Inwestycje w miescie
Re: Inwestycje w miescie
http://bip.malopolska.pl/zdik/Article/g ... 72972.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy owa zajezdnia ma być budowana obok PSP ??
Czy owa zajezdnia ma być budowana obok PSP ??
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Już chyba ale musztarda po obiedzieTrishelle pisze:[...] a doprowadzać mogłaby do niego powtórnie uruchomiona linia kolejowa na Szczucin (PKP byłoby gotowe ją zmodernizować w związku z taką inwestycją, chociażby na wymaganym odcinku, o ile wcześniej nie wróci do łask).
http://tarnow.pl/Miasto/Aktualnosci-tar ... -po-torach" onclick="window.open(this.href);return false;
Polak Szkot dwa bratanki*
-
- Archont
Wcale nie musztarda. Pomysł jest debilny i niezgodny ze strategiami zrównoważonego transportu. Nawet jakiś rowerzysta bloger wskazywał, że zamiana linii na ścieżkę jest szkodliwe dla samych rowerzystów.
Więc nic nie jest przesądzone. Obecnie to czułe życzenia polityków.
Więc nic nie jest przesądzone. Obecnie to czułe życzenia polityków.
Jeśli dojdzie do realizacji tak poronionego pomysłu to sam wybiorę się do prokuratury i zgłoszę zbadanie tej sprawy. kluczem w tym wszystkim jest slowo "POROZUMIENIE", chyba pomiędzy właścicielami firm transportowych, a rajcami, bo tylko właściciele busów maja interes z tego stanu rzeczy. Nie spotkałem się jeszcze z osobą która cieszyła by się z ewentualnego przekształcenia "szczucinki" w ścieżkę rowerową.
Nowa instalacja Granulacji Mechanicznej Nawozów II w Tarnowie
http://www.tarnow.pl/Galeria/Galeria-Mi ... w-Tarnowie" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tarnow.pl/Galeria/Galeria-Mi ... w-Tarnowie" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja się cieszę. Z tego co zrozumiałem, powstanie bardzo fajna trasa do biegania. Gdy wrzucałem o tym kiedyś newsa na Mój Tarnów na Fejsie, sporo kolejnych osób też pozytywnie wyrażało się o tym pomyśle.Rodowity pisze:Nie spotkałem się jeszcze z osobą która cieszyła by się z ewentualnego przekształcenia "szczucinki" w ścieżkę rowerową.
Radość twa zapewne byłaby równie wielka, gdyby np. rozebrać infrastrukturę skate-parku i utwardzić teren bo wtedy powstanie znakomite miejsce, na przykład do gry w kapsle?gushman pisze:...Ja się cieszę. Z tego co zrozumiałem, powstanie bardzo fajna trasa do biegania...
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
gushman: nie do biegania, tylko do jazdy na rowerze. A po drugie, jak wspomniał kol. maup - szkoda takiej fajnej podmiejskiej linii, przy pomyślnych wiatrach można by odtworzyć tą linię jakimś elektro/dieslo/wozem, na wzór Badener Bahn - dawnej kolejki dowożącej kuracjuszy z centrum Wiednia do Baden, a teraz pełniącej rolę tramwaju podmiejskiego.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Gushman
Podaj mi proszę argumenty, by rozbierać linię kolejową gdy:
- do Tarnowa przyjeżdża MASA mieszkańców Żabna, Dąbrowy Tarnowiskiej. załatwiać sprawy, do pracy itd
- droga na Lisią Górę, Dąbrowę jest BEZNADZIEJNA, wąska niebezpieczna, bez poboczy, bo tak posłowie pięknie wylobbowali
- gdzie w centrum ciężko zaparkować samochód
Dlaczego ścieżka nie może iść obok torowiska, tylko na nim? dlaczego likwidować to zamiast wyremonorwać, rozbudować i ew skrócić droge na Kielce (dobudowanie linii (Szczucin-Busko)?
aa jeszcze jedno, pociąg do Żabna i do MPEC-u też ma nie jeżdzić?
- do Tarnowa przyjeżdża MASA mieszkańców Żabna, Dąbrowy Tarnowiskiej. załatwiać sprawy, do pracy itd
- droga na Lisią Górę, Dąbrowę jest BEZNADZIEJNA, wąska niebezpieczna, bez poboczy, bo tak posłowie pięknie wylobbowali
Dlaczego ścieżka nie może iść obok torowiska, tylko na nim? dlaczego likwidować to zamiast wyremonorwać, rozbudować i ew skrócić droge na Kielce (dobudowanie linii (Szczucin-Busko)?
