Remonty ulic w Tarnowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie

sotiv
Proedroj

Re: Remonty ulic w Tarnowie

Post autor: sotiv »

Mam wrażenie, że to był najsprawniej przeprowadzony remont mostu w Tarnowie, albo może to się tylko tak wydaje patrząc na to co wyrabia kolej.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

No tak, na tle PKP wypadli świetnie, ale faktycznie sprawnie im to poszło. Przyłapałem się nawet na tym, że wyjeżdżając z Zabłocia wolałem jechać Tuchowską do Narutowicza i skręcać w lewo na most, bo przy ruchu wahadłowym bardzo szybko można się było w ten ruch włączyć... :) Teraz niestety dobre czasy się skończyły :(
A i sam most wygląda bardzo ładnie - nie wiecie z czego mogą być te chodniki? Beton czy coś innego?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

karamba
Archont
Kontakt:

Post autor: karamba »

sotiv pisze:Mam wrażenie, że to był najsprawniej przeprowadzony remont mostu w Tarnowie, albo może to się tylko tak wydaje patrząc na to co wyrabia kolej.

Najsprawniej? To smutne bo porównując czas remontów wiaduktów kolejowych to może rzeczywiście można odnieść takie wrażenie. Najważniejsze że w końcu skończyli się tam bawić i można normalnie przejechać.

sotiv
Proedroj

Post autor: sotiv »

Odnoszę się do tego, że nikt na forum nie biadolił jak to długo robią, że obsuwa terminowa, że jeździć się nie da itp. itd :) Oczywiście moje wrażenie zamazuje to, że już nie jeżdżę tamtędy codziennie.

Szakuł
Prytan

Post autor: Szakuł »

Modernizacja tras wylotowych

Rondo na ul. Wiśniowej, kładka dla pieszych nad autostradą, dwa ronda na ul. Krakowskiej - to między innymi założenia programu modernizacji układu komunikacyjnego w Tarnowie. – Praktycznie wszystkie drogi wylotowe z miasta należy zmodernizować. Patrząc od północy, chcemy przebudować cały układ drogowy tarnowskiego odcinka drogi krajowej numer siedemdziesiąt trzy – wyjaśnia prezydent Roman Ciepiela.
Przygotowana koncepcja zakłada także czteropasmową drogę od skrzyżowania ul. Lwowskiej z ul. Słoneczną aż do nowego szpitala z ciągiem rowerowo-pieszym na całej długości

- See more at: http://www.tarnow.pl/Miasto/Aktualnosci ... AJYRWG.dpu" onclick="window.open(this.href);return false;

Jak myślicie ile z tych zapowiedzi w ogóle uda się z 10% zrealizować do 2020 roku???

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

1) rondo na Wiśniowej - nie wiem, trzeba tubylców pytać czy ma to sens - i czy to będzie kolejne rondo zrobione wg tradycji, czyli które po miesiącu trzeba będzie powiększać, bo się tiry nie mieszczą?
2) kładka? Przecież ponoć nie była potrzebna, to jej nie zaprojektowano a teraz będą ją jednak montować? :)
3) gdzie te ronda? Tego nie rozumiem: "Od strony zachodniej, od obwodnicy i drogi krajowej nr 94, planowane jest wybudowanie ronda o szerokości 38m". Rondo przy Koszyckiej - może i sensowne, to nie mój rejon więc nie wiem jak tam wygląda ruch w szczycie. Rondo przy Warsztatowej - ok, zwłaszcza jak odpalą drogę przez SAG.
4) 4 pasy od Słonecznej do szpitala :D Tylko jakby wiadukt nie teges.

I odpowiadając na pytanie powyżej: "Pozostałe inwestycje znajdują się w fazie koncepcyjnej" - czyli koncepcję spokojnie do 2020 zrobią. Może nawet jakiś konkurs wymyślą :P

Mistyczny
Prytan

Post autor: Mistyczny »

Rondo Krakowska-Koszycka-Czerwona - wydaje mi się, że to dobry pomysł;
Rondo Krakowska-Warsztatowa - bez sensu, do obsługi SAGu wystarczy to co jest, można pomyśleć o rondzie tam dopiero kiedy będzie się coś działo w sprawie planowanego połączenia Warsztatowej z Tuchowską;
Lwowska powinna być w całości 1x3, poza tym nie da się zrobić 2x2 bo jest wiadukt którego nie będzie się dało ruszyć przez następne sto lat;
Wydaje mi się, że modernizacją Lwowskiej miasto oficjalnie odpuszcza wschodnią obwodnicę.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Informacja jak zwykle bez większych konkretów - wiemy tyle, ile już wiedzieliśmy, czyli, że na pewno Spokojną i Elektryczną zrobią, reszta to koncepcja.

1) @Gościnny: chodzi chyba o rondo przy zjeździe z obwodnicy, choć po przerobieniu tego skrzyżowania przez GDDKiA ostatnio bardzo się tam bezpieczeństwo znacznie poprawiło. Może być, aczkolwiek znalazłbym inne bardziej sensowne lokalizacje na wydanie tych pieniędzy.

