Remonty ulic w Tarnowie
Re: Remonty ulic w Tarnowie
To jest dobre miejsce na kolejne rondo tymczasowe, o ile będzie ono mniej tymczasowe od pierwszego. Miejsca jest dużo, kształt elipsy mógłby nadać priorytet relacji Narutowicza - Krakowska a tymczasowość ma taką zaletę, że zawsze można wrócić do starych świateł.
Co do Krakowskiej to powinni tam przebudować zatokę z przystankiem i dodać drogę dla rowerów bo koło dworca PKS kończy się jakoś dziwnie. Barierki rozdzielające kierunki jazdy raczej pasują na autostradę a nie do centrum miasta. Ogólnie to bym tam oddał część powierzchni dla samochodów pieszym i rowerzystom bo jezdnia zajmuje z 90% terenu.
Co do Krakowskiej to powinni tam przebudować zatokę z przystankiem i dodać drogę dla rowerów bo koło dworca PKS kończy się jakoś dziwnie. Barierki rozdzielające kierunki jazdy raczej pasują na autostradę a nie do centrum miasta. Ogólnie to bym tam oddał część powierzchni dla samochodów pieszym i rowerzystom bo jezdnia zajmuje z 90% terenu.
yyy co chcesz oddawac pieszym? Przejedź no może się na Krakowską od Narutowicza do tego wiaduktu i zobacz jaki tam jest ruch i korki w ciągu dnia
Ja bym tam wyciął część parku i zrobił tam porządny mini dworzec dla autobusów miejskich. Skoro miasto nie postarało się z dworcem po PKSie. I tak jak pisze Gościnny, remont powinien być do skrzyżowania z Ujejskiego.
Może całkiem wyciąć park, zrobić park-ing, zatoczki itd? Chodniki niepotrzebne, bo przecież jest duży ruch samochodów, prawda?
Miasto ma być dla ludzi, nie dla samochodów, ale musimy powoli do tego dojść - za jakieś 20-30 lat pewnie.
Miasto ma być dla ludzi, nie dla samochodów, ale musimy powoli do tego dojść - za jakieś 20-30 lat pewnie.
Wyobraź sobie o ile bezpieczniej byłoby wtedy, jakby cały park wycięto. Żaden z tysięcy tam mieszkających ptaków, już by nie narobił na przechodnia Ale tak na poważniej, ja nie chcę wycinać całego parku, niewielki fragment, np w Nowym Sączu taki dworzec dla autobusów miejskich, który jest koło dworca kolejowego, wiele nie zajmuje. Takie rozwiązanie pozwoliłoby usunąć wszystkie busy i inne dostawczaki, które zagradzają prawy pas jezdni.Goscinny pisze:Może całkiem wyciąć park, zrobić park-ing, zatoczki itd? Chodniki niepotrzebne, bo przecież jest duży ruch samochodów, prawda?
Planty kolejowe są w stanie opłakanym, co drugie drzewo nadaje się do pilnego wycięcia. Tak nie wyglądają drzewa parkowe! Oczywiście na ten temat nic się nie mówi; pasowałoby zgłosić projekt rewitalizacji parku w budżecie obywatelskim, szkoda, że nikt o tym nie pomyślał.
Trochę w temacie świątecznym:)
W tym roku miasto widzę sypnęło groszem na świąteczną dekorację tarnowskich ulic. Dziś rano widziałem świątecznie rozświetloną ul. Słoneczną, Mickiewicza, górną część ul. Lwowskiej oraz Krakowską. W ubiegłych latach Tarnów był skromnie udekorowany, w tym widzę dużą zmianę
W tym roku miasto widzę sypnęło groszem na świąteczną dekorację tarnowskich ulic. Dziś rano widziałem świątecznie rozświetloną ul. Słoneczną, Mickiewicza, górną część ul. Lwowskiej oraz Krakowską. W ubiegłych latach Tarnów był skromnie udekorowany, w tym widzę dużą zmianę
-
- Rhetor
Na słonecznej wczoraj o 22 to montowali.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Krakowska poraz kolejny w remoncie
Musiałem monitor obrócić...
Tak to zdjęcie wrzucił taptalkCubaza pisze:Musiałem monitor obrócić...
Poprawiaja.. ale tych miejsc, gdzie wypadla kostka jest tyle, ze jak dojda do nowego swiatu tu na dole krakowskiej beda nowe ubytki. Co by nie zrobili to ratunek jest jeden i nie uciekniecie od tego. ZERWAC I NA NOWO WSZYSTKO KLASC. Materialem o nalezytych parametrach
A później się panowie przenieśli trochę wyżej...
Spoiler: pokaż
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
I karuzela się kręci
Ja proponuję zerwać tę kostkę na ciągu jezdnym, wstawić krawężniki i położyć normalny asfalt o dużej wytrzymałości najlepiej beton asfaltowy i warstwę ścieralną z mieszanki SMA. Kostkę zostawić na miejscach parkingowych. Uzyskaną kostkę wykorzystać ponownie na chodnikach na starym mieście.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl