Uchwała śmieciowa w Tarnowie
Re: Uchwała śmieciowa w Tarnowie
U mnie dzisiaj zabrali.
Byłem pełen obaw tej firmy, jednak nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, tym bardziej, że przyuważyłem ostatnio, że zajmują się także w Tarnowie utrzymaniem czyatości placów i ulic.
Byłem pełen obaw tej firmy, jednak nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, tym bardziej, że przyuważyłem ostatnio, że zajmują się także w Tarnowie utrzymaniem czyatości placów i ulic.
-
- Prytan
A ja miałem. Z AVR jako jedyną firmą nie dało się dogadać,żeby przejeżdżali małymi samochodami. A wjazd najmocniejszy nie jest.
Będziem życ
Wczoraj "Van Ganshenvinkelcośtam" podstawił swoje kubły.
U mnie wszystko obecnie wporządku.
You can have anything you want
You can drift, you can dream, even walk on water
Anything you want.
You can drift, you can dream, even walk on water
Anything you want.
A u mnie nie. W tym czasie jak śmieciami (blok oś Zielone) opiekowały się białe auta włoskiej firmy, w altanie było czysto, duże pojemniki opróżniane na czas.
Teraz śmieci wręcz się przesypują, na niesort zamiast jednego konkretnego kontenera stoi parę małych, baniak z plastikiem wręcz kipi :/
Teraz śmieci wręcz się przesypują, na niesort zamiast jednego konkretnego kontenera stoi parę małych, baniak z plastikiem wręcz kipi :/
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
maup pisze:A u mnie nie. W tym czasie jak śmieciami (blok oś Zielone) opiekowały się białe auta włoskiej firmy, w altanie było czysto, duże pojemniki opróżniane na czas.
No i pozamieniali część zwykłych kontenerów na baniaki przez co gdy idę z workiem posegregowanych śmieci muszę wyjmować je z worka i przeciskać przez wąskie okrągłe otwory, zamiast po prostu podnieść klapę i wyrzucić wszystko na raz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Takie tam, moje przemyślenia dotyczące pasa drogowego. Problem dotyczy też pewnie innych rejonów miasta.
W zimie odśnieżamy chodniki i ulice.
Na wiosnę i w lecie kosimy trawniki.
W okresie jesiennym przynajmniej raz w tygodniu grabimy liście.
Zużywamy łopaty do śniegu, spalamy benzynę i zużywamy energię elektryczną do kosiarek, niszczymy kosiarki. Grabiąc liście zużywamy grabie i miotły. W łaskawości swojej odbiorca śmieci zabiera w okresie wiosenno-letnim raz w miesiącu worki z "zielonymi". Kumaty wie co w takim worku znajduje się po miesiącu. W okresie jesiennym odbiorca zabiera co dwa tygodnie. Sukces!! Idąc dalej, kompostownia po przetworzeniu sprzedaje a nie rozdaje za darmo uzyskany kompost z moich odpadów zielonych.
I teraz sedno sprawy. Odpady zielone są odbierane ale każdy mieszkaniec musi sobie kupić worki!!! Wiem, groszowe sprawy. Mogę dołożyć dychę czy 15zł w skali roku. Mnie sta na taki kosmiczny wydatek. Ale dlaczego?
Ile kosztuje mieszkańca utrzymanie pasa drogowego w skali roku?
Pytanie do bezradnych radnych. Czy taką uchwałę podjęliście? Czy miasta dla przyzwoitości i w ramach wdzięczności za wyręczanie go z obowiązków nie stać na worki na zielone? A może odbiorca śmieci kiwa ludzi?
Pytam, bo może ktoś analizował ten problem i posiada większą wiedzę ode mnie.
W zimie odśnieżamy chodniki i ulice.
Na wiosnę i w lecie kosimy trawniki.
W okresie jesiennym przynajmniej raz w tygodniu grabimy liście.
