Budżet miasta
Re: Budżet miasta
A prognoza na kolejne lata? Z tego co słyszałem, to przez kolejne 2-3 lata ma być bardzo cienko.
Chciałbym wierzyć, że jednak będzie dobrze, chociaż bez zmiany lub otrzeźwienia "zarządu" nie widzę szans na poprawę sytuacji i rozwój.Goscinny pisze:A prognoza na kolejne lata? Z tego co słyszałem, to przez kolejne 2-3 lata ma być bardzo cienko.
Ostatnio zainteresowała mnie sprawa "konkurowania" miasta z kapitałem prywatnym w tak wrażliwym w Tarnowie obszarze jakim jest wynajem nieruchomości/lokali komercyjnych. Mam na myśli przedsięwzięcie pod nazwą Desk przy ul. Wałowej i Inkubator Przedsiębiorczości. Nie mam pełnych danych finansowych tych projektów, ale z analiz publikowanych informacji medialnych bije ignorancja ekonomiczna i brak podstawowej wiedzy o zasobach, potrzebach i gospodarczym potencjale lokalnej społeczności. Takiego absurdu jeszcze w moim życiu nie oglądałem - Miasto wydaje pieniądze podatników na inwestycje wypychające ich samych z rynku. , dodatkowo obciążając mieszkańców kosztami utrzymania tych nietrafionych projektów... Jak w takiej sytuacji może nie być cienko w następnych latach ?
L'union fait la force
-
- Rhetor
- Kontakt:
Projekt, a wykonanie to dwie różne rzeczy. Zatem plan planem a rzeczywistość i tak będzie trochę inna. Choć na skutek rozszerzenia listy zadań remontowo/inwestycyjnych o poprawki radnych - faktycznie zadłużenie się nieco zwiększy. Ale nie będą to astronomiczne sumy.JacLe pisze:Dziękuję bardzo za przekazane informacje. Rzeczywiście wzrost zadłużenia w ostatnich 5 latach był niewielki, ale już w tym roku wg planu budżetowego część deficytu ma powiększyć dług o kolejne 19 mln zł. Biorąc pod uwagę rokroczny ubytek liczby mieszkańców a szczególnie wątpliwą jakość inwestycji dla mnie to, jak wcześniej napisałem, działanie na szkodę miasta. Koszty obsługi zadłużenia będą znacznie obciążać budżet przy dalszym spadku liczby mieszkańców i wzroście ceny długu, który obecnie jest na historycznie niskim poziomie.
Pozdrawiam
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Kuba, czy w budżecie miasta na ten rok są środki na realizację programu 500+? Czy jak zwykle bywa trzeba coś wywalić aby zrealizować rządowe fanaberie?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Kiedy pojawi się budżet do wglądu??