Budowa przejścia podziemnego na Mickiewicza

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

koło Świtu (w kierunku na przedszkole po drugiej stronie Szkotnika) dało się postawić i poza wyjątkami spełniają swoją rolę dobrze
ano spełniają, spełniają. Dzisiaj w deszczu musiałem iść pod prąd ulicą, bo nie chciało mi się barierki przeskakiwać ; P

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Co do teoretycznej kładki, to pomyśleliście o osobach starszych albo niepełnosprawnych i do tego jakie wysokie windy musiałyby być?

Jeżeli już kładka, to mam oryginalny pomysł: rozbudować ją i u góry zrobić przeszklone na całą długość pomieszczenie w którym mieściłaby się np. jakaś nie wielka kawiarnia :)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Chcąc zrobić kawiarnię, co miało by sens - gdybyśmy nad skwerkiem "zawiesili" jakiś obiekt typu kawiarnia - i spięli całość kładką oszkloną - należało by wydać kupę kasy. I śmiem twierdzić, że wyszło by drożej niż przejście podziemne, dodatkowo całość by musiała być bardzo, ale to bardzo dopracowana - konstrukcja z dużą ilością szkła by była ładna - ale znów koszty.

Najgorsze jest to, że żadna konstrukcja nie bardzo by pasowała bo okolicy, wywoływała by kontrowersje - z dwojga złego lepiej mieć dyskretne przejście podziemne, barierki/łańcuchy wzdłuż ulicy niż kontrowersyjną kładkę

Opcja sprzedaż terenu skwerku i ogłoszenie przetargu - inwestor musiał by przedstawić plany zagospodarowania i plan kładki + plan obiektu - ale znów musilibyśmy przechodzić "urzędniczą ścierzkę zdrowia" w postaci przetargu i całej papierologii stosowanej. Przejście ujżelibyćmy nie wcześniej niż za 5 lat. :D

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Ravir pisze:Najgorsze jest to, że żadna konstrukcja nie bardzo by pasowała bo okolicy, wywoływała by kontrowersje - z dwojga złego lepiej mieć dyskretne przejście podziemne, barierki/łańcuchy wzdłuż ulicy niż kontrowersyjną kładkę
Konserwator :)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

A jakie są sposoby na konserwatora? Przecież z takim betoniarzem to nigdy w centrum Tarnowa nie powstanie coś fajnego, nowoczesnego... Jakoś w Krakowie przerzucają kładkę przez Wisłę między starym Podgórzem a Kazimierzem - też mógłby spokojnie uznać to za kontrowersyjne ingerowanie w historyczną bryłę miasta, a jednak tam da się...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Kładka nad Wisłą to nie kłądka nad Ulicą - most to most. Więc porównania NIE MA.

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Jakoś w Krakowie przerzucają kładkę przez Wisłę między starym Podgórzem a Kazimierzem - też mógłby spokojnie uznać to za kontrowersyjne ingerowanie w historyczną bryłę miasta, a jednak tam da się...
Tylko nie mów, że lepiej byłoby zbudować przejście podziemne pod Wisłą :lol:

W Tarnowie każda inwestycja wzbudza kontrowersje i wielu ludzi widzi w nich tylko złe rzeczy. Przyzwyczajania są tylko przyzwyczajeniami i można je zmienić. Idąc za takim tokiem myślenia, że ludzi i tak będą przechodzić przez jezdnie można się posunąć dalej. Po co budować ronda skoro ludzie przyzwyczajani są do skrzyżowań, po co budować galerię skoro ludzie przyzwyczajeni są do burku. Po co w ogóle coś budować skoro jesteśmy przyzwyczajeni do tego co jest. Nie zmieniajmy nic, zostańmy zaściankowym miastem w którym nic się nie dzieje. Wtedy co niektórzy będą mieli wiele radochy z narzekania na Tarnów i powody do wyjazdu do innego miasta, gdzie przyzwyczajenia ludzi można było zmienić....

hurricane
Rhetor

Wiecie bardzo dobrze, że nie o to mi chodziło... Naprawdę ubawiłeś mnie halford tymi frazesami o przyzwyczajeniach... Przeczytałeś od początku moje wypowiedzi w tym temacie? Oszczędzę Ci szukania i podkręśle raz nie wiem który, że nie jestem przeciwnikiem tego przejścia podziemnego... Liczyłem bardziej na merytoryczne argumenty...

