Odpowiedź:Leon pisze: Gdzie znajdują się i co oznaczają zamieszczone poniżej znaki drogowe
Fot. 1. - nie wiem, zastanawiam się czy to nie podpucha i nie jest to w Krakowie.
Tarnów jest miastem przyjaznym dla rowerzystów i UM nie wybaczył by sobie nie wspomnieć o nowej "śmieszce" rowerowej, gdyby takowa się pojawiła a tej na zdjęciu nie kojarzę i nigdy nie miałem (nie)przyjemności nią jechać.
Fot. 2. - wiem, to jest "znak pionowy F-6 po tarnowsku" i ma tyle wspólnego ze znakiem drogowym co "Paprykarz szczeciński" ze Szczecinem,
...ale to taka nasza tradycja - popiersie Jana Szczepanika stoi na placu Henryka Sienkiewicza, pomnik Adama Mickiewicza na placu Kazimierza Wielkiego, liceum im. Kazimierza Brodzińskiego jest przy ulicy Józefa Piłsudskiego i nie wiedzieć dlaczego przed szkołą na cokole jest popiersie Kazimierza Brodzińskiego i niszczy harmonię, gdyż po drugiej stronie wejścia jest popiersie Józefa Szujskiego, które natomiast doskonale do tradycji nazewniczej pasuje.
Technikum na Szujskiego za patrona ma Tadeusza Tertila, jednak Tertil nie doczekał się pomnika, ponieważ Jego staraniem w Tarnowie pojawił się (i nawet jeździł) tramwaj a tramwaj jest be (wszyscy o tym wiedzą ).
Jeśli ślad się urwał, to poszukajmy ulicy Brodzińskiego.
Jest i przy tej ulicy jest zespół szkół im. - a jakże by mogło być inaczej - Jana Szczepanika, ponieważ przy ul. Brodzińskiego jest plac im. Sienkiewicza a na nim jak powszechnie wiadomo - no właśnie - stoi pomnik Jana Szczepanika.
Znak F-6 posiadam w swojej kolekcji, tylko że Twój się trochę zjechał w dół. Na moich zdjęciach rurki u góry niet. Urzędnicy czytają forum lub Policja zareagowała, ponieważ znak został "poprawiony", tzn. podniesiono go, lecz nie zrobiono nic więcej (czytaj - nie uzupełniono treści znaku). Możliwości są co najmniej dwie.
- Musi się zebrać specjalna komisja i ogłosić przetarg na wymianę znaku.
- Urzędnik/Policjant nie zajarzył, że coś na znaku brakuje.
- Ekipa, która przyjechała miała pozwoleństwo na poprawienie mocowania znaku a za miesiąc w to samo miejsce przyjedzie inna ekipa, która uzupełni treść znaku.
Aby nie było, że się czepiam, to i ja zadam zagadkę: Gdzie jest ten znak?