Remonty ulic w Tarnowie
Re: Remonty ulic w Tarnowie
Po wpisach widać, że zagląda tu trochę rozumnych ludzi, chyba także i mieszkańców Tarnowa. Już dawno pojawiały się wpisy, że tworząc taki układ jak proponuje UM sprawia tylko, że Tarnów staje się miejscem tranzytowym a mieszkańcy tylko na tym cierpią bo zamiast korzystać z miasta to stoją w korkach.
Nie wiem do końca czy wschodnia obwodnica nie jest w gestii innych szczebli jak Tarnów, ale skoro nie ma parcia na to by ona powstała to nikt nam prezentu nie zrobi. Niedługo ruszy obwodnica Dąbrowy Tarnowskiej a Tarnów nadal stoi w miejscu.
Trochę miałem styczności min. z p. Madejem, Kupcem i uważam, że powinni już zrobić miejsce innym. N szczęście ten ostatni już nie działa bezpośrednio w drogownictwie.
Nie wiem do końca czy wschodnia obwodnica nie jest w gestii innych szczebli jak Tarnów, ale skoro nie ma parcia na to by ona powstała to nikt nam prezentu nie zrobi. Niedługo ruszy obwodnica Dąbrowy Tarnowskiej a Tarnów nadal stoi w miejscu.
Trochę miałem styczności min. z p. Madejem, Kupcem i uważam, że powinni już zrobić miejsce innym. N szczęście ten ostatni już nie działa bezpośrednio w drogownictwie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Vic ... Bridge.jpgGoscinny pisze:Bo przejście podziemne w mieście już mamy, a kładki jeszcze nie.
I to Kładki przez duże KŁ. Ile tam by było metrów w górę? Wiadukt: 4m + podkłady to jakieś 5m. I jesteśmy na wysokości torów.
Wysokość trakcji to kolejne 5m + 1m do poziomu kładki. Razem: 5+5+1 = 11m
Czyli mniej więcej wspinanie się na wysokość 3-4 piętra w bloku Genialne! Dać mu premię i skierowanie na badania.
Zapewne wykombinowaliby windę (która by się standardowo psuła) oprócz schodów. Potem okazałoby się, że:
- wózki mają problem
- roweru nie wciśnie
- inne problemy
takie coś walnijmy sobie nad torami - jest winda, są schody, na górze będzie fajnie bujało i piękny widok będzie - a co najważniejsze megamózg który to wymyślił będzie mógł sparafrazować klasyka
To jest kładka na miarę naszych możliwości. My tą kładką otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasza kładka, przez nas zrobiona, i to nie jest nasze ostatnie słowo!
http://www.radiokrakow.pl/resource/www_ ... 1a98ce.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
- Załączniki
-
- Bez nazwy-1.jpg (792.97 KiB) Przejrzano 7287 razy
Abstrahując od tego, że nie jest to nawet ostateczna koncepcja.
Przekròj 1x3, a dokładniej 1+1+1, jest namacalnym przykładem jak pozbawić możliwości jakiegokolwiek wyprzedzania na prostej drodze. Ma to sens przy dużej ilości zjazdów, a od szpitala do obwodnicy mamy słownie pięć, licząc nawet ze zjazdami do posesji. Oj ktoś z Nauczycielskiego chyba mocno lobbuje. Wysepki, oświetlenie, chodniki, ograniczenie do 30 km'h...
Z resztą to samo tyczy się Tuchowskiej. Ale nie będę się rozwodził.
Najlepszym dowodem jest wyremontowana do tego przekroju Mickiewicza. Jak lewo- i prawoskręty wpłynęły na usprawnienie ruchu, zwłaszcza w szczycie, widzimy sami Tam dochodzą jeszcze wprawdzie inne kwestie, jak przejścia dla pieszych, ale i tak wydaje się, że inwestycję zaplanowano bez głowy.
A co do wiaduktu na Lwowskiej i wywalania pieszych pod Wątok, to dla mnie jakiś kosmos. Patrząc na ten rysunek powyżej obawiam się, źe byłoby to w nocy idealne miejsce, źeby oberwać w łeb.
Przekròj 1x3, a dokładniej 1+1+1, jest namacalnym przykładem jak pozbawić możliwości jakiegokolwiek wyprzedzania na prostej drodze. Ma to sens przy dużej ilości zjazdów, a od szpitala do obwodnicy mamy słownie pięć, licząc nawet ze zjazdami do posesji. Oj ktoś z Nauczycielskiego chyba mocno lobbuje. Wysepki, oświetlenie, chodniki, ograniczenie do 30 km'h...
Z resztą to samo tyczy się Tuchowskiej. Ale nie będę się rozwodził.
