Prezydent Tarnowa 2010-2014

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Ravir pisze:zwłaszcza w kwestiach inwestycyjnych - a pamietam czasy komuny bardzo dobrze.
Nie wiem akurat co do czasów obecnych mają czasy komuny, zwłaszcza pod kątem obecnego Prezydenta.

Nie da sie porównywać tych odległych momentów dziejowych. Bo o ile w latach 60-70. podwojenie liczby mieszkańców z 60.000 do 120.000 było możliwe o tyle, w czasach obecnych raczej jest to nierealne.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,779 ... NIP_3.html
Widziałem Brata PITa wielokrotnie w Warszawie. W autobusach i na przystankach. Zastanwiałem sie czy w Tarnowie tez ktoś na to wpadnie ale jak widac to sie nie udało. A z Tarnowa bardzo wiele osób pracuje w Krakowie i Warszawie.Nie bylby chyba problem gdyby UMT rozesłał odpowiednie ulotki wraz z koperta zawierająca kwitek do opłaty podatku od nieruchomości. Rozumiem, że w przyszłym roku ktoś to zrobi. Tylko, żeby ulotka była czytelna i kolorowa.(przynajmniej w słowie ZAPŁAĆ, PŁAĆ, TO SIĘ OPŁACA ) :P
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Wystarczy, że mam porównanie jak rozbudowywano infrastrukturę na przestrzeni 1989 - 2010 - okazuje się, że najwięcej zrobił Ścigała. Najwięcej DUŻYCH remontów zaczęto i najwięcej dużych projektów skończono. I to dla mnie jest wyznacznik skuteczności.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Mr Greenback pisze:http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,779 ... NIP_3.html
Widziałem Brata PITa wielokrotnie w Warszawie. W autobusach i na przystankach. Zastanwiałem sie czy w Tarnowie tez ktoś na to wpadnie ale jak widac to sie nie udało. A z Tarnowa bardzo wiele osób pracuje w Krakowie i Warszawie.Nie bylby chyba problem gdyby UMT rozesłał odpowiednie ulotki wraz z koperta zawierająca kwitek do opłaty podatku od nieruchomości. Rozumiem, że w przyszłym roku ktoś to zrobi. Tylko, żeby ulotka była czytelna i kolorowa.(przynajmniej w słowie ZAPŁAĆ, PŁAĆ, TO SIĘ OPŁACA ) :P
Z tego co kojarzę to chyba w Brzozówce już drugi rok z rzędu prowadzą kampanię na rzecz zgłaszania aktualizacji danych w US i zmiany miejsca tarnowskiego zamieszkania na faktyczne - w Brzozówce. Oczywiście chodzi o niebagatelne kwoty, choć nie pamiętam ich dokładnych wartości.

Poza tym Mr Grennback miejsce pracy nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się miejsce zamieszkania zgłoszone do US. Jeżeli ktoś pracuje poza Tarnowem, ale dla Urzędu mieszka w Tarnowie, to nie ma czego zmieniać. Wątpię aby u nas taka akcja przyniosła większy pożytek.

Co innego Warszawa i wymienione w artykule miejscowości. Tam jest sporo "napływowych", którzy rozliczają się w swoich rodzinnych miejscowościach.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

gushman pisze:
Mr Greenback pisze:http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,779 ... NIP_3.html
Poza tym Mr Grennback miejsce pracy nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się miejsce zamieszkania zgłoszone do US. Jeżeli ktoś pracuje poza Tarnowem, ale dla Urzędu mieszka w Tarnowie, to nie ma czego zmieniać. Wątpię aby u nas taka akcja przyniosła większy pożytek.

Co innego Warszawa i wymienione w artykule miejscowości. Tam jest sporo "napływowych", którzy rozliczają się w swoich rodzinnych miejscowościach.
No własnie chodzi o to, żeby nic nie zmieniali. Żeby nie dali się przekonac Bratowi PITowi ani Mr Centusiowi do zmiany danych :mrgreen:
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Kajko
Obywatel

Post autor: Kajko »

gushman pisze:
Ravir pisze:Tarnów nalezy porównywać z miastami o porównywalnej infrastrukturze i wielkości - a na ich tle wypadamy przeciętnie.
Ponieważ nie lubię manipulacji i ogólników sprawdziłem:

Deficyt:
Tarnów - ok. 100 mln zł
Gorzów (125 tys. mieszkańców) - 82 mln zł
Zielona Góra (117 tys.) - 68 mln zł
Włocławek (118 tys.) - 170 mln zł
Wałbrzych (118 tys.) - 38 mln zł
Chorzów (113 tys.) - 37 mln zł
Koszalin (107 tys.) - 67 mln zł

Do przeciętności trochę nam brakuje.