Zużywamy łopaty do śniegu, spalamy benzynę i zużywamy energię elektryczną do kosiarek, niszczymy kosiarki. Grabiąc liście zużywamy grabie i miotły. W łaskawości swojej odbiorca śmieci zabiera w okresie wiosenno-letnim raz w miesiącu worki z "zielonymi". Kumaty wie co w takim worku znajduje się po miesiącu. W okresie jesiennym odbiorca zabiera co dwa tygodnie. Sukces!! Idąc dalej, kompostownia po przetworzeniu sprzedaje a nie rozdaje za darmo uzyskany kompost z moich odpadów zielonych.
I teraz sedno sprawy. Odpady zielone są odbierane ale każdy mieszkaniec musi sobie kupić worki!!! Wiem, groszowe sprawy. Mogę dołożyć dychę czy 15zł w skali roku. Mnie sta na taki kosmiczny wydatek. Ale dlaczego?
Ile kosztuje mieszkańca utrzymanie pasa drogowego w skali roku?
Pytanie do bezradnych radnych. Czy taką uchwałę podjęliście? Czy miasta dla przyzwoitości i w ramach wdzięczności za wyręczanie go z obowiązków nie stać na worki na zielone? A może odbiorca śmieci kiwa ludzi?
Pytam, bo może ktoś analizował ten problem i posiada większą wiedzę ode mnie.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
A to nie jest zależne od firmy, która to zabiera? Pytam bo u mnie zostawiali worki, ostatnio trochę mi się zebrało i zostawiłem przy furtce chyba z 10 worków z odpadami zielonymi, wzięli wszystko, ale zostawili tylko 2 worki.
U mnie Makarony zabierają ale nic nie zostawiają. Tak sobie pomyślałem, usypię kupę liści w pasie drogowym i niech sobie łeb z tym urwą. Jak nie zabiorą to uruchomię SM.
Na dzisiejszej sesji RM padły dokładne liczby na podstawie deklaracji śmieciowych.
W roku 2014 - 92 705 osób,
w roku 2016 - 90 329 osób.
W roku 2014 - 92 705 osób,
w roku 2016 - 90 329 osób.
Ciekawostka: dziś na moim koszu na śmieci pojawiła się naklejka z kodem QR, w którym zakodowany jest napis: "S3 MIESZANE 120L NR:XXXX" gdzie X to cyfry.
Czy Wam też oznakowano śmietniki w tak tajemniczy sposób?
Taaak, u mnie zrobili to samo. Szkoda tylko, że okleili w ten sposób pęknięty i rozlatujący się kubeł. Czy rzeczywiście o wszystko trzeba się prosić, monitować itd.? Czy facet naklejający nalepki nie może przy okazji zrobić "spisu z natury" i zalecić wymiany tam gdzie ona jest konieczna?Bastekxyz pisze:Ciekawostka: dziś na moim koszu na śmieci pojawiła się naklejka z kodem QR, w którym zakodowany jest napis: "S3 MIESZANE 120L NR:XXXX" gdzie X to cyfry.
Ile wynosi opłata za wywóz smieci dla 5 osób ?
W Tarnowie opłata za wywóz śmieci segregowanych od 5 osób wynosi 42,50 zł.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Od 01.08.2019 obowiązują nowe stawki za wywóz śmieci: 18zł za segregowane/osoba oraz 36zł za niesegregowane/osoba.
Przegłosowany projekt uchwały: http://tarnow.esesja.pl/zalaczniki/5119 ... 456571.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; (data obowiązywania została zmieniona)
Uzasadnienie: http://tarnow.esesja.pl/zalaczniki/5119 ... 456572.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Głosowanie: http://tarnow.esesja.pl/glosowanie/2003 ... b72627546e" onclick="window.open(this.href);return false;
Przegłosowany projekt uchwały: http://tarnow.esesja.pl/zalaczniki/5119 ... 456571.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; (data obowiązywania została zmieniona)
Uzasadnienie: http://tarnow.esesja.pl/zalaczniki/5119 ... 456572.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Głosowanie: http://tarnow.esesja.pl/glosowanie/2003 ... b72627546e" onclick="window.open(this.href);return false;