Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów
Re: Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów
Ja też jeżdzę rowerkiem, dziękuje i nawzajem. Zostałem sprowokowany i dlatego taka tyrada. To jest język mówiony w emocjach stąd tak to wygląda, ale pardon w takim razie.
Kończąc temat DK73 mam nadzieję że w miarę szybko powstanie obwodnica Łętowic a co za tym idzie ruch pójdzie po "Zachodniej obwodnicy Tarnowa"... w tej chwili jest niestety wąskie gardło w Łętowicach i Bogumiłowicach gdzie droga idzie przez samo centrum wsi
Ma zdaje się powstać, jest w planach województwa, bo wraz z ciągiem do Borusowej i dalej do Buska będzie takim bypasssem właśnie. Ale swego czasu kiedyś słyszałem że chcą zrobić obwodnicą Dąbrowy Tarnowskiej i Tuchowa, aby odciążyć Kraków na tym kierunku i te obwodnice mają być niebawem budowane właśnie w końcu.
Przetarg na obwodnice Dąbrowy jest już przekładany 4 razy, startuje ponad 40 firm i jest masa zapytań. Jak dobrze pójdzie ruszą na wiosnę.
drogfan , jeździsz rowerem po Tarnowie ? Może jakieś spostrzeżenia, uwagi w odpowiednim wątku
Niech ruszaja i w tuchowie też oby jak najszybciej, zimą i tak nic nie zrobią. Jeżdżę ale po Warszawie, kupiłem za to w Tarnowie, uwag więcej nie robię, pardons.
Jak by co, zawsze możesz coś napisać w wątku rowerowym. Może dla pracowników UM będzie to przynajmniej "okno " na inny świat, że można inaczej- z reguły lepiej.
Ja tam na kolej na tym odcinku nie mogę narzekać. Osobówką na odcinku Tarnów-Kraków jedzie się 1h 10 minut i za śmieszne pieniądze w porównaniu z autokarami...
Teraz po modernizacji 1 h 10 min ? osobowy ?
-
- Archont
Osobowy ok 1:17-1:25, Dunajec 1:05. Pośpieszne mniej więcej równą godzinę. Gdyby za kilka miesięcy wyśrubować rozkład to pośpieszne jeździłby jakieś 50-55 minut.
Czas jazdy to nie wszystko niestety - połączeń jest za mało, by ludzie masowo wrócili do pociągów. Rozkład autobusów mimo wszystko jest bardziej elastyczny.
Spokojnie, być może w przyszłym roku rozpocznie się przebudowa Krakowskiego Węzła Kolejowego, w tym odcinka Kraków Główny - Kraków Płaszów - Rudzice (koło Podłęża). Czas jazdy znów się wydłuży, część pociągów Regio pojedzie objazdem przez Nową Hutę i Batowice.
Dopiero po 2020 roku będzie skok jakościowy.
Spokojnie, być może w przyszłym roku rozpocznie się przebudowa Krakowskiego Węzła Kolejowego, w tym odcinka Kraków Główny - Kraków Płaszów - Rudzice (koło Podłęża). Czas jazdy znów się wydłuży, część pociągów Regio pojedzie objazdem przez Nową Hutę i Batowice.
Dopiero po 2020 roku będzie skok jakościowy.
Tyle kasiory i czas przejazdu niewiele krótszy
Jakieś 15 lat do tyłu "Dunajec" jeździł ok 59 min. To było najszybsze połączenie. Wprawdzie osobowy jedzie juz szybciej, ale najwięcej traci na zjazdach na boczne perony bo "Pendolin" musi tylko przemknąć raz dziennie. Niestety bez osobowego lub coś w tym stylu który będzie jeździć często to kolej ma konkurenta. Wolę Voyagera do którego mam 3 min i kurs co pół godz. Wprawdzie czasem się przy korkuje, ale zawsze można wysiąść w po drodze w centrum. Każdy może sobie wybrać co woli.
Tez słyszałem, że mają robić przebudowę- Płaszów do Głównego. Ma być poszerzony nasyp, dodatkowe tory.
Jakieś 15 lat do tyłu "Dunajec" jeździł ok 59 min. To było najszybsze połączenie. Wprawdzie osobowy jedzie juz szybciej, ale najwięcej traci na zjazdach na boczne perony bo "Pendolin" musi tylko przemknąć raz dziennie. Niestety bez osobowego lub coś w tym stylu który będzie jeździć często to kolej ma konkurenta. Wolę Voyagera do którego mam 3 min i kurs co pół godz. Wprawdzie czasem się przy korkuje, ale zawsze można wysiąść w po drodze w centrum. Każdy może sobie wybrać co woli.
Tez słyszałem, że mają robić przebudowę- Płaszów do Głównego. Ma być poszerzony nasyp, dodatkowe tory.
-
- Rhetor
@Leon: jakie pół godziny, w szczycie jeździ co 15 minut i każdy pełny
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
I bardzo dobrze. Widać, że jest zapotrzebowanie i można na tym zarobić.
Miasto znowu dało się "wykukać"
http://tarnow.net.pl/articles/s/i/211233" onclick="window.open(this.href);return false;
http://tarnow.net.pl/articles/s/i/211233" onclick="window.open(this.href);return false;