Poza tym czy z tytułu nowych rond, szerszych ulic i ładniejszych skrzyżowań przybyło nam choć jednego inwestora istotnego dla zatrudnienia w mieście? Czy podczas kadencji Ryszarda Ścigały płace w Tarnowie realnie wzrosły? Czy więcej tarnowian zaopatruje się w galeriach handlowych czy na Burku?

Na pierwszy rzut oka Tarnów wyładniał. Tylko dlaczego mieszkańców ma mniej?
Przecież praktycznie we wszystkich wymienionych miastach ubywa mieszkańców (skrajne przypadki to Chorzów i Wałbrzych)!! Nawet w wojewódzkich. Chyba Tylko Koszalinowi trochę przybyło, ale to tylko dlatego, że ostatnio przyłączyli jakieś wiochy. A co do deficytu: wychodzi na to, że w Tarnowie się dużo inwestuje. Gdzieś nie tak dawno zamieściłem ranking Z Rzeczypospolitej, w którym to Tarnów (jako UMT) jest na szóstym miejscu w Polsce wśród miast na prawach powiatu jeżeli chodzi o pozyskiwanie środków z UE, a na wkład własny skądś trzeba mieć.

O znalazłem (z wątku o Rankingu Związku Powiatów Polskich):

Właśnie mam przed sobą wspomniany ranking, a właściwie rankingi z dzisiejszej "Rzepy":

W rankingu "Fundusze unijne na mieszkańca- najlepsze miasta na prawach powiatu" Tarnów zajmuje miejsce 25 na 50 miast z kwotą per capita 1527 zł. W tym rankingu wzięto pod uwagę fundusze, których beneficjentami mogą być jak napisano: "wszyscy uczestnicy życia gospodarczego i społecznego". Natomiast osobny ranking obejmuje, jak piszą autorzy "gminy najlepiej wykorzystujące środki z programów regionalnych". I tutaj Tarnów wśród miast na prawach powiatu zajmuje szóste miejsce:
1. Olsztyn 2217 zł
2. Opole 2120
3. Sopot 2071
4. Wrocław 1596
5. Łomża 1424
6. TARNÓW 1174
Don't PIS me offĄĄ

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

A to sorry Greenback, opacznie zrozumiałem Twoją wypowiedź.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Jakub Kwaśny pisze:
trix pisze:Gdyby babcia miała wąsy......... . Tak, społeczeństwo w Tarnowie się bogaci i wypie....la za granicę do Francji USA Niemiec i tam bogaci się dalej.
Zapomniałeś o Wielkiej Brytanii.
Ale prawda jest obiektywna i nie zależy od mojego "widzimisie" ;) wystarczy zobaczyć na ilość mieszkańców miasta na przestrzeni lat oraz na ilość mieszkańców powiatu. Oczywiście spora grupa osób wyjechała, emigracja jest czymś naturalnym, zwłaszcza po otwarciu granic, dotyczy wszystkich miast w Polsce. I zapewne nie jest ani mniejsze ani większe od innych regionów w Polsce. Zjawisko to mogło by być traktowane jako zarzut wobec władz miasta, gdyby faktycznie spadek był powodowany migracją do innych regionów i gdyby nasi mieszkańcy przeprowadzali się masowo jak najdalej od miasta.

Ale trixie do Ciebie nie trafiają FAKTY?!

Lata 2003 - 2008
Powiat tarnowski 191 803 192 656 193 399 193 781 194 487 195 037
Powiat m.Tarnów 118 668 118 267 117 560 116 967 116 118 115 518

źródło: GUS
Oczywiście emigracja jest zupełnie naturalna. Ludziom jest tak dobrze że wyjeżdżają, zapomniałem. Po drugie z jakim błędem podajesz mi te liczby ??.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Ludzie "emigrują na wieś" ze wzgledu na wygodę - choć byś się usra... to nie wybudujesz domu w centrum miasta. To fizycznie nie mozliwe z uwagi na brak miejsca - dlatego ci którzy mogą wyprowadzają się z miasta. Mając do wyboru mieszkanie w bloku/kamienicy lub po za miastem we wlasnym domu wolę dom. W bloku nawet mając własne mieszkanie jestem uzależniony od MPEC'u, Spółdzielni, sąsiadów - a "na wsi" we własnym domu jestem nie zależny. Po za tym jest taniej - za mieszkoanie w centrum Krakowa wybuduję dom po za miastem.

