gushman pisze:Ravir pisze:Tarnów nalezy porównywać z miastami o porównywalnej infrastrukturze i wielkości - a na ich tle wypadamy przeciętnie.
Ponieważ nie lubię manipulacji i ogólników sprawdziłem:
Deficyt:
Tarnów - ok. 100 mln zł
Gorzów (125 tys. mieszkańców) - 82 mln zł
Zielona Góra (117 tys.) - 68 mln zł
Włocławek (118 tys.) - 170 mln zł
Wałbrzych (118 tys.) - 38 mln zł
Chorzów (113 tys.) - 37 mln zł
Koszalin (107 tys.) - 67 mln zł
Do przeciętności trochę nam brakuje.
Poza tym czy z tytułu nowych rond, szerszych ulic i ładniejszych skrzyżowań przybyło nam choć jednego inwestora istotnego dla zatrudnienia w mieście? Czy podczas kadencji Ryszarda Ścigały płace w Tarnowie realnie wzrosły? Czy więcej tarnowian zaopatruje się w galeriach handlowych czy na Burku?
Na pierwszy rzut oka Tarnów wyładniał. Tylko dlaczego mieszkańców ma mniej?
Przecież praktycznie we wszystkich wymienionych miastach ubywa mieszkańców (skrajne przypadki to Chorzów i Wałbrzych)!! Nawet w wojewódzkich. Chyba Tylko Koszalinowi trochę przybyło, ale to tylko dlatego, że ostatnio przyłączyli jakieś wiochy. A co do deficytu: wychodzi na to, że w Tarnowie się dużo inwestuje. Gdzieś nie tak dawno zamieściłem ranking Z Rzeczypospolitej, w którym to Tarnów (jako UMT) jest na szóstym miejscu w Polsce wśród miast na prawach powiatu jeżeli chodzi o pozyskiwanie środków z UE, a na wkład własny skądś trzeba mieć.
O znalazłem (z wątku o Rankingu Związku Powiatów Polskich):
Właśnie mam przed sobą wspomniany ranking, a właściwie rankingi z dzisiejszej "Rzepy":
W rankingu "Fundusze unijne na mieszkańca- najlepsze miasta na prawach powiatu" Tarnów zajmuje miejsce 25 na 50 miast z kwotą per capita 1527 zł. W tym rankingu wzięto pod uwagę fundusze, których beneficjentami mogą być jak napisano: "wszyscy uczestnicy życia gospodarczego i społecznego". Natomiast osobny ranking obejmuje, jak piszą autorzy "gminy najlepiej wykorzystujące środki z programów regionalnych". I tutaj Tarnów wśród miast na prawach powiatu zajmuje szóste miejsce:
1. Olsztyn 2217 zł
2. Opole 2120
3. Sopot 2071
4. Wrocław 1596
5. Łomża 1424
6. TARNÓW 1174