Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

drogfan
Prytan

Re: Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Post autor: drogfan »

No i dobrze, trzeba omijać, czyli mniej ruchu/ tranzytu w mieście.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Korzystając z dzisiejszej pięknej pogody, wybrałem się pooglądać, jak przebiegają prace modernizacyjne ulicy Warsztatowej po wiaduktem kolejowym, która to już od 2 miesięcy jest na tym odcinku zamknięta i pracownicy ZM oraz znajdujących się tam innych firm, muszą stać w korkach na ul. Kochanowskiego a później Krakowskiej.
Jakież było moje zaskoczenie, gdy zobaczyłem to co pokazują fotki.
Ja nie wiem, jak można było pozwolić PKP na zamknięcie tego przejazdu tylko po to, aby sobie zrobić podjazd na nasyp kolejowy.
Jeżeli Prezydent i RM mają jaja a nie wydmuszki, to powinni w tej sprawie interweniować, albo przetransportować swoje spychacze i rozpieprzyć ten podjazd udrażniając ponownie przejazd przynajmniej dla osobówek.
Przecież to co robi PKP w Tarnowie pod płaszczykiem modernizacji E 30 zakrawa na kpinę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Mistyczny
Prytan

Post autor: Mistyczny »

Mam pytanie do zorientowanych w tym temacie. Czy wiadomo jaka będzie skrajnia pozioma i pionowa pod wiaduktem kolejowym na łącznicy Tarnów Wschód - Tarnów - Filia? Chodzi dokładnie o ten wiadukt koło kościoła przy Wątoku. Były udostępnione jakieś projekty uwzględniające ten wiadukt?

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Dołączam się do pytania, bo w pierwotnych wersjach projektu ten wiadukt miał nie podlegać przebudowie w ramach tej modernizacji.

sotiv
Proedroj

Post autor: sotiv »

Pewnie pomyśleli, że skoro mają takie obsuwy w czasie, to co stoi na przeszkodzie, by zrobić i ten wiadukt :)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

suraiw pisze:Korzystając z dzisiejszej pięknej pogody, wybrałem się pooglądać, jak przebiegają prace modernizacyjne ulicy Warsztatowej po wiaduktem kolejowym, która to już od 2 miesięcy jest na tym odcinku zamknięta i pracownicy ZM oraz znajdujących się tam innych firm, muszą stać w korkach na ul. Kochanowskiego a później Krakowskiej.
Jakież było moje zaskoczenie, gdy zobaczyłem to co pokazują fotki.
Ja nie wiem, jak można było pozwolić PKP na zamknięcie tego przejazdu tylko po to, aby sobie zrobić podjazd na nasyp kolejowy.
Jeżeli Prezydent i RM mają jaja a nie wydmuszki, to powinni w tej sprawie interweniować, albo przetransportować swoje spychacze i rozpieprzyć ten podjazd udrażniając ponownie przejazd przynajmniej dla osobówek.
Przecież to co robi PKP w Tarnowie pod płaszczykiem modernizacji E 30 zakrawa na kpinę.
Spoiler: pokaż
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
No tak. Wiadukt jeszcze nieoddany, a już zmalowany. Normalnie nóż otwiera się w kieszeni. Nikt tej budowy nie pilnuje? A jeżeli budowy nie ma, to dlaczego wiadukt zamknięty?

Szakuł
Prytan

Post autor: Szakuł »

Test Radia Kraków: tym razem trasa Tarnów - Kraków pociągiem i autobusem.
http://www.radiokrakow.pl/nasze-akcje/r ... autobusem/" onclick="window.open(this.href);return false;

Zimny
Proedroj

Post autor: Zimny »

TomekMKM pisze:
suraiw pisze:Korzystając z dzisiejszej pięknej pogody, wybrałem się pooglądać, jak przebiegają prace modernizacyjne ulicy Warsztatowej po wiaduktem kolejowym, która to już od 2 miesięcy jest na tym odcinku A jeżeli budowy nie ma, to dlaczego wiadukt zamknięty?
Budowa jest! Prace związane były z montażem zbiornika retencyjnego na nasypie kolejowym - elementy składające się na całość ważą ok 20 ton!. Ktoś ma jakiś pomysł jak wyjechać 70 tonowym żurawiem i zestawem ciągnik siodłowy + naczepa załadowana ponadgabarytem na prawie pionowy nieutwardzony, błotnisty nasyp ???