I to jest całkiem normalne zjawisko - myślisz, że w Warszawce czy Krakówku tak się nie dzieje? Znajomi z Myślenic mówią, że Myślenice stały się sypialnią Krakowa. Jelsi mamy dobry dojazd to nie ma problemu.

Dlatego uważam, za doskonały pomysł połączenia tarnowa i okolicznych wsi w jeden organizm. Obecnie granica zaczyna się zamazywać. Za 10 - 20 lat nie zdziwię się jak Skrzyszów będzie dzielnicą Tarnowa :mrgreen:

Poczytaj historię Nowego Jorku - zobaczysz, że obecne dzielnice dawniej były niezależne.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ravir pisze:W bloku nawet mając własne mieszkanie jestem uzależniony od MPEC'u, Spółdzielni, sąsiadów - a "na wsi" we własnym domu jestem nie zależny.
Z tą 'niezależnością' nie przesadzaj, masz też sąsiadów, a z różnych zasłyszanych od znajomych opowieści przypuszczam, że sąsiedzi wszędzie - czy dom, czy blok - mogą jednakowo dopiec...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

bobasek
Proedroj

Post autor: bobasek »

Ravir pisze:Dlatego uważam, za doskonały pomysł połączenia tarnowa i okolicznych wsi w jeden organizm. Obecnie granica zaczyna się zamazywać. Za 10 - 20 lat nie zdziwię się jak Skrzyszów będzie dzielnicą Tarnowa :mrgreen:
Tak tylko mieszkańcom wsi nie bardzo zależy na przyłączeniu do miasta. Wieś płaci mniejsze podatki a korzysta z dobrodziejstw miasta (szpitale, szkoły średnie itp.)

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... _ceny.html U nas się nie dało jak do tej pory... MINUS dla Ricza! Nie musi wymyślać nowych rzeczy jak już sa gotowe schematy! Jakies spotkania wborcze z ludźmi tez by sie przydały. Bo inaczej ludzie dalej będa mieli Prezydenta za odległą galaktykę.... Jakubie do Dzieła (William-Go on!! :mrgreen: )

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

bobasek pisze:Wieś płaci mniejsze podatki
Powiedz mi, jak mniejszy podatek można płacić od mojego - mam 10 arów działki, dom, i płacę 94 pln NA ROK. Podobny dom, mniejsza działka, w USA, niedaleko Chicago - to kwota ok 6 tys usd! no ale oni mają mniejszy vat :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

ad2222 pisze:
bobasek pisze:Wieś płaci mniejsze podatki
Powiedz mi, jak mniejszy podatek można płacić od mojego - mam 10 arów działki, dom, i płacę 94 pln NA ROK. Podobny dom, mniejsza działka, w USA, niedaleko Chicago - to kwota ok 6 tys usd! no ale oni mają mniejszy vat :)
Zapominasz ad ze w pewnych miejscach na Ziemii prawo własności jest prawem luksusowym... Zaledwie 30% nieruchomosci w USA jest objectych tym prawem. W Polsce zncznie więcej.
Podobną strukturę do USA maja Niemcy. Tam także ludzie żyja w wynajmowanych domach(mieszkaniach) do konca zycia, a wlasciciele sa w mniejszości. Co za tym idzie-ceny najmu nie szlaeja, anieruchomosc jets autentyczna skarbonka. Tam gdzie szly w gore ceny jak na lewarach tam teraz jest zupelna popelina.
Odwrotną tendencje wykazała Hiszpania. Tam socjalistyczne prawo pt.Kazdy ma SWOJE casa prynioslo kryzys na rynku nieruchomosci oraz ogolnie zapasc gospodarcza. Reasumujac-kazdy kraj ma swoje "innosci".

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Mr Greenback pisze:Reasumujac-kazdy kraj ma swoje "innosci".
Tak, wiem i rozumiem - ale pytałem jak można płacić mniejsze podatki na wsi, skoro w mieście płacę 94 pln... Bo inne podatki płacimy (miasto/wieś) tak samo.

ODPOWIEDZ