Teraz jest jeszcze jeden argument za utrzymaniem tej linii kolejowej, a mianowicie dostarczanie kibiców drużyny gości na mecze ekstraligowej piłki do Niecieczy
Zapewne wielu z nas słyszało o słynnych "pociągach grozy" przewożących kibiców na mecze
Zapewne wielu z nas słyszało o słynnych "pociągach grozy" przewożących kibiców na mecze
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
http://mobile.rynek-kolejowy.pl/57890/m ... zucin.html" onclick="window.open(this.href);return false; tutaj jeszcze coś odnośnie linii 115
Pooo co robić kolej aglomeracyjną
Na koniec taki news, widzieliście z jakiego materiału została wykonana nawierzchnia rampy kolejowej w Tarnowie? .. pięknie wykonana kostka granitowa ;-) Dla ciężkich, manewrujących tirów jak znalazł. Jakieś pytania?
http://i.imgur.com/uYXYfbAl.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pooo co robić kolej aglomeracyjną
Na koniec taki news, widzieliście z jakiego materiału została wykonana nawierzchnia rampy kolejowej w Tarnowie? .. pięknie wykonana kostka granitowa ;-) Dla ciężkich, manewrujących tirów jak znalazł. Jakieś pytania?
http://i.imgur.com/uYXYfbAl.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak, widziałem i stwierdzam że chociaż w tym przypadku ktoś z PKP poszedł po rozum do głowy i zrobił coś na lata.Rodowity pisze: ... widzieliście z jakiego materiału została wykonana nawierzchnia rampy kolejowej w Tarnowie?
Taka kostka na porządnej podbudowie /a z tego co zauważyłem, to wygląda na porządną/, wytrzyma nie tylko manewrującego TIR-a, ale pewnie i lokomotywę spalinową manewrującą by wytrzymała
Pamiętam jak taką kostką była wyłożona ulica Czerwona i latami nikt nie musiał nawet palcem przy niej kiwnąć. Zalali pewnego roku masą i od tego czasu systematycznie po zimie wylatują jakieś dziury, które trzeba było łatać.
Tak że ta kostka ułożona na rampie pewnie nie jednego użytkownika forum przetrzyma
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Należy rozebrać linię jak najszybciej aby jak najwięcej surowców wtórnych z niej odzyskać, zanim uczynią to amatorzy torowisk.Rodowity pisze:Gushman
Koleją z Dąbrowy do Tarnowa będzie jeździł "pies", a nie ludzie. Do pracy nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie dojeżdżał prawie 1h przez 20 km. (Dworzec w Dąbrowie znajduje się na totalnym odludziu, a przystanki są rozlokowane dosyć dogodnie). Gdzie bus pokonuje tą trasę dwa razy szybciej.
Dla przypomnienia trasa 115 jest jednotorowa, przechodząca bardzo blisko wszelakich zabudowań ( w tym szkół), niezelektryfikowana, bardzo kręta, prędkość maksymalna to 40 km/h !!!, bez dogodnych stacji.
Rozbierając linię i sprzedając działki można pozyskać środki na poszerzenie DK 73 o pobocza.
W centrum jakiego miasta ciężko zaparkować samochód ?? Na pewno nie Tarnowa, bo na M.B. Fatimskiej codziennie pustych miejsc parkingowych jest kilka setek.
Przebudowanie linii 115 do standardów linii aglomeracyjnej będzie wymagało budowy jej od NOWA w NOWYM ŚLADZIE, co przy przebudowie trasy Kraków - Rzeszów jest kompletnie niezasadne.
Przecież wolny rynek już zdecydował, jaką drogą lepiej do/z Tarnowa.
Gdyby Szczucinka się opłacała, toby już ktoś tamtędy śmigał. Toby dawna linia nie padła. Dajcie spokój.
A jak lubicie resentymenty to polecam gumy Turbo w Biedronce.
Gdyby Szczucinka się opłacała, toby już ktoś tamtędy śmigał. Toby dawna linia nie padła. Dajcie spokój.
A jak lubicie resentymenty to polecam gumy Turbo w Biedronce.
-
- Archont
Kiedyś zdecydował, ale minęło 15 lat i sytuacja ludzi się zmieniła. Wtedy upadły zakłady i nie było potrzeby jeździć do Tarnowa.gushman pisze:Przecież wolny rynek już zdecydował, jaką drogą lepiej do/z Tarnowa.
Kompletnie nie ogarniasz tematu organizacji transportu kolejowego.gushman pisze:Gdyby Szczucinka się opłacała, toby już ktoś tamtędy śmigał. Toby dawna linia nie padła. Dajcie spokój.
To tak jak gdybyś napisał, że nie było by chętnych, aby busy odjeżdżały z placu Sobieskiego bo gdyby byli chętni to busy by odjeżdżały. A to przecież bzdura! Bus nie wjedzie tam i nie będzie zabierał pasażerów spod Tatrzańskiej bo nie dostanie pozwolenia. A chętni zawsze by się znaleźli.
Użyłeś słowa, którego znaczenia nie do końca rozumiesz.gushman pisze:A jak lubicie resentymenty to polecam gumy Turbo w Biedronce.
Polecam poszukać co to jest resentyment
http://sjp.pwn.pl/sjp/;2574063" onclick="window.open(this.href);return false;