pysi
Prytan

Post autor: pysi »

Szakuł pisze:Test Radia Kraków: tym razem trasa Tarnów - Kraków pociągiem i autobusem.
http://www.radiokrakow.pl/nasze-akcje/r ... autobusem/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziś miałem okazję wracać z Krakowa i baaaaaardzo chciałem jechać pociągiem bo po prostu to lubię. Ale jak na dworcu zobaczyłem rozkład to moja mina była mniej więcej taka: :-/.
Na dworcu stawiłem się o godzinie 12:00. Szybki look na rozkład jazdy i:
Regio:
odj. 8:04
odj. 13:15
5 godzin przerwy w środku dnia...
Mogłem w sumie się sprężyć i jechać IC ale potrzebowałem wysiąść w Mościcach a nie na głównym więc pojechałem Voyagerem, który jeździ co kilkanaście minut?
Razem ze mną jechało koło 20 osób. Kilka osób chciało jechać do Brzeska i Wojnicza.
Jeżeli tak będą jeździć pociągi po tej modernizacji to nie wróże im sukcesu.
Kiedyś śmiałem się z mojej dziewczyny, która pochodzi z Zamościa, że u niej pociągi jeżdzą jak na dzikim zachodzie.... 1 na dobę. Dziś widzę, że u nas nie lepiej. Osoba która układa rozkład jazdy i robi 5 godzinną lukę w rozkładzie powinna zostać zwolniona dyscyplinarnie za działanie na szkodę spółki. Porażka i tyle.

Mistyczny
Prytan

Post autor: Mistyczny »

Ta przerwa pewnie ma związek z pracami torowymi. Kiedyś muszą pracować.
Ponowie pytanie o przebudowę wiaduktu na Tuchowskiej koło kościoła. Może ktoś coś słyszał?

Awatar użytkownika

Leon
Archont

Post autor: Leon »

pysi pisze: Osoba która układa rozkład jazdy i robi 5 godzinną lukę w rozkładzie powinna zostać zwolniona dyscyplinarnie za działanie na szkodę spółki. Porażka i tyle.
O ile pamiętam wcześniejsze rozkłady też miały taką, kilkugodzinną, przerwę. Poszukam rozkład z kilku lat do tyłu i wkleję.

Awatar użytkownika

Jan Kowalski
Rhetor

Post autor: Jan Kowalski »

suraiw pisze:Korzystając z dzisiejszej pięknej pogody, wybrałem się pooglądać, jak przebiegają prace modernizacyjne ulicy Warsztatowej po wiaduktem kolejowym, która to już od 2 miesięcy jest na tym odcinku zamknięta i pracownicy ZM oraz znajdujących się tam innych firm, muszą stać w korkach na ul. Kochanowskiego a później Krakowskiej.
Od kilku dni puścili przejazd samochodów.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.

hurricane
Rhetor

Leon pisze: O ile pamiętam wcześniejsze rozkłady też miały taką, kilkugodzinną, przerwę. Poszukam rozkład z kilku lat do tyłu i wkleję.
W ostatnich rozkładach przed modernizacją na skutek bardziej nieudolności ekipy marszałka Sowy w organizowaniu kolei regionalnej niż remontów była w rozkładzie dziura od 8:30 do 12. We wcześniejszych latach był jeszcze pociąg o 10:30 do Krynicy.

Podobno z pociągami ma być lepiej od grudnia jak do Tarnowa oprócz Przewozów Regionalnych będzie jeździć także małopolska zabawka byłego marszałka Sowy pod kierownictwem znanego z dziwnej organizacji kolei regionalnej w województwie dyrektora Rębilasa zwanego w kręgach komunikacyjnych "Rębibusem".

Kulfon
Rhetor

Post autor: Kulfon »

Chlopaki ostro rozkopuja okolice wiaduktu przy Gumniskiej pewnie niedlugo zostanie wprowadzony ruch wahadlowy i zobaczymy ......nowe terminy :P
Na Al.Tarnowskich cos stanelo ....
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''

hurricane
Rhetor

Bo Al. Tarnowskich logistycznie jest najbardziej złożona do wykonania. Nie zdziwię się, że żadnych bajpasów nie będzie a poczekają już do otwarcia wiaduktów na Tuchowskiej. No i oczywiście z nowymi terminami wykonania.

ODPOWIEDZ