalski a teraz rzeczywistość. Aktualnie mamy dwóch panów liderów. Pan Roman 2000 Ciepiela i pan Kaziu Koprowski. Jak myślisz który ma lepszą wizję na całkowite położenie miasta?
Sądzę, że szybciej zrobiłby to Koprowski. Co nie oznacza, że w Ciepieli pokładam jakiekolwiek nadzieje na istotny rozwój miasta. Zresztą lokalnie czy PIS czy PO to jedno i to samo. Ta sama klika. I do czasu aż ludzie nie zmądrzeją i w wyborach lokalnych nie przestaną głosować na partyjne logo będzie tak jak jest.
A z miast, które potrafiły ostatnim czasem się odbić polecam zerknąć na Łódź. Jeszcze nie jest tam super ale coś się ruszyło i sprawy idą w dobrym kierunku po całkowitym rozłożeniu miasta na łopatki przez Kropiwnickiego.
A z miast, które potrafiły ostatnim czasem się odbić polecam zerknąć na Łódź. Jeszcze nie jest tam super ale coś się ruszyło i sprawy idą w dobrym kierunku po całkowitym rozłożeniu miasta na łopatki przez Kropiwnickiego.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
Co do łodzi to Mikołaj Rejs - Tarnów (murale: Pałac Młodzieży, Park Sanguszków) popełnił coś takiego:
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/lo ... ze/dq27ptg" onclick="window.open(this.href);return false;
Wracając do tematu. Moim zdaniem klany rodzinne w UM i kolesiostwo dobrze zabetonowane rozkłada to miasto pod rękę z Romanem i Kaziem. Nie wiem czy w Tarnowie jest człowiek, który ma możliwości, chęci i wie jak zreformować UM.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/lo ... ze/dq27ptg" onclick="window.open(this.href);return false;
Wracając do tematu. Moim zdaniem klany rodzinne w UM i kolesiostwo dobrze zabetonowane rozkłada to miasto pod rękę z Romanem i Kaziem. Nie wiem czy w Tarnowie jest człowiek, który ma możliwości, chęci i wie jak zreformować UM.
-
- Rhetor
Przypomniało mi się pytanie na kartach wyborczych z przed 2 lat. Chodzę na wszystkie wybory, ale te mnie przerosły. Jednak bardziej mnie martwi brak alternatywy dla tych dwóch panów.Dominik_PCH pisze:@ Jan Kowalski a teraz rzeczywistość. Aktualnie mamy dwóch panów liderów. Pan Roman 2000 Ciepiela i pan Kaziu Koprowski. Jak myślisz który ma lepszą wizję na całkowite położenie miasta?
-
- Rhetor
A teraz świat alternatywny oczami pana Pulita - specjalisty d/s komunikacji społecznej w UMT.
Tarnów wysoko w rankingu powiatów
W zestawieniu opublikowanym przez Związek Powiatów Polskich nasze miasto wyprzedziło m.in. Kraków, Katowice czy Poznań - poinformował miejscowy magistrat.
o co chodzi jak zawsze na samym końcu, bo w większości nie mamy wykształconego nawyku czytania do końca
Tarnów otrzymał maksymalną liczbę punktów m.in. za dostosowanie urzędu do potrzeb osób niepełnosprawnych. Autorzy rankingu dobrze ocenili nasze miasto także w zakresie rozwiązań ekoenergetycznych i proekologicznych, przyznając punkty za realizację programów m.in. związanych z odnawialnymi źródłami energii. Wysokie noty pozwoliły nam zająć trzecie miejsce w kategorii miasta na prawach powiatu w Rankingu Energii Odnawialnej Związku Powiatów Polskich. Ogólnopolski Ranking Energii Odnawialnej prowadzony jest przez Związek Powiatów Polskich nieprzerwanie od 2008 roku.
źródło: http://www.tarnow.net.pl/articles/s/i/216114" onclick="window.open(this.href);return false;
coco jambo i do przodu proszę pana Pulita.
15:00 - Aktualizacja materiału prasowego (źródło: profil na fb jakiegoś tarnowianina. Nie mój , ale popieram)
więcej danych dot. informacji sukcesu
http://tiny.pl/grkxm" onclick="window.open(this.href);return false;
Kategoria - DZIAŁANIA PROINWESTYCYJNE I PROROZWOJOWE
0 / 9000 - za za ilość pozyskanych środków finansowych pochodzących z funduszy zewnętrznych
0 /6000 - za ilość pozyskanych środków finansowych pochodzących z funduszy krajowych
0 / 5000 - za opracowaną tematyczną (sektorową) Strategie Rozwoju
...
dalej jest już tylko lepiej, hey
Tarnów wysoko w rankingu powiatów
W zestawieniu opublikowanym przez Związek Powiatów Polskich nasze miasto wyprzedziło m.in. Kraków, Katowice czy Poznań - poinformował miejscowy magistrat.
o co chodzi jak zawsze na samym końcu, bo w większości nie mamy wykształconego nawyku czytania do końca
Tarnów otrzymał maksymalną liczbę punktów m.in. za dostosowanie urzędu do potrzeb osób niepełnosprawnych. Autorzy rankingu dobrze ocenili nasze miasto także w zakresie rozwiązań ekoenergetycznych i proekologicznych, przyznając punkty za realizację programów m.in. związanych z odnawialnymi źródłami energii. Wysokie noty pozwoliły nam zająć trzecie miejsce w kategorii miasta na prawach powiatu w Rankingu Energii Odnawialnej Związku Powiatów Polskich. Ogólnopolski Ranking Energii Odnawialnej prowadzony jest przez Związek Powiatów Polskich nieprzerwanie od 2008 roku.