Ale żeby nie było, chodziło mi o wytyczne konserwatora... W Tarnowie zablokowano plan 4 rond (w sumie może to miastu wyjdzie na dobre, bo może ktoś wreszcie zajmie się północną obwodnicą), bo uzasadniono to nadmierną ingerencją w układ urbanistyczny miasta... Każda nowa bryła może wg "widzimisię" konserwatora naruszać historyczny układ miasta... Równie dobrze w Krakowie konserwator mógł postawić weto, argumentując że 100 metrów obok jest zabytkowy Most Piłsudskiego itp... Sądzę, że należy na przyszłość wypracować jakiś dialog z konserwatorem, żeby nie było sytuacji, że na listę zabytków wciągają ruiny kamienic zasłaniające dworzec (jedną co prawda remontują, ale druga się sypie...) Miasta na zachodzie... dobra i tu kończę wywód, bo zaraz będą się drzeć, że my to nie zachód... i nie ma pieniędzy, owszem mamy mniejsze środki, ale czas na powolną realizację nowatorskich pomysłów...

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Goscinny pisze:A propos przejścia - dwa najnowsze projekty przebudowy.

1. Przejście podziemne - to co jest pomalowane kolorami, to jest coś przerobionego (chodniki, ulice, skwery itd)

[url=http://img107.imageshack.us/img107/9703/przejscie1.th.jpg]Obrazek[/URL]

2. Przebudowa al. Solidarności. I tutaj ciekawostka - zobaczcie na wyjazd z ul. Piłsudskiego, oraz gdzie jest przystanek.

[url=http://img100.imageshack.us/img100/9252/solidarnosci.th.jpg]Obrazek[/URL]

Dziwne, że nie ma zatoczki.
Przystanek będzie, trochę niżej niż teraz jest. Ulica zostanie poszerzona i zostanie wydzielony pas, gdzie będą się zatrzymywać autobusy.

hurricane
Rhetor

No czyli będzie tak jak się spodziewałem :).

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Hurrcaine, nie czytałem dokładnie całego wątku, ale też nie miałem zamiaru kierować tego postu bezpośrednio do Ciebie choć tak to może wyglądać ;) Chodzi mi o tych wiecznie niezadowolonych...

W 100 % procentach zgadzam się z Tobą co do konserwatora zabytków. Sam niestety odczuwam przez niego dyskomfort ponieważ zablokował pewne prace remontowe w jednej z kamienic w Tarnowie. Co z tego, ze to co teraz jest wygląda jak pożal się Boże i może nawet zagrażać życiu, a kamienica ma takie walory zabytkowe i estetyczne jak niewyremontowany dworzec kolejowy.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

faleQ, przecież na planie widać gdzie będzie przystanek, jak też widać, że nie ulica nie zostanie poszerzona. A to jest plan sprzed kilku dni, po wielu uzgodnieniach.

hurricane
Rhetor

Goscinny, ale przecież tam będzie poszerzana jezdnia, obszar poszerzenia jest kolorem różowym naniesiony. FaleQ prawdopodobnie ma rację, bo prawdopodobnie zasięgnął informacji u źródła.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Jeśli to różowe to jest poszerzona jezdnia, to faktycznie robi się tam trochę miejsca na autobusy. Czyli ta ciągła linia wzdłuż ulicy (ta pomiędzy tymi kółkami) oznacza chyba linię oddzielającą jezdnie, tak?

hurricane
Rhetor

Dokładnie, ta linia to będzie w przyszłości podwójna ciągła :).

Szary - nowe chodniki, Różowy - nowe jezdnie, Biały - obecne jezdnie ;) taka krótka legenda.

ODPOWIEDZ