Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów
Re: Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów
Wszędzie zabiegają o to żeby "wyrzucić" tranzyt za miasto a w Tarnowie na odwrót. Poszerzyć ulice i wpompować jeszcze więcej aut a jak się nie pomieszczą to "poszerzać, poszerzać "
Może najpierw "poszerzono" by myślenie No, ale skoro najpierw myśli się o zmianach ulic to tylko "POGRATULOWAĆ" pomysłów
Może najpierw "poszerzono" by myślenie No, ale skoro najpierw myśli się o zmianach ulic to tylko "POGRATULOWAĆ" pomysłów
Mi się wydaje, że jeden pan na M który za tym stoi powinien już rozważyć emeryturę, potrzebna jest zmiana na kogoś z bardziej aktualną wiedzą o trendach projektowania dróg.
Po pierwsze DK 73 nie biegnie przez centrum miastaMistyczny pisze:Dobrze zrozumiałem, że DK 73 wg @drogfan w mieście powinna mieć 2x2? Po co nam autostrada w centrum? Są jakieś standardy prowadzenia dróg krajowych przez centrum miasta? Ja nie słyszałem o takich.
Co z tego, że powstała obwodnica południowa i A4 skoro przybyło dużo samochodów a podział zadań przewozowych zmienił się dramatycznie?
Po drugie na sporym odcinku ma już 2x2 (cała JPII)
Po trzecie nie każda droga 2x2 to autostrada (np. ulica Słoneczna jakby nie patrzeć autostradą nie jest)
Więc o co chodzi Mistycznemu i czy wie która to droga dk73.
Zapewniam, że wiem gdzie jest DK 73 w Tarnowie. Chyba się nie zrozumieliśmy, nie miałem na myśli dosłownie autostrady. Chodziło mi o to, że ulica o takich parametrach jest barierą, która dzieli obszar na dwie części. Za rozbudową pewnie pójdzie wzrost dopuszczalnej prędkości co będzie emitować hałas, czyli ekrany akustyczne będą konieczne bo przy drodze jest kilka domów. A to już kompletna katastrofa będąca ścianą nie do przeoczenia. Kolejna sprawa to piesi i rowerzyści, pod wiaduktem w miejscu chodnika powstanie jezdnia a ludzie niech chodzą na około, totalna pomyłka. Dodatkowo, nowy ciąg pieszo-rowerowy zostanie połączony z istniejącym wzdłuż Lwowskiej chodnikiem o szerokości 1,5 m bo miejsce zajmie tam jezdnia.
Skoro już zapadła decyzja o przekroju 2x2 to trudno, trzeba jednak to zrobić dobrze a nie tak jak w przedstawionym projekcie.
Proponuję przenieść dyskusję do odpowiedniego wątku bo o tym koszmarnym projekcie Lwowskiej można jeszcze długo pisać.
Skoro już zapadła decyzja o przekroju 2x2 to trudno, trzeba jednak to zrobić dobrze a nie tak jak w przedstawionym projekcie.
Proponuję przenieść dyskusję do odpowiedniego wątku bo o tym koszmarnym projekcie Lwowskiej można jeszcze długo pisać.
Chodniki pod wiaduktem na Lwowskiej rozkopane - gratulacje dla pomysłodawcy.
Mnie sie wydaje ze one w ogole po remoncie wiaduktu nie byly ukladane, ale moge sie mylic bo dawno tam nie bylem, dawniej myslalem ze to tylko nie szanowanie pieszych i rowerzystów, teraz z tą koncepcją chodnika ponad torami mysle ze oni juz do tego sie przygotowują i dlatego chodnik od poczatku nie byl ukladany.Goscinny pisze:Chodniki pod wiaduktem na Lwowskiej rozkopane - gratulacje dla pomysłodawcy.
Wydaje mi się że źle zrozumieliście ten pomysł z estakadą. Tam chodziło chyba o przejście nad Wątokiem ale pod wiaduktem kolejowym. Nie ma takiej opcji żeby robić coś nad torami.
Przypominam sobie ale nie mogę znaleźć tego.Mistyczny pisze:Wydaje mi się że źle zrozumieliście ten pomysł z estakadą. Tam chodziło chyba o przejście nad Wątokiem ale pod wiaduktem kolejowym. Nie ma takiej opcji żeby robić coś nad torami.
Był pomysł aby pod torami zostawić 1x2 z kierunku Rzeszowa a kierunek 1x2 na Rzeszów wykonać na estakadzie nad torami.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Mistyczny: cytat za RDN:
"Dlatego planujemy puścić ruch pieszo-rowerowy estakadą nad torami – dodaje Krzysztof Madej. Pytanie tylko, czy te miejskie plany nie kłócą się z projektem unijnym na przebudowę wiaduktu na ul. Lwowskiej, który zrealizowała kolej."
http://rdn.pl/?p=30302" onclick="window.open(this.href);return false;
"Dlatego planujemy puścić ruch pieszo-rowerowy estakadą nad torami – dodaje Krzysztof Madej. Pytanie tylko, czy te miejskie plany nie kłócą się z projektem unijnym na przebudowę wiaduktu na ul. Lwowskiej, który zrealizowała kolej."
http://rdn.pl/?p=30302" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam nadzieję po oddaniu mostu w Borsowej tranzyt będzie szedł zachodem, ale to kwestia kilku lat i bardzo chętnie bym omijał miasta w którym nie mam żadnego interesu do zrobienia, to drogi są potrzebne dla miasta tak czy siak, zresztą podobnie jest choćby w Kielcach. Do tego tak jak mówiłem kupa ludzi dojeżdza do miasta z okolic bliższyh i dalszych i muszą mieć komfortowy dojazd, do tego szpital przecież jest po drodze choćby.
Przeczytaj zanim zaczniesz pisać o szerokich drogach w mieście. Miasto przede wszystkim świadczy usługi dla mieszkańców, a nie przyjezdnych, który nie płacą podatków.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Lewisa-Mogridge" onclick="window.open(this.href);return false;’a
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Lewisa-Mogridge" onclick="window.open(this.href);return false;’a
Każdy płąci podatki jakoś tam gdzieś, mnie czy wiecej zależy ile zarabia, konsumuje ale nawet jak oszczedza to też jakiś tam plus. Po drugie mówimy o 2 pasach zaledwie co jest w miastach standardem. Jak mówiłem omijalem pary razy Tarnów róznych stron ale póki co to średnio opłacalne. Jak już bedzie s7 to bedzie możan jechać a4 i nie korzystać dalej. Zreszta chyba same miasto zrobiło łącznik autostrady z 977. Dla mieszkańców to też korzyść, ścieżki chodniki, krakowska też ma 2 pasy zdaje się. Miasto jednak czymś się od wsi wyróznia jak rozumiem, weź sobie Kielce czy Rzeszów albo Kraków tam masz nawet po 3 pasy, już o Warszawie nie wspominam, Radom też 2 pasy praktycznie prawie cały czas. Nikt nie chce tranzytu w mieście, zwłaszcza tirów. A co powiem o tym wieśniakach co dojezdzają do Tarnowa też nie płącą podatków, albo piesi czy rowerzyści, ale nei nieszcza aż tak nie zajmują tyle miejsca, to jednak samochody sa najdroższym środkiem i problemem też a spaliny, które każdy musi wdychać. To tez miasto powiatowe i mieszkańcy chcać nie chac czasem musza tam przyjechać, a zreszta jak nie masz obwodnicy to jaki jest wybór to tyle i bez urazy.
Po drugie po centrum chyba nikt nei jeździ zbytnio, choć mostowa choćby czy ten ciąg jest nieco blisko ale tak jest bliżej i szybciej poza szczytem niż jechać dookołą obwodnica, jak bedzie porzana 73 to może sie opłaci i zeby zielona fala w miare była, a nie to c o jest obecnie Jana Pawła jak ktoś sie zachwycał tu wcześniej, zreszta to miasto w końcu chyba decyduje.
@drogfan Zlituj się
Po uwadze skierowanej pod Twoim adresem było ciut lepiej i z jednego postu szło coś wydedukować, ale jak widzę po powyższym poście - niestety powróciłeś do swojego stylu pisania.
Uwierz, że zły to styl i jeśli chcesz, aby z Tobą ktoś chciał rozmawiać, to wiele musisz zmienić.
Przyjmij zatem życzenia na ten nowy dwa tysiące szesnasty rok; aby się Tobie to udało.
PS.
W tym roku już nie zdążę, ale w przyszłym pojawią się co najmniej 2 nowe wątki w których znajdziesz wiele odpowiedzi na przedstawiane przez Ciebie zagadnienia.
Po uwadze skierowanej pod Twoim adresem było ciut lepiej i z jednego postu szło coś wydedukować, ale jak widzę po powyższym poście - niestety powróciłeś do swojego stylu pisania.
Uwierz, że zły to styl i jeśli chcesz, aby z Tobą ktoś chciał rozmawiać, to wiele musisz zmienić.
Przyjmij zatem życzenia na ten nowy dwa tysiące szesnasty rok; aby się Tobie to udało.
PS.
W tym roku już nie zdążę, ale w przyszłym pojawią się co najmniej 2 nowe wątki w których znajdziesz wiele odpowiedzi na przedstawiane przez Ciebie zagadnienia.
Rowerkiem po Tarnowie
Władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. /George R.R. Martin
Władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. /George R.R. Martin