Najlepszym dowodem jest wyremontowana do tego przekroju Mickiewicza. Jak lewo- i prawoskręty wpłynęły na usprawnienie ruchu, zwłaszcza w szczycie, widzimy sami Tam dochodzą jeszcze wprawdzie inne kwestie, jak przejścia dla pieszych, ale i tak wydaje się, że inwestycję zaplanowano bez głowy.
A co do wiaduktu na Lwowskiej i wywalania pieszych pod Wątok, to dla mnie jakiś kosmos. Patrząc na ten rysunek powyżej obawiam się, źe byłoby to w nocy idealne miejsce, źeby oberwać w łeb.
na wysokości os Nauczycielskiego - ograniczenia do 30 nie ma na szczęście już od kilku miesięcy. Ale było było...
A poco wyprzedzanie ? Jak się jedzie spokojnie to nawet przy 40-50 jedzie się super. Całe zamieszanie wprowadzają właśnie tacy co tylko przeskakują o jedno auto, ale żeby być przed innym
inni mają inne rozwiązania i szkoda, że nie chce się z tego korzystać. Nie chodzi mi w zasadzie o rowery ale o robienie z ulic miast autostrady.
https://www.youtube.com/watch?v=XuBdf9jYj7o" onclick="window.open(this.href);return false;
inni mają inne rozwiązania i szkoda, że nie chce się z tego korzystać. Nie chodzi mi w zasadzie o rowery ale o robienie z ulic miast autostrady.
https://www.youtube.com/watch?v=XuBdf9jYj7o" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak zniszczyć centrum miasta i postawić współczesny mur Berliński.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=3409" onclick="window.open(this.href);return false;
DTŚ przecinająca samo centrum Gliwic, dzieląca miasto na pół. Dodaję to dla przestrogi, żeby zahamować nieco mokre sny radnych.
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=3409" onclick="window.open(this.href);return false;
DTŚ przecinająca samo centrum Gliwic, dzieląca miasto na pół. Dodaję to dla przestrogi, żeby zahamować nieco mokre sny radnych.
Jest ktoś może zorientowany czy ul. Malczewskiego jest już przejezdna?
przejeznda jest, ale do czasu, aż skończą układać nowe chodniki, to jeździ się połową jezdni
Dodam od osoby która mieszka niedaleko tej ulicy.
Jak ktoś jedzie Malczewskiego to radzę maksymalnie zwolnić przy skrzyżowaniu z Mościckiego, bo sie możecie niemile zdziwić, no chyba, że ktoś zbiera na blacharza, lakiernika etc
Dodam od osoby która mieszka niedaleko tej ulicy.
Jak ktoś jedzie Malczewskiego to radzę maksymalnie zwolnić przy skrzyżowaniu z Mościckiego, bo sie możecie niemile zdziwić, no chyba, że ktoś zbiera na blacharza, lakiernika etc
Tam zawsze jeździło się połową jezdni, gdyż druga połowa była wydzielona pod miejsca parkingowe.Rodowity pisze:przejeznda jest, ale do czasu, aż skończą układać nowe chodniki, to jeździ się połową jezdni
Pewnie po zakończeniu prac przy chodniku, wrócą do stanu z przed remontu i namalują miejsca parkingowe, gdyż nie sądzę aby zrobili tam dwa kierunki jazdy.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Dzisiaj przejeżdżając Mościckiego widziałem ciężarówkę z (chyba) kostką, która rozsiadła się na całej szerokości Malczewskiego i wyładowywała ładunek. Więc z tą przejezdnością różnie bywa.
A poruszając jeszcze temat ewentualnych stłuczek - na wlocie i wylocie Malczewskiego są barierki ze znakiem bodajże "zakaz wjazdu" - jak to by się miało do ewentualnej kolizji na skrzyżowaniu Malczewskiego/Mościckiego? Samochód wyjeżdżałby z miejsca wyłączonego z ruchu.
A poruszając jeszcze temat ewentualnych stłuczek - na wlocie i wylocie Malczewskiego są barierki ze znakiem bodajże "zakaz wjazdu" - jak to by się miało do ewentualnej kolizji na skrzyżowaniu Malczewskiego/Mościckiego? Samochód wyjeżdżałby z miejsca wyłączonego z ruchu.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
są słupki na połowie drogi o to mi chodziło i wrócą do tego co było. A znaki są zakaz ruchu dla pieszych
Czy ktos sie orientuje czy ulica Orkana kiedys zostanie wyremontowana?? są na to jakies plany, terminy??Jezdze tamtędy codziennie do pracy i coraz bardziej boje sie o podwozie mojego samochodu zwłaszcza początkowa część ulicy od stacji BP, juz nie mowie o pozniejszych utrudnieniach gdzie po remoncie prawego pasa zostala dziura zalana asfaltem i trzeba po niej skakac, juz nie mowie o mostkach ktorych remont juz trwa dobrych kilka miesiecy i konca nie widac.Jest jakis plan zakończenia tego?? tam jest jeden wielki plac budowy i nic wiecej.