2) Ronda na Krakowskiej przy Koszyckiej i Warsztatowej jak najbardziej w porządku. @Mistyczny: lepiej niech to rondo zrobią od razu, potem będą mogli łączyć z Tuchowską.

3) Lwowska :D, o wiadukcie zapomnieli? Trzeba by radnego Rysia spytać, czemu wraz ze swoim kolegą Zdziskiem M. nie zabezpieczyli interesów miasta przy uzgodnieniach z PKP, co do przebudowy linii kolejowej i szerokości wiaduktów, od bardzo dawna mówimy, ze tam będzie wąskie gardło. Ponadto niech miasto przyzna się, bo @Mistyczny ma pewnie rację, że tym o to sposobem miasto żegna obwodnicę wschodnią i marzenia o niej. GDDKiA da nam fundusze na przebudowę DK73 w mieście pewnie za to, ale potem wszystkie propozycje odnośnie wschodniej obwodnicy będą odrzucane.

4) Tuchowska - samo połączenie z Al. Tarnowskich ok, o ile sam wiadukt wc. Al. Tarnowskich jako jedyny wjazd od południa nie będzie wąskim gardłem, ponadto miasto się nie chwali, że ma/przygotowuje koncepcję rozbudowy ul. Tuchowskiej do trzech pasów aż do węzła z obwodnicą. Trzeci pas będzie do lewoskrętów do posesji na ulice.

5) Coś martwi mnie brak w tym zestawieniu planów odnośnie rozbudowy ul. Kwiatkowskiego - niby może to inny projekt, ale warto byłoby wspomnieć, bo Mościce są przyduszone przez korki.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Trishelle
Proedroj

Post autor: Trishelle »

To prawda, że są przyduszone, dlatego tym bardziej droga powinna pozostać bez zmian, lub jedynie powinien zostać dobudowany buspas. Kiedy do ludzi dotrze, że poszerzona droga tylko generuje dodatkowy ruch i korki, a nie likwiduje ich. Droga wielopasmowa ma tylko sens w ruchu tranzytowym takim jak autostrada. Korki rozladuje tylko inwestycja w KM, trasy rowerowe i pieszych. Jednak w Polsce gloryfikacji betonu ma się w najlepsze.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

http://rdn.pl/?p=30302" onclick="window.open(this.href);return false;

W RDNie trochę więcej światła rzucili na te pomysły. Otóż na Lwowskiej, żeby na wcisk pod wiaduktem zmieścić 4 pasy ruchu zlikwidują... chodniki. To nie koniec, bo wyobraźnia dyrektora Madeja sięga niezmierzonych pokładów i wyobraził sobie on kładkę/estakadę dla pieszych nad torami. Pomysł iście bezskuteczny jak idiotyczny, bo każdy logicznie myślący człowiek wie, że łatwiej byłoby to przejście poprowadzić pod torami w nasypie kolejowym. Piesi musieliby się wysoko wspinać nad tory - po co?
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Bo przejście podziemne w mieście już mamy, a kładki jeszcze nie.
I to Kładki przez duże KŁ. Ile tam by było metrów w górę? Wiadukt: 4m + podkłady to jakieś 5m. I jesteśmy na wysokości torów.
Wysokość trakcji to kolejne 5m + 1m do poziomu kładki. Razem: 5+5+1 = 11m
Czyli mniej więcej wspinanie się na wysokość 3-4 piętra w bloku :) Genialne! Dać mu premię i skierowanie na badania.
Zapewne wykombinowaliby windę (która by się standardowo psuła) oprócz schodów. Potem okazałoby się, że:
- wózki mają problem
- roweru nie wciśnie
- inne problemy

Awatar użytkownika

Jan Kowalski
Rhetor

Post autor: Jan Kowalski »

Ta głupota tłumaczyłaby, dlaczego do dzisiaj nie zrobiono chodników po remoncie wiaduktu na Lwowskiej.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

Tunel dla pieszych wybudować. Tak swidrowac jak metro w Warszawie :-)

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Wygląda na to, że piesi będą mieli ścieżkę pod wiaduktem nad Wątokiem.

Mistyczny
Prytan

Post autor: Mistyczny »

Większej bzdury dawno nie słyszałem. Chyba znowu chcemy być sławni jako ci, którzy likwidują chodniki żeby zrobić w ich miejscu jezdnię, brawo dla pomysłodawcy. Są jakieś nagrody (lub kary) za takie pomysły? Jeśli już koniecznie chcą mieć autostradę 2x2 przez miasto to niech ten plan się trzyma kupy. Albo w całości odcinek od Słonecznej do obwodnicy 2x2 albo 1x3, skąd ta nagła zmiana przekroju? Ja jestem zwolennikiem 1x3, pozwoliłoby to zostawić chodniki pod wiaduktem na Lwowskiej. A jak usuną chodniki to rozwiązanie widzę tylko w przejściu pod torami w poziomie jezdni. Bez jaj z przejściem nad Wątokiem, to jest nadrabianie przy przejściu 50 m, dodatkowo trzeba wykupić działkę, poza tym co z chodnikiem po drugiej stronie ulicy?

ODPOWIEDZ