źródło: http://www.tarnow.net.pl/articles/s/i/216114" onclick="window.open(this.href);return false;
coco jambo i do przodu proszę pana Pulita.
15:00 - Aktualizacja materiału prasowego (źródło: profil na fb jakiegoś tarnowianina. Nie mój , ale popieram)
więcej danych dot. informacji sukcesu
http://tiny.pl/grkxm" onclick="window.open(this.href);return false;
Kategoria - DZIAŁANIA PROINWESTYCYJNE I PROROZWOJOWE
0 / 9000 - za za ilość pozyskanych środków finansowych pochodzących z funduszy zewnętrznych
0 /6000 - za ilość pozyskanych środków finansowych pochodzących z funduszy krajowych
0 / 5000 - za opracowaną tematyczną (sektorową) Strategie Rozwoju
...
dalej jest już tylko lepiej, hey
Porównajcie rozwój miasta od 1997 do 2015 roku http://tarnow.retromapy.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; porównajcie Azoty , strefe gospodarczą , poszczególne część miasta.Widać jakiś rozwój ?
No i po gazach
http://www.tarnow.pl/Miasto/Aktualnosci ... z-redukcji" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tarnow.pl/Miasto/Aktualnosci ... z-redukcji" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Archont
Można powiedzieć, że PIS został grabarzem tarnowskich gazów ...... dobra zmiana.
Bardzo mi się podoba propagandowe pudrowanie trupa na stronie tarnow.pl, czyli jak ze sprawy ewidentnie przegranej zrobić sukces. Brawo Ciepiela - nieważne, że nic nie będziemy znaczyć, ważne, że ludzie utrzymają etaty - owszem utrzymają przez pół roku, rok, może półtora - potem Spółka zarządzi drobne reorganizacje działów itd., czego efektem będzie likwidacja stanowisk pracy... Brawo "Rozsądny" - możesz sobie premię wystawić.
Likwidacja Oddziału PSG Sp. z o.o. w Tarnowie będzie ze stratą dla miasta - to oczywiste. Obecnie pod nasz oddział podlega 4 województwa, po zmianach w najlepszym przypadku 4 powiaty - jeśli utrzymaliby tu Zakład Gazowniczy, ale z tego co wiem, takich planów nie ma, bo zakładów ma być praktycznie tyle, ile jest województw. W Krakowie już paluszki świerzbią kierownictwo, żeby to wszystko przejąć. A nasi posłowie PiS? Mierni, bierni, ale wierni. Tarnów najwięcej stracił, bo ma żałosnych posłów, czy to za PO, czy to za PiSu. Tęsknota za Janikiem się włącza.
Mało tego - jeśli chodzi o "gazy" mamy jeszcze Oddział Gaz-Systemu. Jak dotąd jest cisza i spokój, ale pozornie, bo pewne procesy centralizacyjne się już tam toczą i nikt nie wie, jak i co wyjdzie z tego w przyszłości...
Likwidacja Oddziału PSG Sp. z o.o. w Tarnowie będzie ze stratą dla miasta - to oczywiste. Obecnie pod nasz oddział podlega 4 województwa, po zmianach w najlepszym przypadku 4 powiaty - jeśli utrzymaliby tu Zakład Gazowniczy, ale z tego co wiem, takich planów nie ma, bo zakładów ma być praktycznie tyle, ile jest województw. W Krakowie już paluszki świerzbią kierownictwo, żeby to wszystko przejąć. A nasi posłowie PiS? Mierni, bierni, ale wierni. Tarnów najwięcej stracił, bo ma żałosnych posłów, czy to za PO, czy to za PiSu. Tęsknota za Janikiem się włącza.
Mało tego - jeśli chodzi o "gazy" mamy jeszcze Oddział Gaz-Systemu. Jak dotąd jest cisza i spokój, ale pozornie, bo pewne procesy centralizacyjne się już tam toczą i nikt nie wie, jak i co wyjdzie z tego w przyszłości...
Czy to może chodzi o tego Janika, co będąc na stołku ministra, sprzedał za przysłowiową flaszkę Oddział ZUS-u i Urząd Celny do Nowego Sącza?hurricane pisze: Tęsknota za Janikiem się włącza.
Czy to może temu Janikowi, gdy skończył posłowanie, studenci (i zapewne nie tylko studenci) w tarnowskiej PWSZ pokazali środkowy palec nie godząc się na prowadzenie przez niego zajęć!
Możliwe że osoby z kręgów PZPR-u, a później SLD tęsknią za Janikiem, bo to kompan do wypitki że hej, ale nic poza tym.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Ale "gazy" zostały obronione. Po rządach AWSu, kiedy to pod ich koniec ta procedura była już dość zaawansowana.
PS. Ja PZPRu na szczęście nie pamiętam, a na lewicę nie głosuję.
PS. Ja PZPRu na szczęście nie pamiętam, a na lewicę nie głosuję.